Všechno nejlepší! Lucie Šafářová slaví třicetiny

- Daniel Kubelka

Třicáté narozeniny slaví v sobotu 4. února brněnská sympaťačka Lucie Šafářová. Na profesionálním okruhu se pohybuje již patnáct let a výčet jejích úspěchů je opravdu velký. Pojďte si společně s námi připomenout nejzajímavější okamžiky z dosavadní kariéry české tenisky.

Začátek kariéry

Ve třech letech se Lucie Šafářová ujímá rakety a pod vedením svého otce okusuje první tréninkové dávky. O sedm let později trénuje dva roky v Rakousku, kam ji zavály pracovní povinnosti jejího tatínka.

První profesionální zápasy 

Do světa profesionálního ženského tenisu vstupuje jako čtrnáctiletá, když v roce 2001 po úspěšně zvládnuté kvalifikaci prohrává v 1. kole turnaje ITF v Plzni s Libuší Průšovou ve třech setech. Ve stejném roce pak vyhrává tři tituly na juniorském okruhu.

První titul 

O dva roky později hraje své první finále na okruhu ITF, v prosinci roku 2003 prohrává na turnaji ve Valašském Meziříčí se Sybille Bammerovou. Chuť si brněnská rodačka spravuje o měsíc později v italském Bergamu, kde ve třech setech přehrává Chorvatku Majoliovou. Celkem v této kategorii vybojovala sedm titulů ve dvouhře a jeden ve čtyřhře.

WTA 

Debut na okruhu WTA si Šafářová odbyla v létě roku 2004, když nastoupila do kvalifikace US Open. Premiérový titul vybojovala v osmnácti letech v portugalském Estorilu, když v květnu roku 2005 porazila Číňanku Li Na. Doposud vybojovala třicetiletá tenistka sedm singlových titulů a třináct trofejí ve čtyřhře.

Grandslamy

Největšího úspěchu dosáhla brněnská rodačka na French Open před dvěma lety. Ve finále francouzského grandslamu nestačila na světovou jedničku Serenu Williamsovou. O rok dříve si zahrála v semifinále slavného Wimbledonu, ve kterém podlehla pozdější vítězce Petře Kvitové.

V grandslamové čtyřhře vybojovala již čtyři tituly, všechny s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Ten úvodní hned při premiéře česko-amerického páru na turnajích velké čtyřky na Australian Open 2015, další pak přidala ve stejném roce na Roland Garros a o rok později na US Open. Doposud poslední trofej uzmula na nedávno skončeném australském grandslamu v Melbourne.

Fed Cup

Premiéru ve Fed Cupu si Lucie Šafářová odbyla již v roce 2004, kdy v duelu Play off světové skupiny společně s Michaelou Paštikovou podlehly estonské dvojici Aniová, Ruutelová ve dvou setech. Ve stejné fázi soutěže, jen o dva roky později, přišel i debut v singlu. Ve strhující bitvě s Nathalie Dechyovou v Cagnes prohrála Češka 7:9 ve třetím setu.

Největší úspěchy ale přišly až o několik let později. Šafářová byla u čtyř vítězství českého týmu (2011, 2012, 2014 a 2015). Vzpomínat se bude především na její finálový příspěvek z roku 2012, kdy v pražské O2 Aréně v soubji se Srbskem porazily obě bývalé světové jedničky, Anu Ivanovičovou i Jelenu Jankovičovou.

Olympijské hry

Doposud třikrát se Lucie Šafářová představila na olympijských hrách. V Pekingu vypadla ve dvouhře ve 3. kole, v deblu společně s Petrou Kvitovou padla hned na úvod soutěže. O čtyři roky později v Londýně pak skončila "Šafi" hned v prvním kole jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře. Na posledních Olympijskách hrách v Riu se sice po skreči loučila s turnajem již ve druhém kole, ve čtyřhře se však společně s Bárou Strýcovou propracovala až k bronzové medaili.