Bouzková ovládla české finále, dlouhá série výher Vondroušové končí

- David Schlegel

Finále turnaje v Perthu nabídlo souboj dvou českých nadějí. Osmnáctiletá Marie Bouzková v něm ve třech setech porazila o rok mladší Markétu Vondroušovou a ukončila její letošní neporazitelnost. Vondroušová vyhrála v roce 2017 všech svých dvacet zápasů ve dvouhře a čtyři zápasy ve čtyřhře.

Zatímco Vondroušová hrála od slavné výhry ve čtyřhře s Kolodziejovou v juniorkách na Australian Open svůj první turnaj u protinožců od roku 2015, Bouzková nyní hrála už svůj třetí turnaj v řadě. Po semifinále v Burnie a 2. kole v Launcestonu dosáhla v Perthu na titul.

Ve finále Vondroušová hladce vyhrála první set 6:1 a ve druhém vedla 2:1 a měla celkem tři brejkboly, které nedokázala proměnit. V Perthu začalo hodně foukat a to útočnému tenisu Vondroušové nesvědčilo. Sedmnáctiletá hráčka pak naopak dvakrát ztratila servis a rázem prohrávala 2:5. Bouzková si pak vzala čas na lékařskou přestávku a následně naposledy v zápase ztratila servis. Vondroušová však o ten svůj vzápětí hladce přišla a šlo se do třetího setu.

Při prvních dvou servisech Bouzkové v rozhodující sadě měla Vondroušová celkem čtyři brejkboly. Jednou zkazila pokus o vítězný forhend, jednou Bouzková skvěle zapodávala a dvakrát Vondroušová zkazila lehký úder hned po servisu soupeřky. To byly rozhodující momenty zápasu, protože za stavu 2:3 Vondroušová ztratila servis a už nedostala šanci na rebrejk. Bouzková skvěle zvládla gem na 5:2 a následně Vondroušová po sérii chyb přišla čistou hrou o svůj servis.

Bouzková tak podruhé v kariéře triumfovala na turnaji s dotací 25 000 USD. Poprvé tomu tak bylo přesně před rokem v mexické Cuernavace.

Cesta Marie Bouzkové do finále však nebyla vůbec jednoduchá. Porazila Japonku Kuwataovou, hráčku druhé světové stovky a úspěšně zvládla také třísetové souboje s krajankou Barborou Krejčíkovou a Slovenkou Viktórií Kužmovou. Markéta Vondroušová měla ještě o poznání těžší soupeřky - Brazilku Haddadovou-Maiaovou a Slovenku Zidansekovou, obě hráčky druhé světové stovky. Sedmnáctiletá tenistka potvrdila svou dobrou formu a i s těmito papírově silnějšími soupeřkami si poradila. 

Obě Češky patří mezi největší talenty světového tenisu. Marie Bouzková vyhrála v roce 2014 jako první Češka v historii juniorské US Open ve dvouhře. Markéta Vondroušová zase byla juniorskou světovou jedničkou a v roce 2015 vyhrála dva grandslamy ve čtyřhře. S Miriam Kolodziejovou triumfovaly na Australian Open a v Rolland Garros.

Bouzková obhajovala 50 bodů z Mexika, ale pokud se jí v dohledné době podaří uhrát ještě jeden dobrý výsledek, má velkou šanci, že si v Paříži zahraje poprvé v kariéře v kvalifikaci grandslamového turnaje. Markéta Vondroušová se vrací na okruh po dlouhém pauze zaviněné zraněním, i tak by se měla posunout do třetí stovky světového žebříčku.

Příští týden Vondroušová hraje opět na turnaji v Perthu, na který se kvalifikovala díky postupu do finálového víkendu (pravidlo "special exempt"). Marie Bouzková se původně měla turnaje zúčastnit také, avšak na poslední chvíli se odhlásila a zvolila odpočinek.