Bez hlavní hvězdy, přesto vítězně! Slovenky překvapily Itálii, zářila Šramková

- Jan Vojkůvka

Bez největší hvězdy i žebříčkové dvojky. Na horké italské půdě nastupovaly slovenské reprezentantky v rolích outsiderů, ale favorizované soupeřky dokonale překvapily a vybojovaly si právo hrát v baráži o postup do světové skupiny.

Až v dubnu bude probíhat baráž o postup do elitní společnosti fedcupových výběrů, mezi vlčicemi, které se hodlají probojovat do I. světové skupiny, budou i Slovenky, jež šokovaly italské favoritky ve víkendovém klání ve druhé výkonnostní skupině Fed Cupu.

Je sice pravdou, že Francesca Schiavoneová i Sara Erraniová jsou hráčky, které mají již to nejlepší za sebou, přesto v souboji s dvacetiletou debutantkou Rebeccou Šramkovou, o dva roky starší Annou Karolinou Schmiedlovou a také veteránkou Danielou Hantuchovou, měly předvést mnohem více.

Jenže, opak byl pravdou. V sobotu sice zkušená Schiavoneová porazila ve dvou setech Schmiedlovou, ale následně Erraniová nečekaně padla s mladičkou Šramkovou. Začalo se rodit obrovské překvapení, které vygradovalo v nedělních singlech.

Schmiedlovou nahradila Daniela Hantuchová, která povolila Italce Erraniové pouhé dva gemy a otevřela vrátka fedcupové senzaci. Schiavoneová, jejíž kariéra se chýlí pomalu ke konci, nestačila na rozjetou Šramkovou, jež povzbuzena sobotním vítězstvím nad italskou jedničkou předvedla výborný výkon a zvítězila ve dvou setech 6:2, 6:4. Slovensko postoupilo do baráže o elitní světovou skupinu. Nic na výsledku nezměnila závěrečná čtyřhra, v níž Šramková se Schmiedlovou v prvním setu skrečovaly.

„Získat při fedcupové premiéře dva body na italské půdě, to je něco neuvěřitelného,“ cituje Šramkovou web stz.sk. „V důležitých momentech jsem si zachovala chladnou hlavu. Hraji silový tenis a proto doufám, že v dalším průběhu sezony budu hlavně zdravá. Pokud jde o mé žebříčkové cíle, ráda bych se dostala do první světové stovky a poté do první šedesátky,“ vyjádřila své přání Slovenka, jíž patří 118. místo na světě.

Šramková, která porazila dvě hráčky z první stovky světa, si vysloužila velkou pochvalu i od kapitána slovenského týmu Matěje Liptáka. „Rebeccu, samozřejmě, znám, ale asi ne až tolik. V tréninku jsem se ji snažil první dny pochopit, jaké jsou její varianty a styl hry. A ten se ukázal na italské hráčky ideální. Otázka byla, jakým způsobem zvládne debut. Podařilo se a je to dobrý příslib do budoucnosti,“ cituje Liptáka web Tenisovysvet.sk.

I bez Dominiky Cibulkové dokázal slovenský fedcupový tým dosáhnout obrovského úspěchu. Do dubnové baráže, jejíž los proběhne tento týden, půjde Slovensko s cílem zvítězit a vrátit se mezi elitu, z níž v roce 2014 vypadlo.