Po vyšetření Super Bowl. Mohlo to být i horší, vtipkoval sestřelený sudí Gabas a přirovnal se k Rockymu

- Filip Lefenda

Nečekanou ozdobu na tváři si z utkání Davis Cupu mezi Kanadou a Velkou Británií odnesl francouzský sudí Arnaud Gabas. Ten jako poslední z aktérů promluvil k médiím a zdá se, že celou situaci bere sportovně. „Kurt jsem opouštěl jako Rocky Balboa, mohlo to dopadnout i hůře,“ zavtipkoval v rozhovoru pro britský portál Daily Mail. Zkušený rozhodčí, který nyní užívá léků proti bolesti, bude nicméně muset po svém návratu do rodné vlasti spolupracovat ve věci svého poraněného oka se specialistou.

„Kurt jsem opouštěl jako Rocky Balboa. Jsem šťastný, že to nedopadlo hůře,“ zašprýmoval Gabas, na něhož po návratu do jihofrancouzského města Tarbes čekají další vyšetření. Celý incident již zhlédl zpětně i na videích, která v posledních dnech obletěla prakticky celý svět.

„Jsou trochu šokující. V průběhu sezóny se samozřejmě musíme několikrát míčům vyhnout, ale u tohohle nebyla šance. Mohlo to ale být i horší. Někteří hráči jsou v těchto dnech trochu divočejší,“ vylíčil francouzský sudí, že se společně se svými kolegy musí mít na „vysoké židli“ už jen z principu neustále na pozoru. „Všiml jsem si, že je naštvaný a že se něco blíží, ale nikdy by mě nenapadlo, že mě trefí,“ pokračoval Gabas.

Otřesený nebyl očividně pouze sám postižený sudí, ale i sedmnáctiletý kanadský talent. Ten se Gabasovi omlouval nejen bezprostředně na kurtu, svědomí spílal i v zákulisí. „Kál se, sám byl šokován,“ všiml si počínání Shapovalova rozhodčí a popsal svůj aktuální zdravotní stav.

„Momentálně se cítím v pořádku, beru léky proti bolesti. Po návratu domů se ale musím sejít se specialistou,“ prozradila „oběť“ Denise Shapovalova, který za své počínání vyfasoval pokutu sedmi tisíc dolarů, tedy v přepočtu skoro 180 tisíc korun. Zatím Gabas navštívil pouze nemocnici v Ottawě, kde pobyl dvě hodiny. „Poté jsem se vrátil na hotel a sledoval finále Super Bowlu. Potřeboval jsem se uklidnit,“ dodal.

Celý úder byl již důkladně rozebrán. Francouz měl na vyhnutí se napálenému míči pouhé tři desetiny sekundy. Tak rychlou reakcí nedisponoval, a proto schytal úder o rychlosti 139,4 kilometrů za hodinu vypálený ze vzdálenosti 11,6 metrů.