Nebudu nikoho prosit, aby hrál za svou zemi, řekl Hewitt k absenci Tomice

- Jan Vojkůvka

Kapitán australského týmu řeší před blížícím se daviscupovým střetnutím s českým výběrem i nepříjemné záležitosti. V mysli ho nejvíce trápí odmítnutí reprezentovat od Bernarda Tomice, jedné z hvězd budoucnosti australského tenisu. Když před týdnem Tomic ohlásil, že se prvního kola nezúčastní, Hewitt ho musel v nominaci vynechat a rozladění v něm zůstává doposud.

Přes neúčast Bernarda Tomice bude australský tým před domácím publikem plnit roli favorita. Hewitt vyřešil absenci své dvojky nominováním Jordana Thompsona, hráče, jehož kvality jsou nesporné, ale v konfrontaci s těmi Tomicovými zaostávají. Společně s Kyrgiosem bude Thompson zatížen povinnostmi ve dvouhře.

„Je samozřejmě zklamáním, že ho nemám k dispozici, protože za Austrálii hrál v minulosti dobře a byl pravidelným členem týmu,“ povzdychl si Hewitt v rozhovoru, jež zveřejnil web perthnow.com.au.

Připomenul tak velký přínos Tomice týmu, který pomohl dovést zpět do Světové skupiny a podílel se i na udržení výběru v minulé sezoně. Čtyřiadvacetiletý Australan vyhrál 17 zápasů a ve 4 si připsal porážku. Celkem byl nominován ke dvanáctý střetnutím.

Důvody k absenci jsou spíše v rovině spekulací. Tomic sám podotkl, že kvůli nabitému kalendáři, australská média však přišla s informací, že důvodem mohou být neshody Bernardova otce Johna Tomica s australskou tenisovou federací kvůli financování Bernardovy sestry Sáry.

Hewitt se však ke spekulacím připojit nehodlá a teoretizovat rovněž nechce. „On musí učinit rozhodnutí a říct své důvody, já ale nehodlám jít ven a prosit kluky, aby hráli za svou zemi,“ podotýká Hewitt. „Je to privilegium a čest, nosit zeleno-zlatý dres a chci hráče, kteří jsou věci plně oddáni.“

Na druhé straně ovšem bývalá světová jednička neláme nad mladým tenistou hůl a dveře do reprezentace mu nezavírá. „Nevím, jak vážné je pro něho hrát Davisův pohár za Austrálii. Je to jeho rozhodnutí, ne moje. Musíme jít dál. Museli byste se zeptat jeho,“ uvedl k budoucímu reprezentování Tomice Austrálie v týmové soutěži.