ITF v Trnavě: Mendesová postupuje do druhého kola, Kallmünzerová prohrála s divokou kartou

- Michal Chadim, Jan Vojkůvka

Středeční den v Trnavě patří dohrávkám prvního kola. Ve zbývajících devíti zápasech singlu se představí hned pět českých tenistek, z toho čtyři, které se představí na turnaji premiérově a nemusely absolvovat kvalifikaci.

Výjimku tvořila Natálie Kallmünzerová, devatenáctiletá úspěšná kvalifikantka, která v Trnavě mířila za dalšími body do světového žebříčku. V rámci prvního kola se totiž utkala s domácí Lenkou Starou, která startuje na základě divoké karty. Jenže šestnáctiletá Slovenka svou soupeřku dokonale překvapila a zvítězila 6:1, 2:6, 6:4 a premiérově v kariéře si připíše body do ženského rankingu.

Ve třetím setu přitom Kallmünzerová vedla už 3:0 a měla vše ve svých rukou, jenže prohrála pět gemů v řadě a z problémů se nedokázala dostat.

V prvním kole se představila Gabriela Horáčková, jež měla skvěle rozehraný zápas s osmou nasazenou Albertou Briantiovou, nad kterou vedla už 6:1 a 3:0, ale nedokázala své vedení udržet, čtyřmi gemy Italky v řadě se dostala Horáčková pod tlak, a ač zvládla ještě jedním brejkem srovnat na 4:4, k vítězství duel nedotáhla. Horáčková prohrála druhý i třetí set shodně 4:6.

Náročný los vyfasovala v prvním kole Diana Šumová, která nakonec nedokázala najít recept na třetí nasazenou Slovenku Vivien Juhászovou, s níž prohrála 5:7 a 3:6. V prvním setu přitom byla dlouho lepší, třikrát prorazila servis soupeřky, která ale vždy našla odpověď a česká hráčka nedokázala nic vytěžit z vedení 4:2. I přes porážku si ale udržela na tváři úsměv a na závěr rozhovoru pozdravila svého kamaráda Davida Hofrichtra, který je dlouhodobě nemocný.

Jedinou českou postupující je prozatím Pernilla Mendesová, která se utkala s domácí divokou kartou Barborou Matůšovou, jež jí dokonce v prvním setu nadělila kanára. Mendesová však soupeřce oplatila stejnou mincí a potvrdila roli favoritky, když postoupila do druhého kola po výhře 0:6, 6:0, 6:1.

Na postup Mendesové dokázala navázat na závěr programu Barbora Miklová, jež si poradila se Slovenkou Klárou Petrovickou a po výhře 6:4, 6:2 a vybojovala první vítězství na turnaji ITF, který je dotovaný více než 10 tisíci dolary.

Ve čtyřhře už v podvečerních hodinách uspěla česko-slovenská dvojice Tereza Švecová, Alica Rusová, které přešly přes Italky Briantiovou a Stefaniniovou po výhře 6:4, 6:3 do čtvrtfinále.

1. kolo dvouhry
Alberta Briantiová (ITA, 8) - GABRIELA HORÁČKOVÁ 1:6, 6:4, 6:4
Barbora Matůšová (SVK, WC) - PERNILLA MENDESOVÁ 6:0, 0:6, 1:6
Vivien Juhászová (SVK, 3) - DIANA ŠUMOVÁ 7:5, 6:3
Lenka Stará (SVK, WC) - NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ (Q) 6:1, 2:6, 6:4
Klára Petrovická (SVK, WC) - BARBORA MIKLOVÁ 4:6, 2:6
Vivian Heisenová (GER) - Sandra Zaniewská (POL) 6:2, 5:7, 2:6
Timea Jarušková (SVK) - Chantal Škamlová (SVK, 6) 4:6, 4:6
Lucrezia Stefaniniová (ITA) - Laura Maluniaková (SVK, Q) 6:3, 7:5
Adriana Šenkárová (SVK, WC) - Ana Vrljičová (CRO, 5) 7:5, 4:6, 0:1 skreč Šenkárová

1. kolo čtyřhry
Briantiová, Stefaniniová (ITA) - Rusová (SVK), ŠVECOVÁ 4:6, 3:6
Juríková, Schmiedlová (SVK) - Maluniaková (SVK), Tolibovová (BLR) 6:2, 6:2

Turnaj v Trnavě den po dni

7.2. ITF v Trnavě: Procházková, Machalová a Marková postupují do dalšího kola

6.2. ITF v Trnavě: Žovincová v hlavní soutěži vyřadila nasazenou jedničku, kvalifikací prošlo pět Češek

5.2. ITF v Trnavě: Deset českých tenistek slaví postup do finále kvalifikace 

4.2. ITF v Trnavě: Sedm Češek postupuje, vyřazena byla pouze Kulhánková