Zaričanskij vedl, ale zařval na rozhodčího F*ck you a do dalšího kola jde Čech

- Petr Šístek, David Schlegel

Mělo jít o rutinní zápas prvního kola turnaje futures. Klání v egyptském Šarm aš-Šajchu mezi Davidem Poljakem a Daniilem Zaričanským ale nabídlo vskutku nevšední podívanou. Ukrajinský tenista získal první set a i nadále byl lepším hráčem na dvorci, avšak jeden chybný výrok rozhodčího jej rozlítil natolik, že neváhal užít nevybíravého slovníku, za což byl diskvalifikován.

Pozoruhodnému momentu přihlížel i Marek Gengel, kterého úvodní zápas na turnaji teprve čeká. A scéna jako z éry Johna McEnroa v něm zanechala hluboký dojem. „Tohle jsem ještě v životě neviděl,“ říká s úžasem.

„Přišel jsem tam asi v půlce prvního setu, Zaričanskij hrál dobře,“ pokračuje Gengel ve vyprávění. Jeho slova potvrzuje i David Poljak, který v úvodu zápasu tahal za kratší konec. „Hrál moc dobře, bylo by těžké to otočit. Je to levák, ale oba údery hrál rychle obouruč. Já jsem se postupně rozehrál a své šance jsem měl, takže jsem si pořád věřil,“ vysvětluje.

Rozhodující moment zápasu ale přišel ve druhém setu za stavu 1:1 a 0:15 z pohledu Ukrajince. „Zaričanskij podával, zahrál první servis a rozhodčí ho ošidil. Byl z toho rozhozený a následně dal dvojchybu. To samozřejmě psychicky nevydržel a zařval rozhodčímu do očí f*ck you,“ líčí divoké momenty Gengel.

V tu chvíli bylo prakticky jasné, co musí následovat. „Rozhodčí si sundal brýle a zavolal supervizora turnaje. Po jeho příchodu se chvíli dohadovali a výsledkem byla diskvalifikace,“ popisuje Gengel následné události. Ukrajinec nečekaný konec zápasu přijal již relativně vyrovnaně. „Ruku po zápase mi podal. Jinak se nehádal, ale na přecházejících turnajích se choval blbě,“ konstatoval Poljak, kterému postup do osmifinále znenadání spadl do klína.

K pochybnému jednání Zaričanského v minulých týdnech se vrátil i Gengel. „Myslím, že si to zasloužil. Viděl jsem, jak na minulém turnaji hrál čtyřhru s Víťou Kopřivou. Tehdy vztekle odpálil míček na druhý kurt, kde málem trefil do hlavy jiného hráče. Takže to bylo skoro stejné, jako incident, který předvedl Shapovalov na Davis Cupu. Podle mě to měli Zaričanskému skrečovat už tehdy, tak se mu to teď vrátilo,“ vzpomíná Gengel na další nezvládnutí emocí ukrajinského tenisty.

Ostatně Daniil Zaričanskij se pravděpodobně velké popularitě mezi tenisty těšit nebude. O tom svědčí i závěrečné konstatování Marka Gengela. „Já ho moc neznám, ale kolují o něm řeči, že je to magor,“ směje se sympatický český tenista.

Ukrajinec, který se aktuálně nachází na svém žebříčkovém maximu, kterým je 938. místo, ale kromě skandálů sbírá i první úspěchy. Na konci ledna totiž s Petrem Hájkem v oblíbeném Šarm aš-Šajchu triumfoval ve čtyřhře.

"Mně se s ním hrálo dobře, to je jasné, když jsme vyhráli. I mimo kurt byl v pohodě. Ale šlo vidět, že je blázen, protože v onom finále nastřelil Maamouna a ani se mu neomluvil. V důsledku toho po sobě začali řvát a dokonce to vypadalo, že se poperou. A to nebyl jediný incident. Jsem docela rád, že jsme neprohráli, protože bych od něho možná ještě něco schytal," vzpomíná Hájek s úsměvem. Ale další spolupráci s ukrajinským tenistou by se nebránil. "Hráli jsme spolu dobrého debla," chválí si.

A zmiňuje i pozoruhodné nejasnosti, které i na oficiálních místech panují okolo národnosti Zaričanského. "Je u něj zajímavé, že na seznamu přihlášených mívá uvedeno, že je Ukrajinec, a třeba na livescore ITF bývá s běloruskou vlajkou. Když jsem se ho na to ptal, tak mi říkal, že má dvě občanství, ale narodil se na Ukrajině," vysvětluje Hájek, který aktuálně laboruje s břišním svalem a připravuje se na maturitu.

Na obranu Ukrajince je ale také nutno dodat, že výstřelky proti pravidlům nejsou v dnešním tenise ničím výjimečným. To dokazuje i divoký závěr včerejšího utkání mezi Adrianem Mannarinem a Kylem Edmundem v Delray Beach. Francouzský tenista ve druhé sadě prohrával 0:5 a prezentoval se značně vlažným přístupem k utkání. A poté, co míček na returnu dvakrát odpálil daleko do hlediště, bylo jeho počínání rozhodčím oceněno trestným gemem, což za daného stavu znamenalo předčasný konec zápasu.

David Poljak byl při fedcupovém klání se Španělkami sparingpartnerem českých tenistek