Václav Šafránek v Aktobe tiebreakovým mágem. Nejvíce mu zatápěl spolubydlící Mertl

- David Schlegel

Cenných 27 bodů a 3600 dolarů za výhru na turnaji v kazašském Aktobe si připsal poslední lednový týden dvaadvacetiletý Václav Šafránek. V kariéře vyhrál před tímto triumfem už sedm turnajů kategorie futures, ale teprve v Aktobe se jednalo o turnaj dotovaný 25 000 dolary. Výhra by měla tenistu TC Brno katapultovat k 230. místu na žebříčku ATP, což ho výrazně přiblížilo snu v podobě účasti v kvalifikaci na French Open. Z devátého největšího města Kazachstánu nám Václav Šafránek poskytl exkluzivní rozhovor.

Václave, posíláme velkou gratulaci k titulu do kazašského Aktobe! Poprvé jste vyhrál turnaj dotovaný 25 000 dolary. Jak moc si toho ceníte?
Děkuju za gratulaci. Vyhrát pětadvacítku je pro mě zatím největší vítězství na okruhu Futures, ale více si cením výsledků na challengerech. Nejvíce si cením semifinále v Liberci, a také čtvrtfinále v rumunském Sibiu a v Banja Luce v Bosně a Hercegovině.

Ve finále jste porazil Ukrajince Manafova, kterému jste ukončil šňůru 14 zápasů bez porážky. Jak složitý zápas to byl a co ho rozhodlo?
Finále bylo vyrovnané od začátku do konce. Rozhodly dva tiebreaky, kde jsem vždy dobře servíroval a hrál aktivněji. Manafov je nepříjemný v tom, že je levák a dobře servíruje. Já jsem byl lepší ve výměnách, ale on si více pomáhal servisem.

Asi nejtěžším utkáním na turnaji byl souboj s Janem Mertlem ve čtvrtfinále, který vám jako jediný sebral set. Vyhrál jste až v tiebreaku třetího setu. Jak jste viděl tenhle zápas?
S Mertlosem (pozn. red.: Janem Mertlem) to byl určitě nejtěžší zápas na turnaji. Oba jsme si dobře drželi servis a rozhodoval až tiebreak ve třetím setu, kde to už byla loterie. Šíleně vyrovnané to bylo i v semifinále s Robinem Staňkem. Tam rozhodlo asi to, že jsem využil svoje šance a odvrátil jsem hodně brejkbolů.

Na turnaji jste absolvoval celkem šest tiebreaků a všechny jste vyhrál. Čemu to přičítáte? Který tiebreak byl pro vás nejtěžší?
Celý turnaj se mi dařilo hlavně na servisu a na returnu. Povrch je tady celkem rychlý, proto je servis a return základ úspěchu. Nejtěžší tiebreak byl s Mertlosem ve třetím setu, protože tam už šlo o všechno.

Na turnaji startovalo celkem pět Čechů (kromě vás také Jan Mertl, Robin Staněk, Tomáš Papík a Marek Gengel). V kvalifikaci na druhý turnaj si navíc zahrál i Ivo Minář, který se již jinak věnuje spíše trenérské profesi. Držíte v Kazachstánu při sobě? Bydlíte třeba společně?
Do Kazachstánu jsme cestovali všichni Češi společně přes Moskvu. Do Aktobe z ní bylo dobré letecké spojení. Vycházíme spolu dobře, na pokoji jsem s Honzou Mertlem.

Loni v květnu jste si v rozhovoru stěžoval, že si špatně vybíráte turnaje. Letos jste jel na jeden challenger do thajského Bangkoku, teď jste na dva turnaje v kazašském Aktobe. Podle čeho jste tyhle turnaje vybral?
Turnaje v Kazachstánu jsem si vybral kvůli tomu, že jsem nechtěl hrát turnaje v resortech a navíc sem jelo hodně českých hráčů. V resortech se mi nikdy nedařilo, proto se tam snažím jezdit co nejméně.

Na světovém žebříčku se posunete poprvé v kariéře mezi nejlepších 250 hráčů světa. Pomalu budete atakovat pozice, které vám zaručí start v kvalifikaci na Roland Garros. Je tohle aktuálně váš největší cíl?
Krátkodobý cíl je nyní dostat se do kvalifikace na Roland Garros a na Wimbledon. Dlouhodobý cíl je zlepšovat se.

Loni jste první větší výsledek udělal až v polovině dubna v čínském Nanjingu, kde jste na štědře dotovaném challengeru postoupil z kvalifikace a poprvé v historii jste pak vyhrál na challengeru zápas i v hlavní soutěži. Máte tedy před sebou téměř tři měsíce, kdy obhajujete naprosté minimum bodů...
Mnoho bodů teď neobhahuji, ale moc to neřeším. V únoru budu hrát kvalifikace challengeru v Evropě, takže budu pokračovat na betonu. Čekají mě kvalifikace v maďarské Budapešti a v polské Vratislavi.

Letos jste zahájil sezónu na challengeru v Bangkoku, kde jste ale v prvním kole prohrál s kvalifikantem Balajim z Indie 4:6, 0:6. Nevystrašilo vás to trochu?
To ani ne, ale je pravda, že v Bangkoku se mi nedařilo. Byly tam těžké podmínky a nesrovnal jsem se s nimi dobře. 

Na turnajích hrajete většinou i čtyřhru. Jaký jí přikládáte význam? V Aktobe hrajete s Danylem Kaleničenkem z Ukrajiny, který žije a trénuje v České republice...
Čtyřhru hraji skoro na každém turnaji, ale přiznám se, že deblový žebříček pro mě není priorita.

CESTA VÁCLAVA ŠAFRÁNKA ZA TITULEM NA FUTURU V AKTOBE (25 000 USD):
1.kolo: VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Timur Chabibulin (KAZ) 7:6(0), 7:6(4)
2.kolo: VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Denis Jevsejev (KAZ) 6:1, 6:3
čtvrtfinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Jan Mertl (CZE) 5:7, 6:2, 7:6(2)
semifinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Robin Staněk (CZE) 7:6(3), 6:4
finále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Vladislav Manafov (UKR) 7:6(5), 7:6(2)

VÝSLEDKY VE ČTYŘHŘE:
1. kolo: Danylo Kaleničenko, VÁCLAV ŠAFRÁNEK (UKR/CZE) - Vladimir Poljakov, Denis Jevsejev (RUS(KAZ) 7:6(1), 6:2
čtvrtfinále: Danylo Kaleničenko, VÁCLAV ŠAFRÁNEK (UKR/CZE) - Maximilian Neuchrist, David Pichler (AUT) 3:6, 7:6(1), 6:10

 

Rozhovor s Václavem Šafránkem na futuru v Jablonci nad Nisou z května 2016 po porážce od Marka Michaličky 6:3, 3:6, 3:6. Ve videu hovoří o špatné volbě turnajů.

Václav Šafránek po výhře na futuru v Brně v červenci 2016, kdy ve finále porazil Pavla Nejedlého 6:1, 6:2.

Václav Šafránek po výhře ve čtvrtfinále challengeru v Liberci nad Germainem Guignonem 5:7, 6:4, 6:4 v srpnu 2016.

Václav Šafránek po prohře v semifinále challengeru v Liberci se Stevem Darcisem 6:7, 0:6 v srpnu 2016.

Václav Šafránek po výhře na futuru v Bratislavě, ve finále v srpnu 2016 porazil Víta Kopřivu 7:6/6), 6:1.