V australském táboře vládne spokojenost. Ještě před sebou máme spoustu práce, upozorňuje Hewitt

- Jan Vojkůvka

První den zvládli na jedničku. Domácí výběr se v Austrálii s vervou pustil za postupem do čtvrtfinále a po pátečních dvouhrách se svěřenci Lleytona Hewitta mohou radovat z vedení 2:0 a hned tří pomyslných mečbolů. „Jsem velmi šťastný,“ podotkl nehrající kapitán australského daviscupového týmu.

Před vlastními fanoušky se Australané v souboji s českým týmem v pátek příliš nezdržovali. Jordan Thompson porazil Jiřího Veselého za dvě hodiny a zhruba o půl hodiny méně potřeboval Nick Kyrgios k tomu, aby přehrál Jana Šátrala.

„Nemám slov. Nemohu ani popsat, jaký je to pocit,“ cituje web news.com.au Jordana Thompsona, který prožívá vítězný debut v týmové soutěži. „Myslím, že je to největší moment mé kariéry. Hrát za svou zemi je úžasné a získat vedení 1:0 je ještě lepší,“ řekl dvaadvacetiletý nováček.

Radost z vítězství měl také Nick Kyrgios, který po vyřazení ve druhém kole Australian Open potřeboval dobrý vstup do zápasu, aby potěšil své fanoušky. S pokutou ve výši 5,500 dolarů za své chování v Melbourne se rozhodl opět sekat latinu a předvedl precizní výkon, zejména na servisu. „To je moje hlavní zbraň. Vždy se snažím využít této součásti mé hry. Na to se zaměřuji v každém zápase,“ řekl Kyrgios, jenž za celý zápas čelil jen třem brejkbolům, navíc už na začátku prvního setu.

Po vyřazení na Australian Open si Kyrgios zaletěl do Spojených států, aby nabral zejména psychickou pohodu před střetnutím s českými hráči. A pomohlo to. „Byl jsem před zápasem trochu nervózní. Nehrál jsem letos moc zápasů. Nikdy není snadné hrát proti klukovi, o kterém toho moc nevíte. Neměl, co ztratit,“ upozornil Kyrgios, který však Šátralovi žádné šance na překvapení nedal.

Velkou radost ze vstupu Australanů do zápasu prvního kola nového ročníku Davis Cupu má také kapitán týmu Lleyton Hewitt, který má po pátku spoustu důvodů k úsměvům. Zápas podle něj ale stále není rozhodnutý a nic se nesmí podcenit.

„Pohybuji se okolo Davis Cupu už dlouho, abych věděl, že nic není garantováno,“ uvedl Hewitt. „Nick byl dnes fantastický a velmi profesionální ve všem, co udělal. Thommo (Jordan Thompson) odehrál skvělý zápas. Jsem šťastný, že vedeme 2:0.“

„Pořád před sebou máme spoustu práce, ale věřím naším klukům,“ dodal Hewitt.

Původní zpravodajství z Melbourne

Pátek 3.2.

Štěpánkův sen nebo skalp jedničky. Jaké byly největší zápasy DC týmu?

Chválili ho, ale spokojený nebyl. Jednoznačný zápas, říkal Šátral po premiéře

Zklamání, hodnotil kapitán Navrátil první den. Do čtyřhry bez Štěpánka

Bolestivá prohra. Prostě křeč, hlesl Veselý po prohře s Thompsonem

Čtvrtek 2. 2.

Nejsložitější nominace za mých jedenáct let u týmu. Má ale i pozitiva, míní kapitán Navrátil

Přes spolupráci se Štěpánkem k Davis Cupu. Užívám si to, libuje si Devoty

Ideální spoluhráč do debla? To asi myslíte Radka Štěpánka, smál se Kolář

Hvězda, kterou na kurtu neuvidíte. Fyzioterapeut Novotný s týmem dělá divy

Mám rád velké zápasy, zní od Šátrala před premiérou. V pátek začne Veselý

Los DC: Veselý začne s Thompsonem, debutanta Šátrala čeká jednička

Středa, 1. 2.

Místo raket obleky. Češi vyrazili na tradiční večeři a vyhlíží los. 

Štěpánek o čtyřhře: Už mladé tolik nebere. Na sobotu je připraven

Úterý, 31.1.

Nebudu prosit, aby hrál za svou zemi, řekl Hewitt k absenci Tomice

Češi v Austrálii okusili kurt. Hrál bych i na poli, smál se Štěpánek

Dýchne na vás historie. O další milník v bývalém dějišti Australian Open bojují Češi