Pro Serenu je cílem sezony kalendářní grandslam, prozradil Mouratoglou

- Jiří Vachtl

Pětatřicetiletá Američanka má za sebou povedené Australian Open, kde ve finále porazila svoji sestru Venus. Díky tomu se vrátila zpátky na první místo singlového žebříčku WTA. Její trenér Patrick Mouratoglou se nyní rozpovídal o jejich dalších cílech pro letošní sezonu, a také prozradil, proč Serena omezila svůj turnajový program.

Serena Williamsová přepsala na letošním Australian Open tenisovou historii. Svým 23. singlovým grandslamovým titulem překonala rekord Steffi Grafové, a stala se tak definitivně nejlepší tenistkou open éry. Američanku tak dělí už jen dva tituly od překonání rekordu legendární Australanky Margaret Courtové, která svých 24 titulů získala ještě před open érou. Její trenér Patrick Mouratoglou věří, že to v silách pětatřicetileté Američanky je. „Věřím, že se Serena může dostat ještě výše a stanovit tak nové rekordy. Nikdo neví, jak daleko to ještě může dotáhnout, ale věřím, že ještě zdaleka nekončí. Uvidíme, kam až to dotáhne,“ prozradil francouzský trenér.

Williamsová byla v roce 2015 jen dva zápasy od zisku kalendářního grandslamu. Tehdy ji však v semifinále US Open zastavila Italka Vinciová. Mouratoglou však věří, že se o to Serena ještě pokusí. „Před startem každé sezony stanovuji Sereně jasný cíl – získat kalendářní grandslam. Je to velice těžké, ale proč se o to nepokusit,“ prohlásil Mouratoglou v rozhovoru pro server tennisconnected.

Francouzský trenér se také vyjádřil ke změně v plánování turnajů, neboť v loňské sezoně Serenu často trápily zdravotní komplikace. „Rozhodli jsme se, že letos trochu zredukujeme turnajový program. Chceme klást větší důraz na její zdraví a také na fyzickou přípravu.“

„Tenis se za posledních deset let úplně změnil. Povrchy se na všech turnajích hodně zpomalily, což mělo za následek, že z okruhu zmizeli čistě útoční hráči. Nahradili je vysocí dobře servírující tenisté, kteří však mají skvělý pohyb po dvorci, dobře se brání a nedělají skoro žádné nevynucené chyby. Tenis se bude dál ubírat tímto směrem a nejdůležitější věcí bude nadále hrát agresivně, ale s minimem chyb,“ zhodnotil trenér světové jedničky vývoj tenisu.

Serena Williamsová se po výhře na Australian Open vrátí do turnajové kolotoče až koncem března, kdy začíná turnaj v americkém Indian Wells.