David Ferrer po šesti letech opustí elitní světovou desítku

- Petr Šístek

Čtyřiatřicetiletý Španěl to v žebříčku ATP dotáhl až na třetí místo. Vyhlášený antukář si v roce 2013 dokonce zahrál finále French Open. V poslední době jej ale sužovaly zdravotní problémy a nyní je již po dnešní hladké prohře s Lucasem Pouillem jisté, že v Římě neobhájí loňské semifinále, v důsledku čehož v pondělí poprvé po šesti letech nenalezne své jméno ve vybrané společnosti desíti aktuálně nejlepších tenistů světa.

Rodák ze španělské Javey byl i v době, kdy se většina špičkových tenistů snaží jít úspěchu naproti přísnými stravovacími návyky, znám svou ne zrovna příkladnou životosprávou. Vše ale nahrazoval obrovskou bojovností, díky které byl velmi populární u fanoušků z celého světa.

Poprvé se do první desítky propracoval již v roce 2006. O dva roky později pronikl dokonce na 4. pozici, ale poté následovala hlušší sezona 2009. Od konce roku 2010 se ale Ferrer naplno usadil v elitní společnosti a sbíral četné úspěchy. Vždy byl ale ve stínu takzvané „Velké čtyřky“ a na gradslamový titul se mu dosáhnout nepodařilo. Jeho největším titulem tak paradoxně zůstává vítězství na halovém Masters v Paříži z roku 2012. Kromě toho dokázal spolu se španělským týmem třikrát triumfovat v Davisově poháru.

Na konci loňské sezony i přes zdravotní problémy, kvůli kterým byl nucen vynechat téměř všechny travnaté turnaje i sérii letních turnajů na amerických betonech, se stále držel v žebříčku ATP na 7. místě. Rok ale zakončil třemi prohrami na Turnaji mistrů a ve stejném duchu vykročil i do letošních turnajů, když v úvodním zápase v Dauhá velmi překvapivě nestačil na Ilju Marčenka. Neprosadil se ani v oblíbeném Aucklandu, ale na následném Australian Open potvrdil své nasazení a zahrál si čtvrtfinále.

Právě vystoupení v Melbourne se ale dá označit za jediný povedený Ferrerův turnaj v této sezoně. Na jihoamerických antukách totiž následovaly porážky s Almagrem a Thiemem a zlepšení nepřišlo ani po přesunu na severoamerické betony. Své účinkování zde Ferrer zakončil porážkou s Lucasem Pouillem v 3. kole turnaje v Miami.

Poté se byl pro problémy s rukou nucen odhlásit z Monte Carla i Barcelony, takže se představil až na Masters v Madridu, kde ale byl v osmifinále nad jeho síly Tomáš Berdych. Na turnaji v Římě se pak již v úvodním kole trápil s domácím nadšeně hrajícím veteránem Volandrim a v osmifinále mu vystavil stopku francouzský talent Lucas Pouille, s nímž prohrál již podruhé v sezoně.

Ferrer se tak v žebříčku propadne minimálně na 12. místo, což vzhledem k jeho dosavadním výsledkům v této sezoně rozhodně nemusí být konec jeho ústupu ze slávy. Bude zajímavé sledovat, zda se vyhlášený španělský dříč v pokročilém tenisovém věku ještě dokáže vrátit do elitní společnosti, nebo jestli bude již pomalu směřovat ke konci kariéry.