Cítím se strašně, potopil jsem svoji zemi, přiznal zdrcený Shapovalov

- Jiří Vachtl

Hrál se rozhodující pátý zápas daviscupového střetnutí mezi Kanadou a Velkou Británií. Domácí Kanaďan Shapovalov prohrával 0:2 na sety a v tom třetím odvracel soupeřům brejkbol na 2:1. To se mu nepovedlo, a tak vzteky odpálil míč, který si však našel hlavního sudího Arnauda Gabase. Toho letící míč trefil do levého oka. Viditelně otřesený Gabas pak neměl jinou možnost než utkání Kanadě skrečovat.

Sedmnáctiletý Shapovalov, kterému patří 234. příčka na žebříčku ATP, si na pozápasové tiskové konferenci sypal popel na hlavu. „Chtěl bych se omluvit umpirovému, rozhodčím a vlastně všem lidem z ITF,“ začala svoji omluvnou řeč bývalá světová juniorská dvojka. „Vrátil jsem se a mluvil jsem s ním. Naštěstí je v pořádku, ale samozřejmě je to nepřijatelné chování z mé strany,“ pokračoval mladý Kanaďan. Přítomným novinářům také řekl, jak se po celé této události cítí: „Upřímně řečeno, cítím se strašně, protože jsem potopil svůj tým, svoji zemi. Můžu slíbit, že se tohle stalo naposledy. Vezmu si z toho ponaučení. Mám obrovské štěstí, že rozhodčí je v pořádku,“ uzavřel smutný Kanaďan. Jeho britský soupeř, Kyle Edmund, měl po zápase smíšené pocity: "Byl to podivný konec, něco takového se mi ještě nikdy nestalo".

Shapalovův spoluhráč z kanadské reprezentace, Vašek Pospíšil, popřál na Twitteru rozhodčímu rychlé zotavení.

Na tiskové konferenci se k celé záležitosti vyjádřil i nehrající kapitán kanadského týmu Martin Laurendeau. „Vůbec jsem neviděl co se stalo, zrovna jsem byl otočený k naší lavičce, akorát jsem slyšel reakci diváků,“ popsal kritický moment. „Kontrola emocí je nejdůležitější faktor této hry. Doufejme, že mu tahle lekce poslouží do budoucnosti,“ uzavřel Laurendeau.

K celé záležitosti se vyjádřila i Mezinárodní tenisová federace ITF. Ta ve svém prohlášení uvedla, že rozhodčí Gabas byl s otokem a podlitinami levého oka převezen do ottawské nemocnice. Zároveň prohlásila, že Shapovalov hlavního rozhodčího netrefil úmyslně.