Je to její povinnost, hlásit se to musí, říká šéf českých rozhodčích

- Daniel Kubelka

Diskvalifikace Terezy Martincové ve 2. kole kvalifikace v Petrohradu vzbudila velký ohlas. Stalo se tak poté, co jedna z čárových rozhodčích, shodou okolností také Češka Nikola Švárová, přeložila své kolegyni na umpiru nadávky mladé tenistky.

Tereza Martincová v duelu 2. kola kvalifikace proti Elise Mertensové neudržela nervy na uzdě a po nepřiznivém vývoji byla po nadávkách na adresu sudí na umpiru diskvalifikována za verbální urážku rozhodčí. K celému incidentu se nyní v rozhovoru pro iDNES.cz vyjádřil šéf českých tenisových rozhodčích Jan Smíšek.

„Čárová rozhodčí nejen, že může, ale dokonce podobné věci hlásit musí, je to jedna z jejich povinností,“ říká k situaci, kdy Švárová „napověděla“ své kolegyni na umpiru, Jan Smíšek.

Martincová byla především překvapena, že byla diskvalifikována bez jakéhokoliv předchozího varování. „V tenise se říká, že není nic automatického. Záleží na čárovém, jak se situací vypořádá. V případě závažnějšího porušení pravidel může zavolat supervizora,“ říká Smíšek a pokračuje. „Čárový může maximálně odpovídat na jejich otázky, aby situaci osvětlil. Ale trest v žádném případě není v kompetenci lajnového,“ poodkrývá šéf českých rozhodčích práva lajnových sudích.

Urážku z úst dvaadvacetileté Martincové slyšela shodou okolností její krajanka „na čáře“ Nikola Švárová. Jak Smíšek uvádí, není pro sudí rozhodování zápasů svých krajanů nic snadného.

„Samozřejmě je to hodně nevděčné. Český tenisový rybníček je malý, hráči a rozhodčí se potkávají na stejných turnajích, víceméně se znají. Myslím, že nikomu není příjemné, když musí rozhodovat utkání s českou účastí, kde navíc dojde ke kontroverzním momentům.“

Rozhodčí Nikola Švárová však dle slov Smíška patří mezi úspěšné české rozhodčí, o čemž svědčí i fakt že se ji vybírají organizátoři mezinárodních turnajů.

Jiný názor na situaci však má Martincová, která v nedělním rozhovoru pro Tenisový svět uvedla, že s ní mají problém i jiní čeští tenisté a zmínila incident během české extraligy, v němž figurovala Barbora Strýcová.

„O žádných problémech nevím. Spor z extraligy byl dle mého názoru poněkud přehnaný. Bára dostala napomenutí za sprostá slova, což je v češtině porušení řádu. Ona zná to hlášení z angličtiny (code violation), ale jinak to bylo posouzeno naprosto v pořádku. Ten Bářin trestný bod bych nechtěl hodnotit, protože jsem tam nebyl přímo a zápas jsem neviděl celý. Záleží na posouzení konkrétního umpirového rozhodčího,“ uzavřel celý incident šéf českých rozhodčích.