VIDEO: „Opozdilci“ Federerovi zaplněný Staromák rychle odpustil. Uvidíme se zase v září!

- Jakub Slunečko

To jsou k nám hosti! Pražská primátorka si ve společnosti Rogera Federera a Tomáše Berdycha lebedila: „Nejenže jsou to skvělí tenisté, oni i skvěle vypadají.“ Federer za pět hodin svojí návštěvy při příležitosti propagace Laver Cupu vykouzlil úsměv nejenom na tváři Adriany Krnáčové. Pozdvižení stihl rozpoutat na Karlově mostě i Staroměstském náměstí, kde na něj čekaly tři tisíce fanoušků.

Ti museli být při vyhlížení švýcarské hvězdy trpěliví. Čtvrt hodiny po hlášeném poledni a oba tenisté nikde. „Vrací se teprve z Vltavy!“ Federer s Berdychem tam měli přímo na lodi nainstalovaný provizorní kurt a nevšední pinkání přes síť je bavilo natolik, že zapomněli na čas i minutový program a jako malí kluci se bavili tenisem.

„Bylo vidět, že si to užívají. V době, kdy už se loď vracela a oni se měli převlékat, tak pořád hráli tenis,“ popsal Karel Tejkal, mluvčí České sportovní, která Laver Cup Cup spolu s O2 arenou v Česku organizačně zajišťuje. Už před tím se Berdych chopil role průvodce a zaujatému posluchači Federerovi z lodi ukazoval krásy Prahy.

„Smyslem akce bylo kromě oznámení prodeje vstupenek na Laver Cup i představit Prahu jako pořadatelské město. Proto hráli tenis na lodi s panoramatem pražského hradu v zádech,“ řekl Tejkal. Vzácná návštěva plující na Vltavě překvapila i několik desítek turistů na Karlově mostě, kteří se zaujetím sledovali nevšední tenisový trénink.

BUDU TAM JÁ, RAFA I TOMÁŠ, PROČ NE VY?

Pak se konečně dočkali i fanoušci čekající na prosluněném Staroměstském náměstí. „Připravili jste mi tady skvělé počasí, jste fakt milí,ׅ“ pronesl Federerm se smíchem ke třem a půl tisícům hlav, které usměvavému Švýcarovi dvacetiminutové zdržení hned odpustily.

Federer rychle přešel k věci – jeho návštěva má být tak trochu trailerem pro jeho záříjové představení, kdy bude hrát s Rafaelam Nadalem i Tomášem Berdychem za tým Evropy ve zbrusu novém formátu Laver Cupu. „Budu tam já, bude tam Tomáš, bude tam Rafa, tak snad se k nám přidáte i vy,“ řekl Federer směrem k davu.

„Doufám, že tenhle turnaj bude trvat stovky let a jsem hrozně rád, že tuhle cestu můžeme začít v Praze. Vím, jak milujete tenis, a jsem rád, že vám ho můžeme do Prahy zase přinést,“ řekl s tím, že o rivalitu jeho týmu proti výběru světa nebude nouze.

„Všichni pod našim kapitánem Björnem Borgem uděláme cokoliv, abychom první ročník vyhráli.“

Spolu s Tomášem Berdychem pak symbolicky odpálil do davu první míčky, jejichž lovci si pak mohli nechat žluté balonky směnit právě za první vstupenky na Laver Cup. Federer pak vyrazil na tiskovku, po které ještě třeba bez váhání namluvil v češtině pozvánku pro fanoušky.

A když jeho letadlo směřující na turnaj do Dubaje vzlétalo, drony mapující nad Prahou jeho návštěvu klesaly k zemi. Uvidíme se zase září, Rogere! A bude to ještě o hodně větší než teď. 

Informace o vstupenkách na Laver Cup