Davis Cup: Veselý nestačil na Thompsona, Šátral překvapit nedokázal

- Jan Havlovic

Čeští tenisté hladce prohráli v Davis Cupu obě páteční dvouhry a po prvním dnu prohrávají s Austrálií 0:2. Vzhledem ke zdravotním problémům Radka Štěpánka, který nebude moci nastoupit do sobotní čtyřhry, to budou mít Češi hodně těžké. V úvodní dvouhře nestačila česká jednička Jiří Veselý na australského debutanta Jordana Thompsona, Veselý získal jen jedno podání soupeře za celý zápas a prohrál 3:6, 3:6, 4:6. Jan Šátral sice proti Nicku Kyrgiosovi bojoval, odvrátil pět mečbolů, ale přesto utrpěl jasnou porážku 2:6, 3:6, 2:6.

Jiří Veselý první bod bohužel nevybojoval

Jiří Veselý nevstoupil do svého jubilejního desátého singlového daviscupového utkání zrovna šťastně. Hned v úvodním gemu celého duelu se nechal brejknout. Thompson předváděl při vlastním podání více než dobrý výkon a šanci na rebrejk našemu reprezentantovi nedal. První sada tak šla na konto domácího hráče, který hrál svůj první zápas v rámci Davisova poháru. 

Ve druhé sadě našel 54. tenista světa recept na podání svého soupeře a hra se začala vyrovnávat. Česká týmová jednička si vybojovala za stavu 2:2 možnost brejkbolu, tu však bohužel nevyužila. To Thompson se propracoval v průběhu druhého setu hned k sedmi brejkbolovým možnostem, z nichž jednu využil, a dostal se tak již do dvousetového vedení.

S českým tenistou to nevypadalo dobře ani ve třetím setu a  domácí dvojka mířila v prosluněném Melbourne za úvodním vítězstvím. Malou jiskru naděje vybojoval Veselý v osmém gemu posledního setu, ve kterém se mu podařilo sebrat poprvé v utkání podání svého soupeře. Hned vzápětí však 54. hráč světového žebříčku udělal v gemu dvě dvojchyby a Thompson kontroval bleskovým ribrejkem a utkání ukončil při vlastním podání. První bod tak míří na konto australského týmu, což výrazně snižuje české postupové naděje. 

Šátral při své premiéře světovou patnáctku nepřekvapil

Ve druhé dvouhře se dostala na kurt domácí hvězda Nick Kyrgios, který vyzval Jana Šátrala. Šestadvacetiletý tenista hrál své vůbec první utkání v Davisově poháru! Vstup do zápasu se však českému tenistovi příliš nepovedl, rychle prohrával 0:3. Kyrgios si následně svůj náskok dokázal udržet a v závěr setu jej dokázal ještě navýšit. Rodák z Canberry tak bez větších potíží získal první sadu.

Šátral bohužel nezachytil ani začátek druhého setu, a tak znovu prohrával 0:3. Kyrgios si ve zbytku tohoto setu dokázal udržet své podání a v prosluněném Melbourne vedl již 2:0 na sety!

Nick Kyrgios na kurtu prokazoval své kvality, nicméně Jan Šátral předváděl sympatický výkon. I na začátku třetího setu však získal úvodní tři gemy australský tenista. Světová patnáctka měla následně v závěru zápasu k dispozici několik mečbolů, konkrétně šest. Na šestý pokus však dokázal Kyrgios utkání ukončit. 

Australané tak po prvním dni utkání prvního kola Davisova poháru vedou nad Českem již 2:0 a výrazně se tak přiblížili postupu.

Jordan Thompson (65.) - JIŘÍ VESELÝ (54.) - 6:3, 6:3, 6:4

Nick Kyrgios (15.) - JAN ŠÁTRAL (157.) 6:2, 6:3, 6:2

Původní zpravodajství z Melbourne

Pátek 3.2.

Zklamání, hodnotil kapitán Navrátil první den. Do čtyřhry bez Štěpánka

Bolestivá prohra. Prostě křeč, hlesl Veselý po prohře s Thompsonem

Čtvrtek 2. 2.

Nejsložitější nominace za mých jedenáct let u týmu. Má ale i pozitiva, míní kapitán Navrátil

Přes spolupráci se Štěpánkem k Davis Cupu. Užívám si to, libuje si Devoty

Ideální spoluhráč do debla? To asi myslíte Radka Štěpánka, smál se Kolář

Hvězda, kterou na kurtu neuvidíte. Fyzioterapeut Novotný s týmem dělá divy

Mám rád velké zápasy, zní od Šátrala před premiérou. V pátek začne Veselý

Los DC: Veselý začne s Thompsonem, debutanta Šátrala čeká jednička

Středa, 1. 2.

Místo raket obleky. Češi vyrazili na tradiční večeři a vyhlíží los. 

Štěpánek o čtyřhře: Už mladé tolik nebere. Na sobotu je připraven

Úterý, 31.1.

Nebudu prosit, aby hrál za svou zemi, řekl Hewitt k absenci Tomice

Češi v Austrálii okusili kurt. Hrál bych i na poli, smál se Štěpánek

Dýchne na vás historie. O další milník v bývalém dějišti Australian Open bojují Češi