Bez suspendace? Kyrgios si rýpl do Shapovalova i tenisové federace

- Jan Vojkůvka

Ten okamžik ho bude strašit ještě dlouho. Přemohla ho frustrace a vzteky odpálil míček pryč. Tak nešikovně, že trefil umpirového rozhodčího do obličeje. Následovat nemohlo nic jiného než diskvalifikace a Denis Shapovalov posléze obdržel i pokutu 7 tisíc dolarů. Podle Nicka Kyrgiose je to však málo...

Sedmnáctiletý Denis Shapovalov prožil zkrat, menší blikanec, který stál jeho i celou Kanadu šanci bojovat o čtvrtfinále Davis Cupu. Jistě, nejspíše by s Britem Kylem Edmundem z Velké Británie prohrál i tak, koneckonců prohrával 0:2 na sety a ve třetí sadě byl o brejk pozadu. Přesto naděje umírá poslední, v utkání ji však Shapovalov zašlapal do země nešťastným zásahem umpirového rozhodčího Arnauda Gabase.

Po pochopitelné diskvalifikaci a následné pokutě ve výši sedmi tisíc dolarů se mladičkého Kanaďana spousta hráčů zastávala. Kupříkladu Vasek Pospisil podotkl, že taková věc se může stát komukoliv. Jiný názor však měl Nick Kyrgios, který si přes svůj účet na Twitteru do Shapovalova i ITF rýpnul.

„Haha, bez suspendace? To je hodně slušné,“ napsal Kyrgios, který sice vzápětí svůj "tweet" smazal, ale i krátká doba, po níž tento příspěvek visel na účtu australského bouřliváka stačil, aby byl zaregistrován širší veřejností. Kyrgios tím připomněl fakt, že sám byl na konci minulé sezony suspendován, zatímco Shapovalov, za dle něho větší prohřešek, může hrát dál.


Sám Shapovalov mezitím myslí především na Gabase, který je naštěstí v pořádku a k žádnému vážnějšímu zranění nedošlo. „Jsem velmi šťastný, že je v pořádku. Pokud by se věci obrátily k horšímu, nemyslím si, že bych si mohl odpustit a přenést se přes to,“ svěřil se pro BBC Radio. „Doufám, že se z toho použím a bude to pro mě dobrá lekce.“

Zbytečný prohřešek a následná diskvalifikace ho mrzí také z pohledu k britským soupeřům. „Jsem smutný z toho, že jsem nedovolil britskému týmu, aby mohli slavit tak, jak si zasloužili,“ řekl s tím, že správná oslava postupu měla přijít po klasické výhře Edmunda.