Australian Open: České finále vyhrála Šafářová! Nadal přehrál v pěti setech Dimitrova

- Petr Šístek

Letošní ročník Australian Open v ženské čtyřhře dokázaly po dramatické třísetové bitvě vyhrát Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, které vybojovaly čtvrtý společný grandslamový titul a podruhé spolu vyhrály právě v australském Melbourne! Ve finále přehrály Andreu Hlaváčkovou a Šuaj Pcheng 6:7, 6:3, 6:3. Postup do finále mužské dvouhry slaví po téměř pětihodinové bitvě Rafael Nadal, který v dramatickém utkání přehrál Grigora Dimitrova 6:4 v rozhodujícím setu a ukončil tak Bulharovu letošní neporazitelnost.

Ženskou čtyřhru ovládl česko-americký pár

Do finálového utkání se probojovaly Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou a Andrea Hlaváčková s Šuaj Pcheng. Druhý nasazený česko-americký pár v turnaji ztratil pouze dva sety a zaslouženě tak získává svůj čtvrtý společný gradndslamový titul. Navíc po zápase holky pobavily tribuny svým originálním tanečkem.

Hned v úvodu utkání přišla Šafářová o servis a mírné favoritky se okamžitě dostaly pod tlak svých soupeřek. Dostat se k brejkbolu bylo pro česko-americkou dvojici hodně obtížné, naopak Hlaváčková s Pcheng podávaly na servisu výborný výkon a hájily si servis bez výraznějších problémů. První problémy Hlaváčkové přišly v osmém gemu, v němž Hlaváčková zcela vypadla z rytmu na podání a po dvou dvojchybách odevzdala svůj servis soupeřkám. Návrat do první sady dokázala Šafářová potvrdit uhájeným podáním po ztrátě jediného fiftýnu a třemi gemy v řadě se druhé nasazené dostaly do vedení 5:4.

V desátém gemu se Číňanka Pcheng dlouho nemohla srovnat na podání, prohrála první dva fiftýny, ale nakonec setbolu čelit nemusela a po obratu v gemu přes shodu srovnala na 5:5. Poté, co si oba páry podržely v následujících gemech servis, musel o osudu prvního setu rozhodnout tiebreak. V něm byly mnohem úspěšnější Hlaváčková s Pcheng, které si vypracovaly za stavu 6:3 tři setboly, druhý využily po úspěšném přeběhu Hlaváčkové a voleji pod nohy Mattekové-Sandsové a zvítězily 7:4.

V druhém setu padla na Hlaváčkovou s Pcheng herní deka. Poté, co Pcheng čelila čtyřem brejkbolům a nakonec ztratila podání, se ztrátě servisu neubránila ani Hlaváčková, která ve třetím gemu prohrála čistou hrou a byly to nasazené dvojky, které se dostaly na koně při rychlém vedení 3:0. První komplikace v cestě za srovnáním na 1:1 přišly ve čtvrtém gemu, ve kterém Matteková-Sandsová přišla o podání a rebrejk následně potvrdila Pcheng. V páté hře navíc došlo k dost nepříjemnému okamžiku, kdy Hlaváčková musela skočit na zem, aby ji nezasáhl prudký míček z rakety Američanky do hlavy. Situace z olympijských her v Riu, kdy ji trefila Hingisová, se naštěstí neopakovala.

Šance na zvrat ve druhém setu byly následně umlčeny poté, co si Šafářová podržela podání a společně se svou parťačkou dokázaly vybojovat tři brejkboly při podání Hlaváčkové. Třetí z nich Lucie využila po forhendu podél levé lajny a Matteková-Sandsová mohla podávat na vítězství v druhé sadě. Svou úlohu ale nezvládla a podruhé během druhého dějství přišla o podání. Servis ale nedokázala udržet ani Šuaj Pcheng, nabídla tři setboly a druhý z nich se ujal po výborném returnu na pravou boční lajnu od Šafářové. Nasazené dvojky vyhrály druhý set 6:3.

Na úvod rozhodujícího setu si oba páry držely servis a to byla velká změna oproti předchozímu průběhu střetnutí. K prvním brejkbolům došlo až ve čtvrté hře a byly to Šafářová s Mattekovou-Sandsovou, které vystavily soupeřkám tlaku a nakonec také prorazily sokyním jejich servis. Ujaly se vedení 3:1 a byly velmi blízko titulu. Hlaváčková s Pcheng navíc nevyužily ani jednoho ze tří brejkbolů v pátém gemu, Šafářová si dokázala podržet servis a čas ke zvratu se začal výrazně zkracovat. Navíc se dvojky turnaje dostaly v šestém gemu hned ke třem brejkbolům. Rozhodnutí však muselo ještě chvíli počkat, Hlaváčková s Pcheng totiž hrozbu ztráty dalšího servisu odvrátily.

Poté, co si Andrea Hlaváčková podržela podání, šla servírovat na vítězství ve finále Lucie Šafářová za stavu 5:3 a svého cíle i za velkého přispění Mattekové-Sandsové na síti dosáhla. Po vítězství 6:3 mohl zařít Team Bucie opět slavit!

Nadal ukončil v dramatickém semifinále letošní neporazitelnost Dimitrova

Také druhé semifinále mužské dvouhry nabídlo epickou pětisetovou bitvu, ve které spolu poměřili síly Španěl Rafael Nadal a Grigor Dimitrov z Bulharska. Druhý jmenovaný vstupoval do utkání i přes roli papírového outsidera v roli letos neporaženého hráče a o zápletku tak bylo postaráno.

Oba borci servírovali přítomným divákům v aréně Roda Lavera výtečnou tenisovou podívanou hned od úvodních minut. Ty nabídly v rámci prvního dějství jen jediné ztracené podání. Na příjmu byl za stavu 2:1 Nadal, který uzmul servis soupeře a dotáhl první dějství do zdárného konce v poměru 6:3.

To ve druhém setu se hráčům na returnech dařilo lépe. Nadal ztratil za stavu 1:2 podání čistou hrou a rázem byl v herním útlumu. V sedmé hře si jej dokázal vzít zpět, aby jej opět hned pustil a prohrával 3:5. Dimitrov však zprvu šancí dopodávat sadu pohrdl, nechal Španěla dotáhnout se na nerozhodné skóre 5:5 a ve vzduchu pomalu visel tiebreak. Na ten ale nakonec nedošlo. Ačkoliv Nadal v desátém gemu odvrátil hned kvarteto setbolů, o dvě hry později na svém podání opět zaváhal a dějství tak putovalo na konto rodáka z města Chaskovo.

Fandové „loterií“ s názvem tiebreak se tak dočkali až ve třetím setu. Nadal zkvalitnil podání, stále byl však aktivnějším hráčem Dimitrov. Ten sbíral více vítězných úderů, ale i nevynucených chyb. Za stavu 2:2 dokázal španělský favorit ukrást Bulharovi servis, brejk ale nepotvrdil. Poté si již oba borci podání bez nabídnutého brejkbolu drželi. V nervózním tiebreaku na tom byl od počátku mírně lépe Nadal, který se na jeho konci dostal opět do vedení.

V rámci čtvrtého setu se nezrodil jediný brejkbol. Postupem času začalo být jasné, že rozsoudit bude muset oba tenisty opět až zkrácená hra. Nadal se úspěšně bránil útočným aktivitám soupeře, k vidění byly dech beroucí výměny a skvěle se bavili nejen diváci přímo v Melbourne, ale také ti u televizních obrazovek po celém světě. A byli i svědky vítězství v poměru 7:4 pro Dimitrova, který si v tiebraku vynutil rozhodující sadu.

V tu chvíli bylo jasné, že duel bude atakovat hranici pěti hodin. Nadal promarnil hned v úvodní hře trio brejkových příležitostí, Dimitrov měl posléze jednu, ale ani on důležitý krok k postupu do finále neudělal. Zakousnout se do svého soupeře mohl „Rafa“ opět v páté hře, ale ani tehdy brejkbol neproměnil. Dimitrov nicméně začínal být na servisu nejistý, což se mu vymstilo v deváté hře. A dost možná hrál důležitou roli i fakt, že Bulhar v předešlém gemu neproměnil dva brejkboly. Poté totiž na servisu pustil turnajovou devítku do vedení 40:30 a Španěl svou třináctou možnost v utkání využil. Pro mnohé již bylo v podstatě dobojováno, Dimitrov si ale ještě na příjmu vynutil shodu, odvrátil dva mečboly, třetímu už ale podlehl.

V Melbourne tak bude k vidění finále mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem, tedy tenisty, kteří v éře před Djokovičem s Murraym platili na okruhu za největší rivaly tehdejšího bílého sportu.

 

Muži

Dvouhra, semifinále

Rafael Nadal (ESP) [9] - Grigor Dimitrov (BUL)[15] 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4

Ženy

Čtyřhra, finále

ANDREA HLAVÁČKOVÁ, Šuaj Pcheng (CHN)[12] - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ, Bethanie Matteková-Sandsová (USA)[2] 7:6 (4), 3:6, 3:6

Smíšená čtyřhra, semifinále 

Abigail Spearsová (USA), Juan Sebastian Cabal (COL) - Elina Svitolinová (UKR), Chris Guccione (AUS) 7:6 (1), 6:2
Sania Mirzaová (IND), Ivan Dodig (CRO)[2] - Samantha Stosurová, Sam Groth (oba AUS) 6:4, 2:6, 10:5

Původní zpravodajství z Australian Open

Pátek 27.1

Team Bucie opět válí! Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály finále na Australian Open

VIDEO: Takhle stylově Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou oslavily titul ve čtyřhře!

Australian Open: České finále vyhrála Šafářová! Nadal hraje o finále s Dimitrovem

Čtvrtek 26.1

Federer před finále: Dokončím to, i kdybych pak neměl pět měsíců chodit

Plíšková a Šafářová přepisují historii! Kam Australian Open vynese Češky ve světových žebříčcích?

Michael Vrbenský na prvním grandslamu: Musím se naučit makat jako Nadal

VIDEO: Naštvaný Wawrinka kolenem rozpůlil raketu

Australian Open: Federer si zahraje o titul, ženské finále obstarají sestry Williamsovy

Dárek čínskému lidu? Hlaváčkovou v Melbourne sleduje miliarda lidí

Trofej zůstane v rodině Williamsových! Nezáleží na tom, kdo vyhraje, říká mladší Serena 

Středa 25. 1.

Karolína na druhou. Kouč Plíškové přemýšlí, jak vyrobit šampionku

Rod Laver přímo z Melbourne: Češi by si Laver Cup neměli nechat ujít, v Praze to bude paráda

Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Australian Open: Plíšková přehrála Gavrilovovou a je ve čtvrtfinále

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

Napoprvé to nevyšlo. Věřit v grandslam musí hlavně sám Tomáš, říká Ivaniševič

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton