Domluvily se přes Facebook, pak vyhrály titul. Jsem nadšená, raduje se Štefková

- David Schlegel, Filip Lefenda

Jednadvacetiletá Barbora Štefková má za sebou více jak měsíc trvající australské tenisové turné, které završila parádním úspěchem – se svou asijskou deblovou parťačkou Sawajanagiovou ovládla čtyřhru na tvrdém povrchu v Burnie. S Japonkou si přitom v páru zasoutěžily vůbec poprvé. „Oslovila jsem ji přes Facebook, zda si nechce zahrát. Určitě spolu ještě nastoupíme, když nám to spolu tak jde,“ líčila s radostí olomoucká rodačka, kterak se zrodil počátek úspěšné spolupráce. Češka si z Tasmánie odvezla svůj celkově devátý deblový titul z okruhu ITF.

Po roce jste zpátky v Austrálii, kde jste loni nastartovala velkou sérii skvělých výsledků. Bylo to dlouhé rozhodování, zda zase strávíte v Austrálii delší čas?
Jelikož jsem věděla, že budu hrát kvalifikaci Australian Open, nerozhodovala jsem se ani chviličku (úsměv). Podle toho jsem poskládala ostatní turnaje. Celkově je to už šest týdnů. Je to dlouhá doba, ale na začátku sezóny se dá vydržet. Austrálie je navíc pro delší pobyt velice příjemné místo. Ale domů už se těším.

Výsledky vám letos umožnily - na rozdíl od loňska - si zahrát kvalifikaci na grandslam. Tam jste postoupila do druhého kola, kde jste vypadla s Jennifer Bradyovou ve třech setech. Bradyová nakonec postoupila až do osmifinále hlavní soutěže a spolu s Barthelovou se dostala z kvalifikantek nejdále. Věštila jste jí po vzájemném střetnutí podobný výsledek?
Je velice dobrá hráčka, má výborný servis a celkově takový chlapecký styl hry, který většina holek nehraje. Byl to vyrovnaný zápas, pro mě trošku horší los. Hrála jsem dobře, mohla jsem dojít dále. Soupeřka byla evidentně ve velice dobré formě, proto jsem nebyla překvapená, že prošla kvalifikací. Má hru na to vyhrát i zápasy v hlavní soutěži, a to také předvedla.

V Burnie jste s přehledem porazila Najdenovovou, pak jste prohrála s Češkou Bouzkovou. Jaký to byl zápas?
Během prvního zápasu s Najdenovovou hodně foukalo. Myslím, že se s tím soupeřka nevyrovnala tak dobře jako já. Proti Marii je velice těžké hrát. Nehraje útočný tenis, má ho postavený na tom, že nedělá chyby a spoustu míčů uběhá. Vy si tak každý míč musíte uhrát sám. Hrála dobře, z mé strany to každopádně nebyl nejlepší výkon.

Ve čtyřhře hrajete s Japonkou Riko Sawajanagiovou. Jak jste se daly dohromady?
Riko jsem oslovila přes Facebook, jestli si nechce zahrát debla. Dohromady jsme se daly tedy takto.

Japonka uhrála ve dvouhře v hlavní soutěži jediný gem. Co jste na to říkala?
Nijak jsem to nehodnotila. Že někomu nesedne zápas je naprosto přirozená věc a stane se to občas každému.

Nepřemýšlela jste, že byste si zahrála debla s další Češkou v pavouku Bouzkovou?
Marie čtyřhru nehraje, tím pádem si myslím, že nemá ani žebříček. Nedostaly bychom se spolu do hry.

V čem jste byly s japonskou partnerkou tak dobré, že jste vyhrály?
Parťačka Riko je skvělá deblistka. Je solidní od základní čáry a na síti je velice šikovná. Má přehled, dobré reakce. Šlo nám to dobře dohromady, protože já tvořila tlak od základní čáry a ona pak měla lepší šanci útočit na síti. Pokud jde o mě, tak jsem se snažila hrát jednoduše a tvrdě právě ze základní lajny.

Měly jste namále ve čtvrtfinále a těžké bylo i finále. Můžete oba zápasy trochu popsat?
V obou utkáních, pokud jsme prohrávaly, platilo, že jsme se chtěly vyvarovat zbytečných chyb a chodit si pro voleje, čímž jsme soupeřky dostávaly pod tlak. Je jedno, kdo stál na druhé straně, tohle platilo na všechny. Když jsme hrály finále, tak byly soupeřky ve druhém setu aktivnější na volejích. Tak jsme se s Riko zase domluvily, že musíme být na síti dřív než ony (úsměv).

Jak si triumfu ceníte? Budete spolu hrát i na dalších turnajích?
Byl to můj první letošní turnaj v deblu a zároveň první s Riko. Jsem z něj opravdu nadšená, je to úspěch. Může se stát, že se potkáme na turnajích v Číně. Určitě spolu ještě nastoupíme, když nám to spolu tak jde.

Jaké jsou vaše další turnajové plány a cíle? Loni jste vydržela v Austrálii do konce března. Bude to letos stejné?
Zítra letím domů, dám si pár dní volno a pak začnu trénovat. Další turnaj mě čeká v Budapešti a pak nejspíš ve zmiňované Číně. Vloni jsem do Austrálie přiletěla až na začátku února. Jelikož jsem se letos dostala na turnaje WTA, které jsou před Australian Open, odlétala jsem z domu o Vánocích. Časově to vyjde podobě jako vloni, jen tento rok začal tenisový kolotoč už o měsíc dřív.

 

Cesta za devátým deblovým titulem z okruhu ITF v podání Barbory Štefkové:

Osmifinále: Sawajanagiová, Štefková – Limová (FRA), Najdenovová (BUL) 6:4, 7:5

Čtvrtfinále: Sawajanagiová, Štefková – Adamczaková, Tjandramuliaová (obě AUS) 6:3, 4:6, 12:10

Semifinále: Sawajanagiová, Štefková – Han (CHN), Kuwataová (JPN) 6:3, 7:5

Finále: Sawajanagiová, Štefková – Baiová (AUS), Wongteanchaiová (THA) 7:6, 4:6, 10:7

V prosinci otočila Barbora Štefková duel s jmenovkyní Krejčíkovou a přispěla tak bodem k triumfu Prostějova v domácí extralize

 

S krajankou Terezou Smitkovou se mladé Češce dařilo i ve čtyřhře proti Liberci, když spolu v supertiebreaku třetího setu zdolaly 10:7 Kunčíkovou s Krejsovou

Vůbec poprvé si po boku Terezy Smitkové zahrála Štefková čtyřhru na turnaji J&T Banka Prague Open, favorizované duo Chan, Jansová ale obě jmenované výsledkově nezaskočily