Češi v akci: Siniaková v Tchaj-peji udolala Voskobojevovou, Staněk, Gengel i Papík končí v Aktobe

- Petr Šístek

Kateřina Siniaková na turnaji WTA v Tchaj-peji plní roli nasazené pětky a v úvodním kole zvládla těžkou třísetovou bitvu s Kazaškou Voskobjevovou. Na podniku futures v Aktobe se v pondělí českým tenistům vůbec nedařilo. V úvodním kole totiž skončili Robin Staněk, Marek Gengel i Tomáš Papík.

Siniakovou trápila nevolnost, přesto vyhrála

Kateřina Siniaková byla v utkání s Galinou Voskobojevovou, až 263. hráčkou světa, která ke startům na turnajích využívá chráněného žebríčku, výraznou favoritkou. V úvodním setu ale nevyužila nadějného vedení 4:3 s brejkem a sadu prohrála poměrem 5:7. Do druhého dějství česká tenistka nevstoupila vůbec dobře a brzy prohrávala 0:2. Siniakovou v průběhu zápasu sužovala nevolnost, kvůli které si po snížení na 1:2 vyžádala dokonce medical time out. V dalším průběhu se ale dokázala zlepšit, dvakrát sebrala soupeřce podání a po vítězství 6:4 srovnala stav utkání na 1:1 na sety.

O vítězce utkání tak rozhodoval až třetí set, v němž šla jako první do vedení Siniaková, ale výhodu brejku nedokázala udržet a již v následujícím gemu o něj přišla. Od stavu 2:2 ale již začala rodačka z Hradce Králové na kurtu dominovat a čtyřmi získanými hrami v řadě utkání ukončila. Po téměř dvou a půl hodinách se tak raduje z výhry 5:7, 6:4 a 6:2 a postupuje v Tchaj-peji do osmifinále, v němž se utká s lepší hráčkou ze střetnutí mezi domácími tenistkami Saj-saj Čeng a Šuaj Pcheng.

Černý den Čechů v Aktobe

Robin Staněk chtěl v devátém nejlidnějším městě Kazachstánu navázat na semifinálovou účast z minulého týdne, avšak již v prvním kole byl nad jeho síly Denis Macukevič. Český tenista vstoupil do zápasu velmi dobře a propracoval se k vedení 3:1. Jeho ruský soupeř ale dokázal vývoj první sady otočit a úvodní set ovládl poměrem 6:4. Staněk po jednoznačném průběhu druhého dějství, v němž zvítězil 6:1, stav utkání srovnal a o postupujícím do druhého kola tak musel rozhodnout třetí set. V něm si oba tenisté jistě drželi svůj servis a sada tak dospěla do tiebreaku. Ve zkrácené hře Robin Staněk vedl již 5:0, avšak ani tento náskok mu k vítězství nestačil, neboť Macukevič dokázal otočit nepříznivý stav a tiebreak ovládl poměrem 9:7.

Tomáš Papík poměřil síly s kvalifikantem Maximem Ratňukem, avšak v první sadě si dvakrát prohrál servis a ztratil ji tak poměrem 3:6. Soupeř jej přehrával i ve druhém dějství, Papík sice dokázal set ještě zdramatizovat snížením z 0:3 na 2:3, ale poté prohrál tři hry v řadě a i on se tak s turnajem loučí. 

Nedařilo se ani Marku Gengelovi, který v Aktobe úspěšně prošel kvalifikací, ale v úvodním kole hlavní soutěže proti Davidu Pichlerovi tahal po celý průběh zápasu za kratší konec a s turnajem se nakonec rozloučil po porážce 1:6 a 2:6. 

"Zápas byl těžký, soupeř měl na mě hru. Docela dobře jsem servíroval, ale každý return mi vrátil do kurtu. Hráli jsme v tempu, ale dělal méně chyb. Když mi někdo všechno doběhne a dobře returnuje, tak se mi hraje hrozně těžko. Celkově se mi tu nehraje vůbec dobře. Povrch není špatný, je spíše rychlejší, ale ty míče jsou snad nejhorší, s jakými jsem kdy hrál. Bolí mě z nich ruka, vůbec to neletí a za tři gemy se ohrají. Kdo tu útočí, tak to má těžké. Na pokoji jsem s Tomášem Papíkem, máme podobný styl a za dva turnaje jsme uhráli vlastně jeden bod, což je hrozné," líčil pro Tenisový svět Gengel.

Kompletní rozhovor s Markem Gengelem ZDE

Hájek si hlavní soutěž v Egyptě nezahraje

Petr Hájek se ani na druhý pokus neprobil kvalifikací turnaje v Šarm aš-Šajchu. Tentokrát se ve finálovém kole nedokázal vypořádat s obtížným losem a podlehl Lukáši Kleinovi po setech 3:6 a 6:7(1). "Musím říct, že to byl docela dobrý zápas. Nebylo to špatné z obou stran, ale soupeř byl více odvážnější v důležitých momentech. Ve druhém setu jsem měl 5:3 a 40:15 na servisu, ale to jsem neudělal, protože jsem si vzpomněl na famózních pět mečbolů z minulého turnaje. A tiebreak už byl 1:7. Celkově jsme ale hráli dobře, myslel jsem, že to bude horší. Skoro nefoukalo, ale čekal jsem větší teplo," zhodnotil Hájek utkání pro Tenisový svět.

ATP / WTA

Taiwan Open (ženy, 250 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo)

KATEŘINA SINIAKOVÁ (40.) - Galina Voskobojevová (KAZ, 263.) 5:7, 6:4, 6:2

ITF / FUTURES

Aktobe Open (muži, KAZ F2, 25 000 USD, tvrdý povrch - hala)

1. kolo dvouhry

ROBIN STANĚK - Denis Macukevič (RUS) 4:6, 6:1, 6:7(7)
MAREK GENGEL [Q] - David Pichler (AUT) 1:6, 2:6
TOMÁŠ PAPÍK - Maxim Ratňuk (RUS)[Q] 3:6, 2:6

1. kolo čtyřhry

JAN MERTL, ROBIN STANĚK - Ivan Davydov (RUS), Roman Chassanov (KAZ) 4:6, 4:6

Egypt Men's Futures (muži, EGY F3, 15 000 USD, tvrdý povrch, 2. kolo kvalifikace)

PETR HÁJEK [3] - Lukáš Klein (SVK)[12] 3:6, 6:7(1)

GD TENNIS CUP (muži, TUR F4, 15 000 USD, tvrdý povrch, 3. kolo kvalifikace)

FILIP BRTNICKÝ [1] - Vincentiu Andrei Niculescu (ROU) 6:3, 6:2

ENGIE OPEN DE L'ISERE (ženy, 25 000 USD, tvrdý povrch - hala, 3. kolo kvalifikace)

MARKÉTA VONDROUŠOVÁ [14] - Greet Minnenová (BEL)[8]  6:1, 6:0

Žebříčky ATP a WTA