Češi v Austrálii okusili kurt. Hrál bych i na poli, smál se Štěpánek

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: První trénink na Kooyong Stadium, kde se o víkendu rozehraje první kolo Davis Cupu, už mají čeští tenisté za sebou. „Povrch je o něco pomalejší než na Australian Open,“ komentoval kvalitu dvorce Štěpánek. Ve středu se daviscupoví reprezentanti sejdou znovu – tentokrát jim ale budou muset posloužit dvorce australského Národního tenisového centra.

Se sluncem v zádech vyrazili čeští tenisté na první trénink v dějišti úvodního kola Davisova poháru. Areál, v němž se dříve pořádalo Australian Open, si reprezentanti pochvalovali. „Jsme zvyklí hrát na všem. Já rozhodně nejsem nějak vyhraněný. Hrál bych i na bramborovém poli. Mně je to celkem jedno. Máme dost času si na povrch zvyknout a v pátek se do toho pustit,“ potvrdil Radek Štěpánek.

Nejzkušenější hráč v českém výběru jasně ukázal, že je celý tým v dobrém rozpoložení. Výběr kapitána Navrátila by neměly zaskočit ani podmínky na vyhřáté australské půdě. „Nepříjemně se tam sice točí vítr, jinak je ale kurt krásný. Výběhy jsou velké,“ chválil Štěpánek. 

Spolu s Jiřím Veselým by si měl dvouhru v pátek zahrát Jan Šátral, kterého bude čekat premiéra za český daviscupový tým. „Pokud se nestane nic neočekávaného, měl by jako první do dvouhry zasáhnout Jiří Veselý s Janem Šátralem,“ poodhalil na tiskové konferenci nasazení kapitán Jaroslav Navrátil.

Právě stále 23letý Veselý by se tak stal českou jedničkou – stejně jako loni v červenci proti Francii nebo o rok dříve v baráži proti Indii. „Jsme všichni připravení a odhodlaní, abychom se o to porvali a to překvapení dokázali. Nemáme co ztratit,“ znělo odhodlaně od dlouhána z Prostějova.

O mnoho sebevědoměji se může cítit i Zdeněk Kolář. Ten se žebříčkem dere vzhůru a i v Davis Cupu už neplatí za zelenáče. S týmem se už zúčastnil minulého daviscupového klání v Třinci proti Francii. „Jiné je to asi jen v tom, že je větší šance, že se dostanu kurt. Cítím se ale pořád stejně. Třeba si rozdíly uvědomím až po Davis Cupu.“

Zato před Šátralem stojí vcelku velká a hlavně nová výzva. „Kdybych nastoupil, bylo by rozhodně fajn, že bych si odbyl premiéru. Nebudu mít co ztratit. Budu moct hrát v klidu. Je to rozhodně lepší, než nastupovat za stavu 2:2 a bojovat s rolí favorita,“ říká rodák z Mělníka, který se nebojí ani situace, ve které by musel hned na úvod čelit australské hvězdě Kyrgiosovi.

Sila australského týmu rozhodně nespočívá jen v Kyrgiosovi. Australané složili velmi silnou sestavu. John Peers je spolu s Finem Kontinenem dokonce čerstvým vítězem Australian Open ve čtyřhře, když ve finále porazili bratry Bryany. Australané hrají doma a navíc mají v zádech bilanci sedmi výher z osmi střetnutí s českým týmem. „Samozřejmě bychom byli spokojení, kdybychom se domů mohli vracet s jakýmkoliv vítězstvím, a vyhnuli se tak baráži,“ přál si Navrátil.