ITF v Trnavě: Žovincová s Mendesovou postoupily do vzájemného semifinále

- Michal Chadim, Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Hned trio českých hráček se v pátek představilo v Trnavě. Skrze boje proti nasazeným Slovenkám pronikly do sobotního semifinále hned dvě z nich, a sice Vendula Žovincová s Pernillou Mendesovou. Obě jmenované se mohou v sobotu těšit na vzájemné střetnutí o postup do rozhodujícího klání o titul. Druhou semifinálovou dvojici utvoří domácí hráčky Lenka Juríková s Michaelou Hončovou.

Dvě hodiny a osmnáct minut. Přesně tak dlouho trvalo utkání devatenáctileté Venduly Žovincové s domácí nasazenou šestkou Chantal Škamlovou. Slovenka si počínala lépě v koncovce úvodní sady, když od stavu 4:4 získala devátou i desátou hru, a tím i první dějství. Žovincová ale nesložila zbraně a zápas otočila, když v jeho dalším průběhu povolila soupeřce už jen čtyři vyhrané gemy. Po výsledku 4:6, 6:3 a 6:1 se tak sympatická Češka raduje z postupu mezi nejlepší kvarteto.

„Pocity jsou skvělé. Dokázala jsem zápas víceméně vybojovat. První set jsem opravdu kazila, nešel mi servis, bylo to hrozné. Zlomilo se to ve druhém setu za stavu 2:2,“ vzpomněla si Žovincová na jeden z klíčových momentů utkání, kdy soupeřka nedotáhla při shodě do zdárného konce dobře rozehranou výměnu.

Zcela opačný průběh mělo utkání mezi českou kvalifikantkou Terezou Procházkovou a turnajovou dvojkou Michaelou Hončovou. Zde se pro změnu radovala z lepšího vstupu do zápasu sedmnáctiletá Češka, která získala první sadu poměrem 6:3. Tempo ale neudržela, zbytek duelu patřil slovenské favoritce. Ta zcela ovládla obě následující sady a může se těšit na sobotní semifinále proti krajance Lence Juríkové. Té vzdala za stavu 1:6 a 1:2 zkraje druhé sady Italka Briantiová.

Poslední čtvrtfinalistkou se na západě Slovenska stala Pernilla Mendesová. Dvaadvacetiletá Češka si poradila s o rok starší Slovenkou Vivien Juhászovou, třetí nejvýše nasazenou ženou, dvakrát shodně 6:4. V Trnavě si tak v sobotu zahraje o finále s Vendulou Žovincovou.

 

Čtvrtfinále dvouhry

Alberta Briantiová (ITA, 8) - Lenka Juríková (SVK, 4) 1:6, 1:2 skreč Briantiová
VENDULA ŽOVINCOVÁ - Chantal Škamlová (SVK, 6) 4:6, 6:3, 6:1
TEREZA PROCHÁZKOVÁ (Q) - Michaela Hončová (SVK, 2) 6:3, 3:6, 1:6
Vivien Juhaszová (SVK, 3) - PERNILLA MENDESOVÁ 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry
Heisenová (GER), Lazarevová (RUS) - Juríková, Schmiedlová (SVK) 2:6, 6:3, 10:6
Škamlová, Tabaková (SVK) - Jamrichová, Juhaszová (SVK) 4:6, 4:6

Turnaj v Trnavě den po dni

9.2. ITF v Trnavě: Procházková, Žovincová a Mendesová postupují do čtvrtfinále

8.2. ITF v Trnavě: Mendesová postupuje do druhého kola, Kallmünzerová prohrála s divokou kartou

7.2. ITF v Trnavě: Procházková, Machalová a Marková postupují do dalšího kola

6.2. ITF v Trnavě: Žovincová v hlavní soutěži vyřadila nasazenou jedničku, kvalifikací prošlo pět Češek

5.2. ITF v Trnavě: Deset českých tenistek slaví postup do finále kvalifikace 

4.2. ITF v Trnavě: Sedm Češek postupuje, vyřazena byla pouze Kulhánková


Galerie