Komunistické prostředí i špatné míče. Gengel popisuje divoký výlet do Kazachstánu

- Radek Štohl, Petr Šístek

Marek Gengel se vydal na úvod sezony na dva turnaje kategorie futures do kazašského Aktobe. Pokaždé zvládl projít zrádnou kvalifikací, avšak do žebříčku ATP si ve dvouhře nepřipíše ani bod, neboť nedokázal přejít přes první kolo hlavní soutěže. Minulý týden byl nad jeho síly pozdější finalista Ukrajinec Manafov, nyní jej přehrál Rakušan Pichler. O svých dojmech ze zápasu i z cesty do divokých kazašských končin se jednadvacetiletý tenista rozpovídal pro Tenisový svět.

Proti Davidu Pichlerovi dokázal Marek Gengel uhrát pouhé tři gemy. "Zápas byl těžký, soupeř měl na mě hru. Docela dobře jsem servíroval, ale každý return mi vrátil do kurtu. Hráli jsme v tempu, ale dělal méně chyb. Když mi někdo všechno doběhne a dobře returnuje, tak se mi hraje hrozně těžko. Celkově se mi tu nehraje vůbec dobře. Povrch není špatný, je spíše rychlejší, ale ty míče jsou snad nejhorší, s jakými jsem kdy hrál. Bolí mě z nich ruka, vůbec to neletí a za tři gemy se ohrají. Kdo tu útočí, tak to má těžké. Na pokoji jsem s Tomášem Papíkem, máme podobný styl a za dva turnaje jsme dohromady uhráli vlastně jeden bod, což je hrozné," líčil.

Hodnotil i specifické kazašské prostředí. "Celkově je to tu takové komunistické, ale tak to jsem čekal. Hotel není nic moc, ale dá se to přežít. Třeba hala je ale fakt dobrá, tam se mi líbí, ale s těmi míči to pokazili," říká.

Na turnajích nižší kategorie je běžné, že hráči hrají dva turnaje v řadě v témže dějišti. Jak ovšem vyplňují svůj čas, když z prvního turnaje vypadnou brzy? „Když jsme v turnaji, tak je dobré, že jsme na tenise. Ráno jedeme podle toho, kdy hrajeme, pak se vrátíme na hotel, a pak člověk chodí tady na jídlo. Ale když člověk už není v turnaji, tak třeba minulý týden jsme dva dny úplně vypustili a nic nedělali. Je to tady těžké, venku je -20 °C, to je pak obtížné někam chodit, takže se zábavou je to tady špatné,“ popisuje Gengel.

Český tenista byl v pondělí v hale svědkem i divokého vyvrcholení utkání mezi Robinem Staňkem a Denis Macukevičem. „Na Robina jsme koukali, vedl 5:0 (v tiebreaku třetího setu), měl dva servisy, tam nebylo co řešit. Já jsem zrovna začínal za chvíli zápas, tak jsem se tam rozcvičoval. Šel jsem se proběhnout, a když jsem se vrátil, tak to najednou bylo 7:7. Tak jsem se docela divil, a pak jeho soupeř zahrál dva neskutečné prohozy bekhendem po lajně,“ vysvětluje Gengel nečekaný zvrat v utkání svého krajana.

Po nezdaru ve dvouhře čeká Marka Gengela ještě čtyřhra po boku Tomáše Papíka. „Zítra se představíme v deblu, hrajeme proti nějakým Rusům. Jeden z nich je ten, co dneska porazil Tomáše, a ten druhý jsem se koukal, že byl nejvýše v deblu 270. na světě. Takže nějaké zkušenosti určitě má a bude to těžké. Ale věříme si, chceme být ještě v turnaji, abychom se tu nekopali do zadku, protože oba máme letenky až na sobotu na ráno. Takže by to bylo špatné, protože přeplánovat letenky se nevyplatí, to je lepší tady zůstat,“ zdůvodňuje dobrou motivaci pro úspěch ve čtyřhře.

Jednadvacetiletému hráči aktuálně patří 872. pozice žebříčku ATP, ale rád by zamířil do vyšších pater žebříčku. „Mým cílem do sezony je být na konci roku mezi 400. až 500. místem na žebříčku ATP. A dalším cílem je se zlepšit (smích). Protože jak jsem začal teď, to bylo hrozné. Člověk úplně vyšel z toho zápasového rytmu, co měl na konci roku, kdy jsem se cítil docela dobře. Já jsem zrovna na závěr roku hrál ve Vestci, kde jsem prohrál s Tomášem Papíkem. Tam jsem hrál dobře, měl jsem to skvěle rozjeté, ale nedopadlo to, tak jsem byl znechucený. Dal jsem si pak šestnáct dní úplně volno od tenisu, a pak jsem začal trénovat. Teď jsem tady a začátek nové sezony není úplně nejlepší, tak doufám, že se to zlepší,“ říká.

V nejbližších měsících si Gengel výlet do promrzlého Kazachstánu zopakovat neplánuje. „Další turnaje odehraji v Egyptě. Vrátím se v sobotu a za čtyři až pět dní pojedu asi na dva turnaje do Egypta. Snad to tam nějak vyjde. Ještě není seznam přihlášených, asi budu muset hrát kvalifikaci, protože je teď všechno hrozně silné. To mě štve, protože jsem si myslel, že už budu hrát především hlavní soutěže, ale všichni jezdí všude a je to těžké. A v březnu plánuji turnaje v Řecku,“ uzavírá sympatický tenista.


Galerie