Lucie Šafářová: Návrat na kurty byl úžasný pocit

- Martin Moravec

Jedním z českých želízek v ohni bude na pražském turnaji okruhu WTA Lucie Šafářová, která se do zápasového tempa vrací po několikaměsíční pauze zaviněné nemocí. V předchozích dvou ročnících se brněnské rodačce na podniku v hlavním městě nedařilo, v obou případech vypadla už v prvním kole. Letos by úspěšná reprezentantka tuto bilanci ráda zlomila, neboť jak sama říká, do tenisu má zase obrovskou chuť.

Dvakrát po sobě jste v Praze vypadla už v prvním kole. Asi není těžké stanovit si cíl pro letošní rok, že?

To není. Bohužel se mi tu v posledních dvou letech nedařilo. Ale aspoň mám motivaci to letos otočit! Byla jsem dlouho bez tenisu, tak mám o to větší chuť.

 

Na druhou stranu – není to i výhoda? Nemusíte obhajovat žádné body a po dlouhé nemoci se vám teď každá výhra bude hodit.

Já to beru trochu jinak. Když člověk hraje během roku dobře, body přijdou, dřív nebo později. A důležité je, kolik jich máte na konci sezony. Obhajoby mě nestresují.

 

Pauzu jste měla několik měsíců. Napadlo vás během té doby, že byste třeba v Praze ani nemusela hrát?

V určité chvíli jsem nevěděla, jak dlouho má nemoc může trvat a kdy budu zase hrát. Takže opravdu hrozilo cokoliv. Ale jsem ráda, že se to nenaplnilo a jsem zpět!

 

Bylo to pak osvobození, když jste se postavila na kurt a najednou vás nic nebolelo?

Ne osvobození – byl to úžasný pocit! Vychutnávala jsem si z něj každou minutu.

 

A nebylo to zároveň trochu frustrující – člověk si pamatuje, co uměl, a ono to najednou tak nejde? Chybí síla, kondička…

To bylo a je na celé nemoci nejtěžší. Člověk je strašně rád, že zase hraje, ale není lehké vyrovnat se s tím, že musí začít od nuly. Poslední roky jsem měla výbornou kondici a byla jsem v nejlepší formě. A najednou jsem v ní nebyla.

 

Co s tím?

Musím být trpělivá, zatnout zuby a celé to budovat znovu. Někdy jsem naštvaná, někdy zklamaná, ale vím, že je to jediná cesta zpět. Navíc jsem nemohla hned vyběhnout na kurt a být tam pět hodin denně. Musela jsem si pořád dávat pozor, abych našla správnou hranici tréninku a nepřehnala to. Každým dnem jsem se cítila a cítím líp. A doufám, že mi podaří vrátit tam, kde jsem byla.

 

Jste zástupkyní hráček při jednáních s WTA. Mluvilo se a mluví o pražském turnaji?

Slyšela jsem jen pozitivní ohlasy, a to jak od hráček, tak od WTA. Sparta, která turnaj pořádá, je profesionální klub, úžasný tým lidí, kteří mají obrovské zkušenosti. Navíc kdo by si nezamiloval Prahu! Všichni z WTA byli překvapeni, jak perfektně vše proběhlo. Jen kdyby počasí bylo letos o trochu teplejší než loni… Pak by bylo vše úplně dokonalé!

 

Rozšířený rozhovor s Lucií Šafářovou najdete v bulletinu turnaje, který bude k dostání přímo v areálu.