Zklamání, hodnotil kapitán Navrátil první den. Do čtyřhry bez Štěpánka

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Takové skóre jsme si po prvním dni nepřáli. Svou dvouhru nezvládl jak favorizovaný Jiří Veselý, tak debutant Jan Šátral. Oba singlisté dostanou šanci v sobotu, kdy vedle sebe nastoupí v deblu. Štěpánka trápí záda. „Při jednom tréninku mu tam luplo a pan profesor mu musel dávat injekci,“ zaznělo od kapitána.

Urvat bod přes australskou dvojku a s vedením v zádech vyrazit k duelu s hvězdným Kyrgiosem. Takový byl plán českého daviscupového týmu pro první hrací den. Nepovedlo se. Čechům se postup opět vzdálil. „Abychom byli ve hře, chtěli jsme být po prvním dni na stavu 1:1,“ konstatoval Navrátil.

Zklamáním pro něj byl především výsledek prvního zápasu. Veselému přece jen věřil víc. „Bojoval. Znovu ale jako první hráč zklamal,“ pokračoval lodivod českého týmu a vysvětlil: „Thompson měl být pod větším tlakem. Premiéra, před vlastními fanoušky... Tomu klukovi to Jirka ale strašně usnadnil. Nedostal se do hry, zbytečně chyboval – hodně z forhendu. Málo si pomohl servisem.“

I Šátral padl 0:3 na sety. Měl však o mnoho těžší úlohu, což si Navrátil uvědomoval. „Honza věděl, do čeho jde. Na to, že to byla premiéra, to neodehrál špatně. Těžko se mu dostávalo do hry. Předvedl ale slušné utkání, i když měl na to, aby získal o něco víc gemů.“

Češi už tak mohou vyhlížet druhý hrací den. Pokud se chtějí udržet ve hře až do neděle, musí zabrat ve čtyřhře. V té se ale budou muset obejít bez Štěpánka. „Jeli jsme sem s tím, že by nám Radek pomohl. On je z toho taky špatný… Záda ho táhnou, odehrál letos strašně moc zápasů. Při jednom z tréninků mu tam luplo a pan profesor mu musel dávat injekci. Nechceme riskovat jeho zdraví. Důležitější je jeho kariéra,“ uvedl Navrátil na pravou mírou, jak je to se startem nejzkušenějšího hráče týmu v deblu.

Do boje o první bod se tak znovu vydá Šátral s Veselým. Opět je nic snadného čekat nebude. „Australané jsou v deblu hodně kvalitní. Kluci sice nebudou mít co ztratit, ale bude to těžké. I soupeř může hrát uvolněně. Uklidňovat je bude vidina nedělního zápasu s Kyrgiosem,“ řekl Navrátil o deblu proti Johnovi Peersovi se Samem Grothem.

Původní zpravodajství z Melbourne

Pátek 3. 3. 

Bolestivá prohra. Prostě křeč, hlesl Veselý po prohře s Thompsonem

Čtvrtek 2. 2.

Nejsložitější nominace za mých jedenáct let u týmu. Má ale i pozitiva, míní kapitán Navrátil

Přes spolupráci se Štěpánkem k Davis Cupu. Užívám si to, libuje si Devoty

Ideální spoluhráč do debla? To asi myslíte Radka Štěpánka, smál se Kolář

Hvězda, kterou na kurtu neuvidíte. Fyzioterapeut Novotný s týmem dělá divy

Mám rád velké zápasy, zní od Šátrala před premiérou. V pátek začne Veselý

Los DC: Veselý začne s Thompsonem, debutanta Šátrala čeká jednička

Středa, 1. 2.

Místo raket obleky. Češi vyrazili na tradiční večeři a vyhlíží los. 

Štěpánek o čtyřhře: Už mladé tolik nebere. Na sobotu je připraven

Úterý, 31.1.

Nebudu prosit, aby hrál za svou zemi, řekl Hewitt k absenci Tomice

Češi v Austrálii okusili kurt. Hrál bych i na poli, smál se Štěpánek

Dýchne na vás historie. O další milník v bývalém dějišti Australian Open bojují Češi