Shapovalova rána mu zlomila kost. Gabas musel na operaci

- Jan Vojkůvka

Původně to vypadalo, že Arnaud Gabas vyšel z celé situace ještě dobře. Další a další vyšetření však ukázala, že umpirový rozhodčí má po dělovce z rakety Denise Shapovalova zlomeninu levé očnice a musel podstoupit operaci.

Pětatřicetiletý francouzský arbitr se musel podrobit menší operaci levého oka, při níž mu byla operována fraktura orbitální kosti. „Operace byla úspěšná a nyní se mohu koncentrovat na odpočinek a rehabilitaci, abych byl v nejbližší budoucnosti zpět na dvorcích,“ cituje Gabase oficiální web Davis Cupu.

Gabas utrpěl zranění během rozhodujícího pátého zápasu v klání prvního kola Davis Cupu mezi Kanadou a Velkou Británií. Stalo se tak ve třetím setu, kdy sedmnáctiletý Kanaďan Shapovalov ztratil ve třetím gemu servis a prohrával 0:2 na sety a 1:2 ve třetím. Shapovalov neudržel nervy na uzdě a odpálil míček do strany tak nešikovně, že letící projektil zasáhl umpirového rozhodčího do obličeje.

Shapovalov, který byl následně diskvalifikován a obdržel dodatečnou pokutu 7 tisíc dolarů, se okamžitě na kurtu kál a snažil se ospravedlnit i v pozápasových rozhovorech. Gabas původně vypadal, že z celého incidentu vyšel dobře, když původní vyšetření žádné problémy neodhalily. Nakonec se však ukázalo, že Francouz utrpěl zlomeninu levé očnice a musel tedy na operaci.

Obdobné zranění potkalo také Andreu Hlaváčkovou na olympijských hrách v Riu, kde ji do obličeje zasáhla míčkem Švýcarka Martina Hingisová. Česká tenistka tehdy utrpěla zlomeninu kosti pod okem.

Arnaud Gabas měl soudcovat zápasy na turnajích v Marseille, Indian Wells a Miami, jak se však zdá, od tenisu si bude muset několik týdnů odpočinout.