Zápas rozdílných setů. Rychle jsem se sebral, těšilo Berdycha

- Jan Vojkůvka

Vstup do zápasu měl nejhorší, jaký jen mohl. Po prohraném servisu se však Tomáš Berdych srovnal s dvorcem a v Rotterdamu ovládl utkání druhého kola proti Richardu Gasquetovi. „Byly to dva zcela rozdílné sety,“ řekl český tenista na tiskové konferenci.

Zápas začal podáním Tomáše Berdycha, který vybojoval první dva fiftýny. Záhy přišly problémy a Gasquet první gem dokázal ukořistit. Výhodu brejku si užíval několik gemů a pevně věřil, že může Berdycha po třech porážkách v řadě porazit.

Jenže český tenista se vzmohl na odpor, v šesté hře srovnal na 3:3 a urval první sadu v tiebreaku. Ve druhém setu obral Gasqueta hned třikrát o podání a po hladké výhře 6:1 postoupil do čtvrtfinále! Svému oblíbenému soupeři uštědřil jubilejní desátou porážku ze 17 duelů.

„Začátek nebyl ideální,“ cituje Berdychovo vyjádření oficiální web ATP. „Na úvod jsem se moc neukázal. Naštěstí jsem se ale rychle sebral, našel svůj rytmus a hrál jsem velmi dobře ve vyrovnaném prvním setu. Tiebreak byl ode mě solidně zahraný,“ těšilo Berdycha.

Vítěz rotterdamského turnaje z roku 2014 následně zcela dominoval sadě druhé. Gasquetovi povolil jen jedno uhájené podání a může se těšit na čtvrtfinále s Martinem Kližanem. „Od začátku druhého setu jsem začal uplatňovat stále větší tlak, více jsem chodil na síť a on ten tlak pociťoval a dal mi pár šancí,“ uvedla česká jednička. „Brzký brejk mi hodně pomohl a pak už se to se to valilo. Dnes to byl dobrý výkon.“

Berdych obhajuje z minulé sezony semifinále z turnaje v Marseille, za což získal 90 bodů. Postupem do čtvrtfinále v Rotterdamu, který je v kategorii ATP World Tour 500, tento zisk vyrovnal a nyní již hraje o vylepšení svého bodového získu.