Rekordní série Chris Evertové skončila před 37 lety

- Daniel Kubelka

Americká tenistka Chris Evertová patří mezi jednu z nejúspěšnějších hráček tenisové historie. Vítězka osmnácti grandslamových titulů ve dvouhře vládla světu bílého sportu na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Ačkoliv sbírala úspěchy na všech površích, mezi nezapomenutelné patří její tažení na antuce v letech 1973 až 1979.

Památné vítězné tažení tehdy osmnáctileté Američanky začalo v srpnu roku 1973, krátce poté, co pravou rukou hrající tenistka vybojovala své dvě první účasti v grandslamovém finále. Od zmíněného data vyhrála Evertová během čtyřiadvaceti turnajů neuvěřitelných 125 zápasů na antuce v řadě,v nichž ztratila pouze osm setů.

Rekordní série rodačky z Fort Lauderdale skončila přesně před sedmatřiceti lety, 12. května 1979. V semifinále Italian Open v Římě nestačila Chris Evertová na svou krajanku a pozdější dvojnásobnou vítězku US Open, Tracy Austinovou. Evertová za stavu 1:1 vedla ve třetím setu již 4:2 a chyběl jí jediný fiftýn, aby ještě navýšila svůj náskok. Míček se jí ovšem nepodařilo uhrát a v následném tiebreaku své soupeřce podlehla.

„Ukončení této dlouhé série sice ze mě sejme určitý tlak, ale rozhodně z toho nejsem nadšená,“ uvedla pro dobová média tehdy čtyřiadvacetiletá hráčka.

Američanka však po porážce s Austinovou jakoby chtěla začít tam, kde skončila a výsledkem byla další série úspěchů na antuce. Ta se tentokrát zastavila na 64 zápasech, během kterých získala Evertová své další dva tituly na French Open. Stopku tehdejší rekordmance vystavila v semifinále Roland Garros v roce 1981 československá tenistka Hana Mandlíková.

Během osmi sezón v letech 1973 až 1981 zvítězila Chris Evertová ve 189 zápasech z celkem 191 na antuce, do kterých nastoupila.