Češi v akci: Siniaková získala titul v Trnavě! Triumfovala i Gabriela Pantůčková v Bolu

- Jan Vojkůvka

Česká finálová neděle! I tak by se dal nazvat konec dalšího týdne na tenisovém okruhu. Kromě souboje o titul v Mostě, ve kterém zvítězil Jan Šátral, se totiž do souboje o triumf dostaly Kateřina Siniaková v Trnavě a Gabriela Pantůčková v Bolu. A obě navíc zvítězily!

Nedělní tenisové dění na profesionálních okruzích mužů a žen přinese pro české barvy hned několik významných událostí. Finále turnaje v Mostě sledujeme v samostatném článku, podobně jako začátek kvalifikace na turnaj Futures v Praze. V programu toho však nalezneme mnohem více.

Na turnaji v Trnavě se Kateřina Siniaková úspěšně popasovala s třetí nasazenou Lotyškou Anastasijí Sevastovovou, která byla sice mírnou favoritkou utkání a české tenistce výrazně zkomplikovala cestu za triumfem, avšak v konečném hodnocení nebyla nepřekonatelnou překážkou.

Siniaková udolala první set v tiebreaku a ve druhém vedla s výhodou brejku a mohla podávat na vítězství. Jenže v tu chvíli Sevastovová sebrala zbytky sil k odporu, získala ztracený servis zpět a dokonce vybojovala nutnost odehrát třetí sadu, když dotáhla druhé dějství k vítězství 7:5.

Třetí set ale už byl jednostrannou záležitostí, Siniaková nadělila soupeřce kanára a mohla začít slavit první titul od listopadu 2014, kdy zvítězila ve francouzském Nantes. Pro českou tenistku je to před French Open, do jejíž kvalifikace by měla naskočit hned v dalším týdnu, výrazné povzbuzení.

Pantůčková ovládla chorvatský Bol

Dlouhou dvou a půl hodinovou bitvou se stalo finále ženské dvouhry na turnaji ITF v Bolu, kde se do souboje o titul podruhé během dvou týdnů probojovala Gabriela Pantůčková. Zatímco však minulý týden nestačila na svou sestru Magdalenu, dnes se jí podařilo porazit její přemožitelku ze včerejšího semifinále, Lichtenštejnku Kathinku von Deichmannovou dvakrát 7:5.

Utkání to bylo velmi náročné pro obě tenistky, o čemž svědčí i fakt, že na každý gem bylo v průměru potřeba 6 - 7 minut hry. Úspěšnější pak byla Pantůčková, která v utkání čtyřikrát přišla o podání, ale hned šestkrát o něj dokázala obrat von Deichmannovou.

Pokračující kvalifikace přináší české úspěchy

Kvalifikace z Norimberku hlásí úspěch v podobě vítězství Barbory Krejčíkové nad Číňankou Lu, přes kterou česká tenistka prošla do hlavní soutěže německého turnaje. Nyní se může těšit na los, který určí, s kým se Krejčíková v prvním kole podniku utká. Naopak do hlavní soutěže nepostoupila Tereza Martincová, která nestačila ve třech setech na Vogtovou z Lichtenštejnska.

Pro Kristýnu Plíškovou končí turnaj v Norimberku hned v prvním kole hlavní soutěže. Česká tenistka nestačila na Američanku Gibbsovou, s níž prohrála 4:6, 3:6.

Obrat v zápase dotáhnul v kvalifikaci na challenger v Mestre Marek Michalička, jenž po prohraném prvním setu s Francouzem Musialekem byl v problémech i ve třetí sadě, kdy prohrával 1:4 a 15:40, ale zmobilizoval zbytky sil k odporu a potvrdil roli prvního nasazeného! Ve třetím kole čeká na Michaličku hráč z deváté stovky světa, Chorvat Sabanov.

Se svým výkonem ale Marek nebyl příliš spokojený. "Bylo to dneska náročné, hrozně náročné. Jsem totálně vyřízený. Nehraje se mi dobře s míči, které zde mají. Soupeř vedl 4:1 a 40:15 při svém podání. Už jsem fakt nevěřil, ale naštěstí se to pak nějak otočilo," řekl.

ATP/WTA
Norimberk (ženy, antuka, 1. kolo)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (111.) - Nicole Gibbsová (USA, 74.) 4:6, 3:6
2. kolo kvalifikace
BARBORA KREJČÍKOVÁ (190.) - Jia-Jing Lu (CHN, 210.) 4:6, 7:5, 6:2
TEREZA MARTINCOVÁ (187.) - Stephanie Vogtová (LIE, 220.) 6:1, 6:7, 1:6

Štrasburk (ženy, antuka, 1. kolo čtyřhry)
LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ - Kateryna Bondarenková, Olga Savčuková (obě UKR) 6:2, 2:6, 10:5

Ženeva (muži, antuka, 1. kolo čtyřhry)
LUKÁŠ ROSOL, Julian Knowle (AUT) - Aljakxandr Bury (BLR), Igor Zelenay (SVK) 7:6, 6:2

CHALLENGERY
Trnava (ženy, antuka, finále)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (124.) - Anastasija Sevastovová (LAT, 94.) 7:6(4), 5:7, 6:0

Mestre (muži, antuka, 2. kolo kvalifikace)
MAREK MICHALIČKA (246.) - Alexis Musialek (FRA, 529.) 4:6, 6:3, 7:5


ITF/FUTURES
Bol (ženy, antuka, finále)
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (384.) - Kathinka von Deichmannová (LIE, 372.) 7:5, 7:5

Most (muži, CZE1, antuka, finále)
AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MOSTU SLEDUJTE ZDE 

Praha (muži, CZE2, antuka, 1. kolo kvalifikace)

AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY SLEDUJTE ZDE

Brcko (muži, BIH2, antuka, 2. kolo kvalifikace)

DANIEL ORLITA (1858.) - Aljaž Jakob Kaplja (SLO, -) 6:7, 6:1, 6:2

Bol II (ženy, antuka, 1. kolo kvalifikace)
TEREZA KOPLOVÁ (-) - Janja Kovačevičová (SRB, 1268.)  6:4, 2:6, 7:6
KRISTÝNA HRABALOVÁ (1124.) - Nelly Brannholmová (SWE, -)
2. kolo kvalifikace
NATALIE CVÁČKOVÁ (-) - Yifei Yang (CHN, -) 6:1, 6:3