Paes touží po sedmých olympijských hrách. Účast však nemá jistou

- Jan Vojkůvka

Legendární indický tenista Leander Paes touží po účasti na svých sedmých olympijských hrách v kariéře. Jenže jako 54. hráč světa ve čtyřhře nemá vůbec nic jisté a záležet bude zejména na Rohanu Bopannovi. Dopomůže mu krajan k cestě na olympiádu?

S touhou zúčastnit se svých sedmých olympijských her a zahrát si tak o svou další medaili se nijak netají legendární Leander Paes, patřící k veteránům na okruhu ATP, na němž startuje již jen ve čtyřhře.

Jenže v letošní sezoně dvaačtyřicetiletý tenista hraje již zejména na okruhu Challenger Tour a na žebříčku mu patří až 54. místo. A tak nemá zrovna ve svých rukou možnost dostat se do Ria a záleží zejména na tom, zda se do elitní desítky dostane jeho krajan Rohan Bopanna, jenž je aktuálně třináctý. V tu chvíli by si totiž mohl Bopanna vybrat parťáka pro čtyřhru a pravděpodobně by sáhl po Paesovi, kterému by tak otevřel i cestu do případné smíšené čtyřhry.

V mixu v minulé sezoně ovládl Paes po boku Švýcarky Martiny Hingisové Australian Open, Wimbledon a US Open a spojení s jinou světovou jedničkou, Saniou Mirzaovou, by tak mohlo přinést Indii olympijskou medaili. Doposud má Paes ve sbírce jen bronzovou medaili z Atlanty v roce 1996. Může po 20 letech opět uspět?

 

Mirzaová má jediná jistotu

S blížícím se olympijským turnajem, do jehož začátku zbývají necelé tři měsíce, pak jedinou indickou jistotou je světová jednička Sania Mirzaová, která si bude vybírat partnerku do ženské čtyřhry. Ale jak to bude s indickým smíšeným párem? Ten teoreticky vůbec nemusí být!

Do mixu totiž mohou být nominováni jen hráči a hráčky, které se dostanou do hlavních soutěží ve dvouhře a čtyřhře a pokud se Rohan Bopanna neprobojuje do elitní deblové desítky, bude muset čekat, zda se společně s Paesem dostanou do turnaje na základě kombinovaného žebříčku. Reálně tak hrozí, že Indové kromě mixu budou scházet i v mužské dvouhře.

Pro tuto zemi, která dlouhodobě patřívala mezi hvězdy ve čtyřhře, ať už jsou to zmínění Rohan Bopanna, Leander Paes či Mahesh Bhupathí, by to byla obrovská rána.

 

Těžká práce pro Bopannu

Šestatřicetiletý Bopanna přitom nemá před sebou vůbec lehkou pozici. Na French Open sice neobhajuje tolik bodů, pouze osmifinále, ale následně má na kontě postupy do finále ve Stuttgartu, Halle a semifinále Wimbledonu.

Letos přitom s Rumunem Mergeou nemají nikterak famózní formu. Několikrát vypadli v prvních kolech, v Madridu sice došli do finále, ale neobhájili loňský titul a celkově na žebříčku tratí body. A pokud chce Bopanna do elitní desítky, musí přinejmenším zopakovat loňské výkony na trávě - a spoléhat na výpadky ostatních tenistů - nebo je ještě vylepšit.

Problém Rohana Bopanny je přitom problémem i Leandera Paese. Ten útočí na svou možnou sedmou olympijskou účast, ale zda se dostane na tento turnaj nemá vůbec jisté.

 

Nejlepší volba pro Mirzaovou?

Pro případnou smíšenou čtyřhru by přitom Leander Paes mohl být nejlepší možnou volbou. Hráli spolu už v Londýně před čtyřmi lety, kde vypadli ve čtvrtfinále. Od té doby však i Mirzaová vyzrála, stala se z ní světová jednička ve čtyřhře a úroveň její deblové hry je zcela někde jinde.

Paes během své kariéry vyhrál devět titulů ve smíšené čtyřhře, z toho tři v roce 2015, a celkem osm titulů na grandslamových turnajích ve čtyřhře (celkově na okruhu ATP 55 titulů). A to je dle něho jasnou známkou, že by se měl podívat do Ria jak ve čtyřhře mužů, tak v té smíšené.

"Volba by měla být vždy založena na hodnotě. Věřím, že když jsem vyhrál devět titulů v mixu a osm ve čtyřhře, tak bych měl být reprezentantem Indie na olympijských hrách a to ve čtyřhře s Rohanem Bopannem a mixu se Saniou Mirzaovou," myslí si Paes.

"Myslím, že pokud se podíváte zejména na smíšené čtyřhry, tak Rohan se nikdy nedostal do finále. Je faktem, že jsem s ním hrál v semifinále na US Open a porazil jsem ho. Ani Sania, ani Rohan se nedostali do smíšeného finále za celý rok 2015 a Rohan nebyl nikdy ve finále mixu v jeho kariéře. Takže doufám, že dostanu příležitost v obou disciplínách, mužské i smíšené čtyřhře s Rohanem a Saniou."

Paes však moc dobře ví, zejména po zkušenostech z Londýna, kdy se nemohl Her zúčastnit po boku Bhupathího, jehož si pro debl vybral Bopanna, že je možné vše. "V tuto chvíli mě nemůže nic překvapit po Londýnu a opravdu doufám pro indickou veřejnost, fanoušky a nás indické sportovce, že se Londýn nebude opakovat," přeje si Paes.

Stále však zůstává otázkou, jestli se vůbec Indové do mužské, a tím pádem i smíšené, čtyřhry dostanou.