Hvězda, kterou na kurtu neuvidíte. Fyzioterapeut Novotný s týmem dělá divy

- David Soumar

Nebojuje přímo na kurtu, televizní kamery ho tak často nezabírají. Přesto má Michal Novotný v týmu velmi důležitou roli. Ve svém oboru patří bezpochyby mezi ty nejlepší. Spolupracuje s Gulbisem, pomáhal Šarapovové a v Davis Cupu s českým týmem už dvakrát slavil titul. Oslavy si užil i po finálové výhře nad Španělskem, tedy nad zemí, ve které už několik let žije. „Paradoxně se cítím stále víc vzdálený od španělské mentality,“ říká fyzioterapeut českého týmu.

Zlaté české ručičky, říká se. U Michala Novotného to platí dvojnásob. Aktuálně pomáhá českému týmu v přípravě na první kolo boje o „salátovou mísu“. Práci si navíc dokáže i užívat. „Jsou to týdny, na které se moc těším. Je to taková nostalgie k českému národu. K českému týmu, k českým vtipům,“ říká Michal Novotný, který už několik let žije ve Španělsku. 

Rozhodnutí přesunout se na jih Evropy nelituje. „Odchod do Španělska byl dobrý v tom, že jsem se hned začal pohybovat ve sportovním prostředí. Začal jsem u týmu Sporting de Gijón. Po vystudování FTVS jsem měl možnost jít ve Španělsku na fyzioterapii. Rok poté už jsem začal pracovat pro ATP,“ líčí svůj životní příběh. 

I přes život mimo Českou republiku na svou rodnou zemi ani v nejmenším nezapomíná. „Vždycky jsem byl Čech a vždy jím budu. Paradoxně mám ke Španělsku stále menší vztah. Cítím se vzdálenější od jejich mentality,“ říká a připomíná oslavy po výhře nad Španělskem ve finále Davis Cupu (2012): „Udělalo mi to ohromnou radost. Ani jsem nepomyslel na to, že by moje pocity mělo ovlivnit to, že se vyhrálo právě nad Španělskem.“

„Do Čech se vracím často. Každé dva nebo tři měsíce. U dětí bych chtěl budovat českou kulturu. Aby uměly jazyk,“ vysvětluje. 

Novotný má zkušenosti jak s velkými turnaji ATP, tak individuální přípravou tenistů. Svá specifika má i práce s výběrem kapitána Navrátila. „Je to něco jiného než u ATP. To jsem byl v klinice zavřený od prvního zápasu až po konec toho posledního. Když doprovázím hráče na turnajích, musím se zase zaměřovat na kondiční přípravu, preventivní cvičení… Pokaždé to má jiný rytmus.“

K tomu se staral o Šarapovovou, pracuje s Gulbisem. Chválil ho John McEnroe i Marat Safin. Měl nabídku od Realu Madrid, kterou ale odmítl. „U srdce zahřeje, když máte nabídky od prestižního týmu nebo hráče. Každé to rozhodnutí, co jsem udělal, bylo založeno na situaci, ve které jsme v tu dobu byl. Ničeho nelituji.“

Ne vždy se ale všechno povede...Před několika lety se už tehdy proslulý fyzioterapeut domníval, že Nadalovo tělo takovou zátěž už prostě nevydrží. „Každý v určitými výrocích děláme chyby, kterými se učíme. V případě Nadala se jedná o vzor člověka s velmi silnou vůlí. Svá slova tak beru zpět samozřejmě. Přeju mu, aby vydržel co nejdéle a mohl být tím vzorem dětem co nejdéle,“ říká o tenistovi, o kterém si myslel, že nevydrží s tak velkým nasazením déle jak tři sezony.