ITF v Trnavě: Mendesová slaví po vyčerpávající bitvě titul!

- Jiří Vachtl, Michal Chadim, David Schlegel

Česká tenistka Pernilla Mendesová vyhrála v Trnavě poprvé v kariéře turnaj dotovaný 15 000 dolary. Triumf se v zápase proti Slovence Michaele Hončové nerodil lehce. Češka vedla v rozhodujícím setu už 5:2, za stavu 6:5 měla mečbol, ale nakonec vyhrála až v tiebreaku rozhodujícího setu. Mendesová si kromě 12 bodů do žebříčku WTA připsala také finanční odměnu ve výši 2352 dolarů.

"Přijde mně to až neuvěřitelné, že jsem tady vyhrála. Přijela jsem si to zkusit a jsem moc spokojená," zářila Mendesová štěstím po zápase. Pernilla Mendesová získala už pátý titul na okruhu ITF ve dvouhře, ale všechny čtyři dosavadní výhry získala v roce 2014. "Na své minulé tituly jsem vůbec nemyslela. Je ale fakt, že patnáctku jsem nikdy nevyhrála, takže je tohle největší úspěch mé kariéry," říkala po zápase Mendesová.

Michaela Hončová čeká na svůj triumf už dlouhé čtyři roky, kdy vyhrála v německém Essenu a nedočkala se ani v Trnavě. Obě tenistky dělí na žebříčku WTA necelých čtyři sta míst. Hončové patří 363. místo, zatímco Mendesové 744. příčka. "Gratuluju soupeřce k vítězství. Já už byla hrozně unavená, vyšťavila mě čtvrtfinále a semifinále s Lenkou Juríkovou. Hrála jsem tak na dvacet procent svých možností a upřímně řečeno, ani nevím, jak jsem se dostala do třetího setu," uvedla po zápase Hončová, která si stěžovala na zdravotní omezení během zápasu. "Nemohla jsem švihat, protože když jsem se zapřela, dostávala jsem křeče." 

Hončová si neodpočine ani po zápase. Co nejrychleji jede na letiště do Vídně, odkud spěchá do německého Altenkirchenu. Tam ji čeká od 19 hodin kvalifikační zápas s českou juniorkou Johanou Markovou. "Pokud to nestihnu, tak mi ten zápas skrečují," pokrčila rameny. Slovenská tenistka to však nakonec stihla a sedmnáctiletou Markovou porazila 6:0 a 6:3.

Mendesová vstoupila do utkání výborně. Hned soupeřku brejkla a přesvědčivě vyhrála první set 6:2. I start druhého setu nabídl podobný obrázek. Mendesová vedla 2:0, ale pak se česká mašina zadrhla. Hončová otočila na 4:2, ale Češka kontrovala dalším obratem na 5:4. O vítězce sady rozhodoval tiebreak, v němž bezpečně dominovala Slovenka, která v něm od stavu 0:1 získala šest míčků v řadě.

I start do třetího setu měla Mendesová lepší, rychle vedla 2:0, pak 4:1 a 5:2. Hončová se však nevzdala a vyrovnala na 5:5. Pak si prohrála servis a Mendesová měla při svém podání za stavu 40:30 mečbol. Neproměnila ho a o osudu utkání  rozhodoval tiebreak třetího setu. V něm získala Češka vedení 4:1 a udržela si ho až do konce. Proměnila celkově třetí mečbol. 

Mendesová už před tenisem dává spíše přednost škole a další mezinárodní turnaje se chystá hrát až v létě. 

Finále dvouhry

PERNILLA MENDESOVÁ – Michaela Hončová (SVK) [2] 6:2, 6:7(2), 7:6(4)

Turnaj v Trnavě den po dni

11.2. ITF v Trnavě: Česká bitva o finále. Mendesová přehrála Žovincovou

10.2. ITF v Trnavě: Žovincová s Mendesovou postoupily do vzájemného semifinále

9.2.   ITF v Trnavě: Procházková, Žovincová a Mendesová postupují do čtvrtfinále

8.2.   ITF v Trnavě: Mendesová postupuje do druhého kola, Kallmünzerová prohrála s divokou kartou

7.2.   ITF v Trnavě: Procházková, Machalová a Marková postupují do dalšího kola

6.2.   ITF v Trnavě: Žovincová v hlavní soutěži vyřadila nasazenou jedničku, kvalifikací prošlo pět Češek

5.2.   ITF v Trnavě: Deset českých tenistek slaví postup do finále kvalifikace 

4.2.   ITF v Trnavě: Sedm Češek postupuje, vyřazena byla pouze Kulhánková