Češi v akci: Siniaková postoupila do finále v Trnavě, Bouzková vyhrála turnaj v Monzonu

- Jan Vojkůvka

Sobotní den patří na tenisovém okruhu kromě semifinálových a finálových zápasů také rozjezdům kvalifikačních turnajů. Další z řady úspěchů vybojovala sedmnáctiletá Marie Bouzková, která vyhrála turnaj ve španělském Monzonu. Kateřina Siniaková pak na turnaji v Trnavě postoupila po třísetové bitvě do finále!

Semifinálové boje na turnaji Futures v Mostě sledujeme nadále v samostatných článcích, a tak se v naší oblíbené rubrice můžeme věnovat jiným turnajům na okruhu WTA či ITF.

Vrcholící turnaj v Římě dnes přinesl utkání Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké proti náročným soupeřkám z Ruska Jekateřině Makarovové a Jeleně Vesninové. S těmito soupeřkami měly doposud české tenistky zápasovou bilanci 0-3 a ani čtvrté utkání s Ruskami první úspěch nepřinesl. První set česká "Háčka" prohrála 2:6. Druhě dějství bylo přeci jen o poznání vyrovnanější, ale výhru 7:5 nakonec i tak slavily ruské hráčky, které postoupily do finále. 

Siniaková si zahraje ve finále

Dramatický souboj spolu na turnaji v Trnavě svedly česká mladičká tenistka Kateřina Siniaková a Kazaška Zarina Dijasová, která plnila na turnaji roli čtvrté nasazené. Ryze antukový souboj plný brejkbolů zvládla lépe Siniaková, která v prvním setu zvítězila 6:3, ale v tom druhém schytala kanára a musela jít se soupeřkou do třetí sady.

V ní se obě hráčky přetahovaly o většinu míčků a před podáním Siniakové v osmém gemu za stavu 3:4 utkání přerušil déšť. Zhruba hodinku trvající přerušení nakonec přineslo více vhod české tenistce, která po návratu na dvorce uhrála tři gemy v řadě, v devátém tím pádem prorazila Dijasové servis a dokráčela po výhře 6:4 do finále!

Pro čerstvě dvacetiletou Siniakovou je to první finále od listopadu 2014, kdy triumfovala v Nantes. Od té doby se snažila více zaměřovat na turnaje WTA a na ITF startovala méně často. V souboji o svůj sedmý titul na okruhu vyzve Lotyšku Sevastovovou, trojku turnaje.

Bouzková vyhrála třetí letošní titul

Pro svůj třetí titul v této sezoně, a celkově svůj sedmý titul na okruhu ITF, si ve španělském Monzonu dokráčela teprve sedmnáctiletá talentovaná česká tenistka Marie Bouzková, pro níž to bylo zároveň čtvrté letošní finále a nadále potvrzuje, že by se velmi brzy mohla prokousat do druhé světové stovky.

V Monzonu ji byla soupeřkou Francouzka Ponchetová, členka osmé světové stovky, která Bouzkovou poměrně dost prověřila a přinutila ji předvést úporný a vyčerpávající výkon. Ponchetová sebrala české hráčce hned čtyřikrát servis, ale po většinu utkání byla Bouzková tou tenistkou, jež měla navrch a potvrdila to i tím, že Francouzce prorazila podání hned šestkrát a zvítězila dvakrát 6:4.

Kvalifikace rozehrají své první kolo

Do kvalifikačních mini-turnajů vstoupí dnes hned pětice tenistů a tenistek. Ve švýcarské Ženevě se o postup do dalšího kola snažil Michal Konečný, kterému však téměř žádnou šanci nedal Chilan Christian Garin. Konečný si nevypracoval ani jeden brejkbol, zatímco jeho soupeř hned 12, ze kterých 7 využil a postupuje tak do další fáze po vítězství 6:2, 6:1.

Turnaj WTA v Norimberku naopak v prvním kole kvalifikace představí hned tři české hráčky. Úspěšný vstup do bojů o postup do hlavní soutěže má za sebou Barbora Krejčíková, jež ve dvou setech porazila domácí Annu Zajovou 6:2, 7:6. Posléze ji napodobila i Tereza Martincová, jež rovněž ve dvou setech porazila Thajku Wongteanchaiovou. Jesika Malečková naopak nedotáhla výborně rozehraný zápas se Stephanií Vogtovou, nad níž vedla už 6:4 a 5:2 a nakonec prohrála 6:4, 6:7 a 3:6.

Na Challenger Tour úspěšně vstoupil do kvalifikace v Mestre Marek Michalička, jenž je prvním nasazeným v tomto kvalifikačním mini-turnaji. V prvním kole si Michalička poradil se Slovákem Fabiánem, jehož porazil 6:2, 6:3 a může se těšit na dalšího soupeře, kterým bude Francouz Musialek, hráč z šesté stovky světa.

"Moc dobře se mi nehrálo. Míče mi tu moc nesedí, ale snad to bude příští zápas lepší a víc si na ty podmínky zvyknu," zhodnotil své utkání český tenista.

ATP/WTA

Řím (ženy čtyřhra, antuka, semifinále)
ANDREA HLAVÁČKOVÁ, LUCIE HRADECKÁ - Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová (RUS) 2:6, 5:7

Ženeva (muži, antuka, 1. kolo kvalifikace)
MICHAL KONEČNÝ (297.) - Christian Garin (CHI, 342.) 2:6, 1:6

Norimberk (ženy, antuka, 1. kolo kvalifikace)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (190.) - Anna Zajová (GER, 381.) 6:2, 7:6 (6)
TEREZA MARTINCOVÁ (187.) - Varatchaya Wongteanchaiová (THA, 290.) 6:2, 6:3
JESIKA MALEČKOVÁ (222.) - Stephanie Vogtová (LIE, 220.) 6:4, 6:7 (8), 3:6

CHALLENGERY
Trnava (ženy, antuka, semifinále)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (124.) - Zarina Dijasová (KAZ, 92.) 6:3, 0:6, 6:4

Mestre (muži, antuka, 1. kolo kvalifikace)
MAREK MICHALIČKA (246.) - Patrik Fabián (SVK, 602.) 6:2, 6:3

ITF / FUTURES
Monzon (ženy, antuka, finále)
MARIE BOUZKOVÁ (285.) - Jessika Ponchetová (FRA, 733.) 6:4, 6:4

Most (muži, antuka, semifinále)
AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MOSTU SLEDUJTE ZDE

Bol (ženy, antuka, semifinále)
MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (710.) - Kathinka von Deichmannová (LIE, 372.) 1:6, 2:6
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (384.) - Marine Partaudová (FRA, 668.) 6:4, 6:3

Bol II (ženy, antuka, 1. kolo kvalifikace)
NATÁLIE CVÁČKOVÁ (-) - Klara Mrcelová (CRO, -) 7:6, 7:5
TEREZA KOPLOVÁ (-) - Janja Kovačevičová (SRB, 1268.) odloženo
TEREZA ŠVADLENKOVÁ (-) - Kristina Tina Godecová (SLO, -) 0:6, 2:6
KRISTÝNA HRABALOVÁ (1124.) - Nelly Brannholmová (SWE, -) odloženo