Chtěl bych si v Praze zahrát čtyřhru s Rafou. Vydám ze se sebe to nejlepší, pozval Federer fanoušky na Laver Cup

- Jan Havlovic

Roger Federer v pondělí navštívil Prahu, kde propagoval společně s Tomášem Berdychem blížící se Laver Cup. Švýcarská legenda si také mimo jiné užila plavbu po Vltavě s výhledem na Pražský hrad. „Vtipkovali jsme, že bychom tohle mohli dělat každý den, každý týden, každý rok,” smál se Federer na odpolední tiskové konferenci.

První ročník Laver Cupu proběhne v září letošního roku. Je to začátek nové tenisové tradice, obdoby golfového Ryder Cupu, který je jednou z nejprestižnějších akcí celé golfové sezóny. V žádném případě nepůjde o exhibiční zápasy. „Laver Cup rozhodně není exhibice. Rod Laver chce, abychom zastupovali svou část světa s hrdostí a pokusili se ze sebe vydat to nejlepší,” ujistil Federer fanoušky v Praze.

Na dnešní tiskovce dostal osmnáctinásobný grandslamový vítěz otázku i na svého vysněného deblového partnera pro Laver Cup. „Rád bych hrál s Rafou. Už I kvůli naší rivalitě. Bylo by opravdu speciální mít jednou v kariéře na své straně Rafův neskutečný forhend. Podobně rád bych si zahrál ale i tady s Tomášem,” otočil se Federer s úsměvem na Berdycha.

Svého odvěkého rivala Rafaela Nadala porazil Federer nedávno ve finále Australian Open. „Miluji jeho forhend a jeho hru celkově, ale čtyřhru hraju buď se Švýcary nebo vůbec,“ pokrčil rameny Federer.

NAPOSLEDY MI DIVÁCI V PRAZE NEPŘÁLI

V Laver Cupu se střetne výběr Evropy a výběr světa. Podle pohledu na světový žebříček by evropský tým měl nastupovat do zápasu v roli favoritů. „Je tak. Výběr světa však bude mít na své straně výborného kapitána – Johna McEnroea, který umí hráče neskutečně motivovat,” přemýšlela legenda světového tenisu.

Rodák z Basileje navštívil Prahu po dlouhých deseti letech. Při jeho poslední návštěvě měl však v hlavním městě České republiky „pracovní povinnosti“ – s švýcarským daviscupovým týmem tehdy bojoval o udržení v elitní skupině Davisova poháru.

„Když jsem tu byl posledně, neměl jsem moc času. Navíc jsme prohráli. Nyní to chci napravit a město si užít. Tehdy jsem také diváky neměl na své straně, teď to snad bude jinak. Hala je tu krásná a bude to určitě velmi vzrušující,“ ohlédl se Švýcar za svou poslední návštěvou Prahy.

V dopoledních hodinách si Roger Federer s Tomášem Berdychem zahráli tenis na lodi s krásným výhledem na Karlův most a Pražský hrad. „S Tomášem jsme vtipkovali, že bychom tohle mohli dělat každý den, každý týden, každý rok,“ rozesmál aktuálně devátý hráč světa přítomné novináře. „Byla jen trochu zima, nicméně i tak jsme si to moc užili,“ přidal své dojmy také Tomáš Berdych, česká tenisová jednička.

Švýcarský tenista se již těší na start zářijového Laver Cupu a doufá, že přijde velké množství fanoušků. „Počítám, že publikum bude náš tým nabíjet energií. Budou to neobvyklé zápasy s výjimečnou atmosférou.“

Vstupenky na zářijovou akci půjdou do prodeje již tento pátek 24. února v 10:00. Více informací ZDE

Živý přenos: Federer s Berdychem propagují v Praze Laver Cup

VIDEO: Záznam tiskové konference