ITF v Trnavě: Sedm Češek postupuje, vyřazena byla pouze Kulhánková

- Michal Chadim, Radek Štohl, David Schlegel

V Trnavě byl v sobotu odstartován první letošní ITF turnaj na Slovensku. Úvodní kolo kvalifikace muselo absolvovat osm tenistek z České republiky, hned do druhého jich bylo nasazeno hned sedm. Českým hráčkám se v úvodním kole kvalifikace nebývale dařilo, hned sedm z osmi postoupilo dál. Pouze Aneta Kulhánková končila svůj zápas hodně smutná. První postupující se stala Johana Marková, která smetla Romanu Tabakovou, bývalou 240. tenistku světa, 6:2 6:0. Ve druhém kole kvalifikace se objeví i Tereza Koplová. Své krajanky podpořily také Štěpánka Skácelová, která přehrála Srbku Tričkovičovou 6:3 6:1, a Simona Heinová, která nedala šanci Rusce Irině Šetininové. Rovněž Kristýna Hrabalová, Tereza Švecová a Dagmar Dudláková se po vyrovnaných dvousetových bitvách představí v dalším kole.

1. kolo kvalifikace

Romana Tabaková (SVK) - JOHANA MARKOVÁ 2:6 0:6

Sedmáctiletá Johana Marková se v prvním kole kvalifikace představila ve skvělém světle, když domácí Tabakové povolila jenom dvě hry. ,,Z mé strany to byl dobrý zápas. Nemusela jsem hrát naplno, nebo v křeči. Celý zápas byl v mé režii. Soupeřka mě překvapila asi jenom jednou druhým podáním zespodu," svěřila se s úsměvem po utkání Marková. Mladou českou tenistku nyní čeká ve druhém kole kvalifikace nasazená jednička Andrea Ghitescuová z Rumunska.

Mila Mašičová (SRB) - TEREZA KOPLOVÁ 6:7 (5) 2:6

Druhou českou postující se v sobotu dopoledne stala Tereza Koplová. Osmnáctiletá hráčka si ve dvou setech poradila s Milou Mašičovou ze Srbska. ,,Myslela jsem si, že mi bude povrch vyhovovat, ale úplně mi to nesedlo, takže to pro mě bylo obtížnější. Ale zvládla jsem to. Ve druhém setu jsem pochopila, jak na ni hrát, že je potřeba udržet míček ve výměně." Ve druhém kole kvalifikace Koplová bude hrát s Katarinou Trickovicovou z Rakouska. 

Ivana Kopšová (SVK) - ANETA KULHÁNKOVÁ 6:2 6:2

Aneta Kulhánková i ve svém devátém zápase v kvalifikaci mezi ženami na mezinárodní scéně neuspěla. Tentokrát proti domácí Kopšové uhrála čtyři gemy. Tenistka byla po zápase smutná a rozhovor na kameru odmítla. 

ŠTĚPÁNKA SKÁCELOVÁ - Jovana Tričkovičová (SRB) 6:3, 6:1

Štěpánka Skácelová nedala Srbce Tričkovičové žádnou šanci. I když jí už od středy trápí chřipka, přesto do zápasu nastoupila a s přehledem ho zvládla. "Soupeřce je patnáct, je ještě hodně mladá a dělala moc chyb. To v podstatě rozhodlo o výsledku," zhodnotila zápas česká tenistka. Ve druhém kole kvalifikace Skácelovou čeká Slovenka Laura Maluniaková.
 


Romana Tarajová (SVK) - KRISTÝNA HRABALOVÁ 5:7 6:7(3)

Zápas Kristýny Hrabalová se Slovenkou Romanou Tarajovou byl v prvním setu hodně vyrovnaný a Česka ho pro sebe urvala až v závěru. Ve druhém setu Hrabalová vedla už 5:1, za stavu 5:2 měla dva mečboly, ale soupeřka dotáhla na 5:5. "Za tohoto stavu jsem se uklidnila a zase jsem si pro to šla. Pořád jsem soupeřce hrála do bekhendu, který měla lepší. To jsem nedělala moc dobře," říkala Hrabalová po zápase. V tiebreaku druhé sady prohrávala už 0:3, ale šňůrou sedmi bodů si vybojovala postup. Ve druhém kole kvalifikace Hrabalovou čeká třetí nasazená Češka Tereza Kolářová.

TEREZA ŠVECOVÁ - Sofia Treščevová (RUS) 6:4, 7:5
Pětadvacetiletá Tereza Švecová v prvním mezinárodním zápase od loňského srpna porazila šestnáctiletou Rusku Treščevovou 6:4, 7:5. První set rozhodl jediný brejk, kdy Švecová za stavu 4:4 a 30:30 využila dvou druhých servisů soupeřky. "Ve druhém setu jsem byla trochu mimo, ale ke konci jsem se hecla a dokázala to zvládnout," hodnotila zápas Švecová. Ve druhém kole kvalifikace ji čeká desátá nasazená Tereza Malíková.   

Irina Šetininová (RUS) - SIMONA HEINOVÁ 0:6, 2:6

Po půl roce se v soutěžním zápase na mezinárodní scéně ukázala Simona Heinová. Velký talent českého tenisu deklasoval patnáctiletou Rusku Šetininovou 6:0, 6:2. Heinová soupeřce nedala vůbec šanci. "Hrála jsem svoji hru a trochu vyrovanější to bylo jen na začátku druhého setu, kdy se mi nedařil return z bekhendu," popsala zápas Heinová. Ta má za sebou operaci, když se jí ve 2. kole turnaje Plzni utrhlo při bekhendu pouzdro u šlachy a musela na operaci. Následně měla dva a půl měsíce ruku v sádře. "Pořád ještě nemůžu moc hrát bekhend, ale jinak to jde," usmála se Simona Heinová, kterou v neděli čeká ve druhém kole sedmá nasazená Češka Natálie Kallmunzerová. 

Barbora Palcátová (SVK) - DAGMAR DUDLÁKOVÁ 2:6, 5:7
V nervózním utkání nakonec uspěla česká tenistka, která na mezinárodní scéně vyhrála první zápas na tvrdém povrchu. Pokud by Dudláková postoupila do 2. kola hlavní soutěže, dostala by se poprvé v kariéře na světový žebříček. "Byla jsem v prvním setu hodně nervózní, ale soupeřka byla naštěstí ještě nervóznější. Dělala hodně dvojchyb a ani mě nepustila k tomu, abych udělala chybu. Já jsem zkrátka dokázala dát alespoň ty první dva balonky do kurtu," hodnotila Češka úvodní sadu. Ve druhé se obě tenistky zlepšily, ale v závěru lépe zvládla koncovku Dagmar Dudláková, která se ve druhém kole utká s osmou nasazenou Laurou Svatíkovou ze Slovenska. 

Irina Rusynová (UKR) - Regina Husaková (NED) 6:3, 3:6, 2:6

Tatiana Šímová (SVK) - Veronika Koberlingová (SVK) 4:6, 6:3, 1:6

Radina Rakičová (AUT) - Natália Zorgovská (SVK) 6:7(3), 1:6

Kristina Tina Godečová (SLO) - Maria Novikovová (RUS) 2:6, 3:6

Sofia Milatová (SVK) - Alica Rusová (SVK) 2:6, 1:3 skreč.

Martina Mikulčiková (SVK) - Nadja Ramskoglerová (AUT) 2:6, 0:6

Irina Lapustinová (LAT) - Viktoria Surová (SVK) 1:6, 2:6

Timea Jarušková (SVK) - Anastázia Panteličová (SRB) 6:1, 6:1


Galerie