Futures v Mostě: Do čtvrtfinále postoupilo šest Čechů

- Daniel Kubelka

Osm českých tenistů se dnes na turnaji kategorie ITF Futures v Mostě představilo v zápasech druhého kola. V nich uspěli nejvýše nasazení hráči Jan Šátral, Jan Mertl a Zdeněk Kolář. Dařilo se i Tomáši Papíkovi, který otočil duel s Ukrajincem Ursem, a Vítu Kopřivovi, jenž vyprovodil z kurtu polského kvalifikanta Szymona Walkowa.

Mertl postupuje do čtvrtfinále

Druhý nasazený hráč turnaje Jan Mertl suverénním způsobem ovládl utkání 2. kola s Matějem Vocelem a po výhře 6:3, 6:2 postupuje do čtvrtfinále turnaje. Čtyřiatřicetiletý rodák z Ústí nad Labem přehrál o šestnáct let mladšího soupeře za 72 minut, když si rozhodující náskok vybudoval vždy hned v úvodu každého setu, kdy se mu podařilo sebrat soupeři jeho servis. Mertl tak vyhrál i druhý vzájemný souboj a může se těšit z postupu mezi nejlepších osm hráčů mosteckého podniku.

Ohlasy Jana Mertla po zápase 2. kola

Ohlasy Matěje Vocela po zápase 2. kola

Hájek nestačil na nasazenou čtyřku

Další z českých zástupců ve 2. kole, Petr Hájek, nestačil dle očekávání na 392. hráče světového žebříčku Clementa Geense. Po první sadě, kterou devatenáctiletý tenista ztratil hladce v poměru 1:6, podlehl svému soupeři i ve druhém setu a turnaj v Mostě pro něj skončil.

Ohlasy Petra Hájka po zápase 2. kola

Šátralovi stačil k postupu jediný set

Velice rychle se z postupu do další fáze turnaje radoval i nasazený hráč číslo jedna, Jan Šátral, 241. hráč světového žebříčku. V souboji s úspěšným německým kvalifikantem Bastianem Wagnerem jasně získal první sadu za 24 minut po výsledku 6:1. Druhý set už se po odstoupení německého tenisty ani nehrál a tak se český hráč na kurtu příliš neohřál.

Ohlasy Jana Šátrala po zápase 2. kola

Papík otočil zápas s Ursem

Dalším postupujícím českým hráčem se během úterního odpoledne stal Tomáš Papík. V utkání s Ukrajincem Vadymem Ursem sice ztratil první set v poměru 2:6, zbývající dvě sady ale dokázal vyhrát a po vítězství ve třech setech se za dvě hodiny a šestnáct minut mohl radovat z postupu do čtvrtfinále.

Ohlasy Tomáše Papíka po zápase 2. kola

Kopřiva nedal Walkowovi šanci

Vít Kopřiva se v prvním kole trápil s Pavlem Nejedlým, ale tentokrát do utkání vstoupil skvěle a získal prvních deset her. Poté sice přišlo menší zaváhání na servisu, ale osmnáctiletý mladík nakonec zápas bez problémů dovedl do vítězného konce. Ve čtvrtfinále se utká se čtvrtým nasazeným Belgičanem Clementem Geensem a dle svých slov nebude mít co ztratit.

Ohlasy Víta Kopřivy po zápase 2. kola

 

Kolář proti Jaloviecovi nezaváhal

Zdeněk Kolář na předchozích dvou turnajích došel až do finále a v Mostě, kde plní roli nasazené trojky, by tuto sérii rád prodloužil. Dnešní utkání s Markem Jaloviecem komplikoval velmi silný vítr a s podmínkami se lépe dokázal vypořádat rodák z Bystřice nad Pernštejnem, který zvítězil ve dvou setech.

Ohlasy Zdeňka Koláře po zápase 2. kola

 

Ohlasy Marka Jaloviece po zápase 2. kola

 

LIBOR SALABA (524.) - Alex Molčan (SVK, 699.) bez boje

MATĚJ VOCEL (1033.) - JAN MERTL (284.)  3:6, 2:6

PETR HÁJEK (1601.) - Clement Geens (392., BEL)  1:6, 3:6

TOMÁŠ PAPÍK (751.) - Vadym Ursu (703., UKR)  2:6, 7:5, 6:4

JAN ŠÁTRAL (241.) - Bastian Wagner (1172., GER)  6:1, skreč Wagner

VÍT KOPŘIVA (1018.) - Szymon Walkow (1367., POL) 6:0, 6:2

ZDENĚK KOLÁŘ (348.) - MAREK JALOVIEC (728.) 6:3, 6:2

Laslo Urrutia Fuentes (CHI) - Lennert van Der Linden (NED)  6:3, 6:0

Dnešní program semifinále čtyřhry

 ROMAN JEBAVÝ, LIBOR SALABA - TOMÁŠ PAPÍK, MATĚJ VOCEL 6:7(4), 6:2, 10:3

Clement Geens (BEL), Johannes Haerteis (GER) - Steven de Waard (AUS), Andreas Mies (GER) 4:6, 6:7(1)