Náročný den Karolíny Plíškové! Po dvou výhrách je ve finále v Dauhá

- Jan Vojkůvka

Páteční program na turnaji v katarském Dauhá byl opět neskutečně narušovaný deštěm, což se výrazně dotklo také Karolíny Plíškové, poslední české zástupkyně ve dvouhře. Ovšem česká jednička zvládla boj s podmínkami i se soupeřkami a po dvou výhrách v prošla do druhého letošního finále!

„Jsem nadšená. Byl to těžký a dlouhý den,“ řekla po semifinálové bitvě s Dominikou Cibulkovou šťastná, ale velmi unavená Plíšková. A není divu, bylo to pro ni druhé utkání, přičemž při prvním, čtvrtfinálovém souboji s Číňankou Čang, musela dlouho čekat v šatně na lepší podmínky. Opět totiž dvorce zkrápěl nepříjemný déšť, který zaplavuje Dauhá po celý týden.

Ve čtvrtfinále to byla přitom snadná práce. Nebýt zhruba šesti hodin čekání po dvojím přerušení, měla by Plíšková hotovo za necelou hodinku. Šuaj Čang porazila 6:2, 6:0 a radovala se z postupu mezi nejlepší čtyři na turnaji. „Čekala jsem na tenhle zápas od včerejšího večera. Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech. Soupeřka nehrála svůj nejlepší tenis,“ uvedla Plíšková při rozhovoru po čtvrtfinále.

Počasí si v Dauhá s pořadateli a tenistkami dělal skutečně, co chtěl. Poručit dešti a větru nikdo nedokáže. Přitom v prvních dnech Karolíně natahování programu naopak sedělo. „První dva dny jsem byla ráda, že mám pár volných dnů na trénink, což byla velká pomoc. Ale dnes už mě to trochu štvalo,“ přiznala s tím, že v prvních dnech turnaje si alespoň mohla odpočinout po fedcupovém klání se Španělkami.

S tím, jak se blíží vrchol turnaje by však raději byla na kurtu a bojovala o další úspěch. To se sice podařilo, ale k semifinále proti Cibulkové musela nastoupit necelou hodinu po postupu ze čtvrtfinále. „Bude to těžký zápas, zcela rozdílný. Naposledy hrála včera, takže bude stoprocentně fit. Ale dnes jsou odlišné podmínky a to by mohla být moje výhoda, protože jsem v nich hrála,“ věděla už před samotným střetnutím česká hráčka. A nemýlila se.

Cibulková vlétla do utkání jako uragán. Kromě slovenské sokyně se Plíšková musela porvat i s hodně nepříjemným větrem, který se proháněl v tenisovém areálu. Zvládla to ale bravurně. V prvním setu sice prohrávala už 2:4, ale dokázala sadu otočit a vyhrát 6:4. Ve druhém dějství se jí sice obrat nepodařil, když ztrácela hned dva brejky, přesto bojovala a ze stavu 0:4 snížila na 3:4. Více sice nesvedla a prohrála 4:6, avšak do dalšího průběhu utkání si dodala sebevědomí.

Sebevědomí, které přetavila v postup do finále. Pomohla si také 21 esy a po výhře 6:3 mohla zatnout vítězně ruku v pěst. „Porazila jsem Dominiku poprvé v životě, navíc v těžkých podmínkách. Vím, že jsem nehrála svůj nejlepší tenis, ale hlavně, že to vyšlo,“ ulevilo se Plíškové po utkání.

Těžký den, dva singlové zápasy, nekonečné čekání v šatně... ale odměna sladká. Druhé finále v sezoně 2017. „Teď jsem opravdu šťastná. Potřebuji si oodpoočinout a užít si to. Hrát dva zápasy za sebou se nestává tak často, snad budu na finále připravená,“ dodala Češka, která nakonec poděkovala divákům, že i přes nepřízeň počasí vydrželi na tribunách a povzbuzovali obě tenistky.

První letošní finále v Brisbane Plíšková přetavila v titul. Co finále v Dauhá, kde ji bude čekat lepší z dvojice Puigová - Wozniacká?