Prohra z mečbolu mě ze sna nebudí, vzpomíná Petr Pála na krutou prohru s USA

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Český fedcupový tým zvládl úvodní kolo Světové skupiny proti Španělsku, které porazil 3:2. Postoupil tak do semifinále, v němž se pokusí Spojeným státům oplatit velmi krutou sedm let starou porážku.

Američanky bez sester Williamsových tehdy porazily nabitý český tým, který mohl postoupit do finále po dlouhých 21 letech. Peschkeová s Benešovou přitom v rozhodující čtyřhře vedly 6:2 a 5:2 a měly mečbol. „Na ten zápas si samozřejmě vzpomínám, ale myslím si, že jsme se z toho oklepali docela slušně,“ směje se Petr Pála v narážce na pět triumfů za posledních šest let. Ze spaní jej tahle prohra již dávno nebudí, naopak nyní se dívá na celou věc pozitivně. „Člověk nikdy neví. Kdybychom tehdy vyhráli, třeba by pak vyšly všechny losy jinak a nemuseli bychom vyhrát tolik titulů,“ upozorňuje. „Bylo mi to tehdy líto, jednalo se o jediný rozhodující debl, který jsme prohráli,“ vzpomíná nejúspěšnější kapitán fedcupové historie.

Možnost sladké odplaty si Češky vybojovaly vítězstvím nad nepříjemným Španělskem. Poté, co sobotní dvouhry skončily smírným skóre 1:1, v neděli o postupu rozhodly čtyři vítězné sety Karolíny Plíškové a Barbory Strýcové. „S přístupem hráček jsem byl absolutně spokojen. Na utkání jsme měli k dispozici nejsilnější tým, jaký jsme mohli mít. Musím holkám poděkovat, že si i v nabitém programu udělaly na Fed Cup čas a neváhaly se předvést doma,“ chválil na tiskové konferenci kapitán Petr Pála.

Český tým k postupu nasměrovala Karolína Plíšková, která světové sedmičce Garbiñe Muguruzaové dovolila pouhé čtyři gemy. „Karolína předvedla skvělý výkon, protože předzápasové šance byly padesát na padesát, jedná se o dvě hráčky světové desítky. Ke konci bylo vidět, že ji Karolína prostě dostala, Muguruzaová dala nějaké dvojchyby a zkazila hodně míčů. Přestože skóre bylo, jaké bylo (6:2, 6:2), tak to bylo nesmírně těžké utkání. Karolíně se podařilo soupeřku zlomit a mohu před ní jenom smeknout,“ nešetřil Pála komplimenty.

Barbora Strýcová pak dala zapomenout na sobotní bolestivou prohru se španělskou jedničkou a Laru Arruabarrenaovou porazila dvakrát 6:4. „U Báry to byl úplný opak prvního zápasu. V něm jsme viděli esa, vítězné údery, velké rány. První set byl velmi těsný, ale zvládla to. Přitom obě hráčky mají velmi podobnou hru. Obě dobře běhají, jsou šikovné, dobře zahrají míče na síti, ale Bára ji přehrála,“ popisoval český kapitán.

Tečku za víkendovým soubojem obstarala čtyřhra, v níž si fedcupovou premiéru odbyla Kateřina Siniaková. „I když jsem si myslel, že holky vyhrají, byla to těžká premiéra, protože Martínezová-Sanchézová čtyřhru opravdu umí. Pro mě jako bývalého deblistu bylo krásně vidět, jak stojí přesně tam, kde má stát. A byl jsem nemile překvapen, jak hrála Sorribesová-Tormová na síti. Myslel jsem, že bude hrát hůře,“ svěřil se se svými pocity Pála.

Český tým se musel obejít bez Petry Kvitové, která se zotavuje ze zranění levé ruky. „Bez bodového příspěvku Petry jsme vyhráli již předchozí utkání, ale hrát bez ní je samozřejmě velký rozdíl. Petra je dvojnásobná wimbledonská vítězka a určitě mi chybí nejen ve Fed Cupu, ale i na kurtech obecně. Přeju Petře, aby se jí ruka regenerovala co nejlépe,“ nezapomněl podpořit českou lvici.

Zatímco Spojeným státům v úvodním kole chyběly sestry Williamsovy či Německo se muselo potýkat s absencí Angelique Kerberové, český výběr se opět mohl spolehnout na účast svých největších hvězd. „Je to dáno přístupem hráček. Chtějí uspět a dokázat to, co se podařilo holkám před nimi. Dalším faktorem je výborná manažerská práce České sportovní. Díky ní máme naprosto jedinečný servis. Dokáží se o hráčky postarat nejlépe, jak to jde, a nabídnout jim maximální komfort. A to slyším i od hostujících týmů“ chválil kapitán pořadatelskou agenturu.

Češky tak pod vedením Petra Pály udržely svou ostravskou neporazitelnost a v dubnovém semifinále narazí na Spojené státy americké. Pokud by uspěly, tak by mohly ve finále zabojovat již o šestý titul v novodobé historii. „Člověk je nejprve rád, že vyhraje první kolo a nemusí hrát baráž. Pak už je dobré, že se hraje o finále, ale čeká nás fakt těžký soupeř. Myslím si, že to bude velice těžké, Spojené státy jsou jedním z favoritů na celkový titul,“ zůstává český kapitán při zemi.

Navíc nelze vyloučit, že se Američanky proti v posledních letech suverénnímu výběru představí v o poznání silnější sestavě. „Nevím, jak je na tom zdravotně Madison Keysová, mohly by si zahrát i sestry Williamsovy. Venus hrála fedcupové utkání i vloni,“ upozorňuje Pála.

Zároveň ale upozorňuje, že semifinálové klání je na programu relativně brzy. „Mezi prvním a druhým kolem není tolik času jako potom mezi semifinále a finále, takže bych byl rád, kdyby se teď holkám dařilo na turnajích. Kája s Bárou teď hrají v Dauhá a byl bych rád, kdyby něco uhrály, aby získaly body, které určitě potřebují. Lucka bude hrát v Budapešti a mohla by se prodrat zpět nahoru. A Katka už letos vyhrála turnaj, ale je škoda toho zápasu v Melbourne," zrekapituloval Pála aktuální rozpoložení českých tenistek.

V Ostravě kromě důležitého klání probíhaly i debaty ohledně termínů Fed Cupu. „Holky říkaly, proč nemít třeba první kolo v únoru, semifinále v dubnu a finále již v červenci. Protože před listopadovým finále jsou nepříjemné pauzy pro ty, co nehrají Turnaj mistryň. Myslím, že pro hráčky by to bylo lepší, ale otázkou je, jestli tomu tak je i z pohledu pořadatelů,“ nabízí český kapitán pohled i z druhé strany.

Jelikož český tým semifinálové utkání odehraje ve Spojených státech, duel se Španělskem pro něj byl na nějaký čas posledním domácím kláním. A v myslích hráček i kapitána i tentokrát zůstanou skvělé vzpomínky na vynikající podporu z hlediště. „Publikum v Ostravě bylo senzační. Je strašně férové vůči soupeři, za což jsem velmi rád. Je fajn, že si lidé cestu do haly najdou a stráví víkend na tenise,“ uzavřel Petr Pála.

Původní zpravodajství z Ostravy

Neděle 12. 2.

Petro, myslíme na tebe! Fanoušky dojal vzkaz Kvitové

V neděli uvidíme určitě tři zápasy, říká šéf českých rozhodčích Jan Smíšek

250 kroků z hotelu do haly! I proto tenistky Ostravu milují

Nebyl to bůhvíjaký tenis, ale bod se počítá, spokojeně hlásí Plíšková

Bára by v krasobruslení měla budoucnost, směje se Tomáš Verner

Sobota 11. 2.

Fed Cup: Plíšková vyrovnala. Strýcová proti Muguruzaové neuspěla

Podání bylo trapné celý zápas, smutní Strýcová po boji s Muguruzaovou

Bude to ještě hodně těžké, Češky vždycky všechno vyhrajou, říká po úvodní výhře Muguruzaová

Pamatovala si na mě i Šarapovová, směje se moderátor Bouček

Pátek 10. 2.

Kuchařka Siniaková? Jednou jsem překvapila rizotem, jinak nevařím

OBRAZEM: Fedcupový banket - Krásné nožky, loutky i čokoládová tečka

Nastal čas sebrat Muguruzaové první set, pravil kapitán Petr Pála

Zkušenosti s těžkými zápasy máme, ale může se stát cokoliv, varuje Strýcová

Čtvrtek 9. 2.

Vítězka soutěže se setkala s českým týmem. Dnes od 13 hodin můžete vyhrát také!

Atletické chutě českých tenistek: Strýcová chce zkusit maratón, Šafářová obdivuje tyčkaře

České tenistky na slavnostním banketu oslnily svou krásou

Středa 8. 2.

Zima a nejtěžší možný soupeř. Všechno je tu proti mně, směje se Muguruzaová před losem

Fanoušci mají jasno, v hlasování zvítězily černé šaty

Trénink českých tenistek probíhal v přímém přenosu

Můj debut byl tak dávno, že už si ho ani nepamatuju, směje se Lucie Šafářová

Úterý 7. 2.

Úžasný zážitek. Nabídka, která se neodmítá, říká sparing českého týmu

Příjemné nominační starosti. V hlavě snad něco mám, říká Petr Pála

Doma je doma! Hrát tady je vždy nejlepší, říká natěšená Šafářová

Důležité je dostat míček přes síť, směje se Karolína Plíšková

Červená nebo černá? České tenistky si vybíraly šaty na banket

Pondělí 6. 2.

Fed Cup je připraven. Poprvé s plastovou sítí a na zúženém kluzišti

Teď mám chuť na Španělky a po kariéře tu třeba budu krasobruslit, hlásí Strýcová po prvním tréninku

Neděle 5. 2.

Cesta za obhajobou začíná, Češky dorazily vlakem do Ostravy