Teď mám chuť na Španělky a po kariéře tu třeba budu krasobruslit, hlásí Strýcová po prvním tréninku

- Daniel Kubelka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Barbora Strýcová v pondělí odpoledne poprvé trénovala v Ostravar Aréně. Návrat do starých známých míst si hned od začátku pochvalovala. „Jsme tady první den, nálada je dobrá. Zvykáme si na kurt tak, jako každý Fed Cup. Cítíme se dobře, starají se o nás skvěle, takže všechno běží tak, jak má,“ řekla česká tenistka krátce po skončení svého tréninku.

V týmu chybí Petra Kvitová, tým je poměrně omlazený. Jaké to pro vás je? 
Nemyslím si, že je úplně jiný. Jsem tady já s Kájou (Plíškovou) a Lucka Šafářová, které hrajeme Fed Cup už celkem dlouho. Je tu nově Kateřina Siniaková, je fajn, mít v týmu zase někoho nového. Je dobře, že se tým začíná omlazovat.

Co víte o soupeřkách?
Víme toho hodně, třeba že pochází ze Španělska (smích). Mají v týmu Garbine Muguruzaovou, to je výborná hráčka, která vyhrála grandslam, což bude těžký oříšek. I Lara Arruabarrenová je skvělá tenistka, hraje nepříjemný tenis. Musíme se na ně dobře připravit.

Vy také ale hrajete poměrně nepříjemný tenis…
To je také pravda. Já se budu snažit ho hrát co nejvíc, abych bod nebo dva dokázala uhrát. 

Jak je to s výslovností jmen vašich soupeřek?
Tak Muguruzaová ještě docela jde, Arruabarrenová, no...Když je jazyk unavenej, tak je to takové horší (smích).

Je větší šance, že budete hrát dvouhru?
To nevím, ale budu se snažit, abych jí hrála. Vše záleží na kapitánovi, jak se to bude vyvíjet, jak se budeme cítit. Uvidíme v pátek.

Máte nějakou osobní vzpomínku na Španělky?
My jsme proti nim hráli u nich doma (1. kolo v roce 2014, Češky vyhrály v Seville 3:2 - pozn. redakce) a to bylo katastrofální, protože se vůbec nepovedlo počasí, pršelo snad pět dnů. Byl to asi nejhorší Fed Cup, co jsme hrály. Na kurtu bylo nebezpečné hrát, bylo to samé bláto. Všechny jsme měly zavázané kotníky, aby se nám něco nestalo.

V Seville jste nakonec ale vyhrály, takže vzpomínky budou pozitivní…
Vyhrály jsme rozhodující čtyřhru, bylo to hrozně důležité. Na psychiku to bylo hrozně náročné, protože bylo pět stupňů, když jsme dohrávaly. Ale možná nám to pomohlo nakonec vyhrát trofej ten rok.

Co říkáte na povrch v Ostravě, byla to automatická volba?
Samozřejmě jsme se snažily, aby nám to vyhovovalo. Povrch je velmi příjemný, trochu to odskakuje, míče jsou takové živé. Myslím, že je to pro nás povrch tak, jak má být.

V Ostravě už jste hrály před delší dobou. Musíte si nějak speciálně zvykat?
Halu už známe, ale to prostředí, jak je to tu velké...Je tu poměrně hůř vidět. Když jsme hrály ve Štrasburku, kde byla hala menší, tak se balon vidí líp. Slyšela jsem, že bude vyprodáno. Moc se na to těším, protože mám ráda, když nám diváci fandí a dělají dobrou atmosféru.

Loni jste vše odehrály venku. Nyní vás požene vyprodaná hala. Je cítit hlad po tom se předvést?
Hlad máme, ať už hrajeme venku nebo doma, samozřejmě budeme mít podporu diváků. Hlad je pořád stejný, ale výhoda diváků je pro nás hodně důležitá.

Čtrnáct dní zpět bylo v Ostravě Mistrovství Evropy v krasobruslení. Sledovala jste to?
Nesledovala jsem to, ale bylo tu spoustu mých kamarádů. Moc se to prý povedlo a Tomáš Verner to zorganizoval moc dobře (úsměv). Tomáše dobře znám, jeden den byl můj trenér, učil mě piruetu (úsměv).

Neměla jste ambice přijet a na poslední chvíli se kvalifikovat?
Noo, to kdyžtak až po kariéře (smích).

Oživíte nějaké ostravské rituály?
Máme vybrané restaurace, kde nám nejvíce chutná. Kamkoliv ale jdeme, tak se o nás starají úplně skvěle. Snesou nám modré z nebe.

Minulý týden po Australian Open jste odpočívala. Užila jste si zimních radovánek?
Byla jsem dva dny na Šumavě a jezdila jsem na snowboardu.

Není to pro tenistku riskantní?
Risk je i když jdete ven a přecházíte silnici. Měla jsem samozřejmě helmu a dávala jsem pozor.

Původní zpravodajství z Ostravy

Neděle 5. 2.

Cesta za obhajobou začíná, Češky dorazily vlakem do Ostravy

Pondělí 6. 2.

Fed Cup je připraven. Poprvé s plastovou sítí a na zúženém kluzišti