Šafářová blízko čtvrtému grandslamu: Debl je neprávem opomíjený, říká

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Česko se v Melbourne určitě dočká jednoho grandslamového titulu. Když navíc vyhraje finále tým Bucie (Lucie Šafářová + Bethanie Mattek-Sandsová), uvidí nejspíš fanoušci konečně naživo jejich pověstný taneček. „Kdybychom vyhrály, tak bychom ho asi daly,“ zasmála se Šafářová v rozhovoru pro Tenisový svět. Finálového souboje proti Andree Hlaváčkové už se nemůže dočkat.

Cesta favorizovaného páru do finále vedla přes tenisově vychytralé Japonky Hozumiovou a Katovou. Ty menší vzrůst dokonale kompenzují stylem hry, který Šafářové nazvala trefně „ping pong“. „Ony jsou hodně šikovné, mění tempo hry, hrály dobře a sebevědomě, pořád se hýbaly kolem sítě. Navíc jsou hodně obětavé, jedna tam snad desetkrát spadla,“ smála se česká hráčka.

Taky z toho nakonec byla napínavá třísetová bitva, kdy nakonec česko-americký pár ukázal proti dvaadvacetiletým soupeřkám větší zkušenosti. V Melbourne si tak zahraje čtvrté grandslamové finále – předchozí tři zvládla Šafářová s Sandsovou vždy vítězně.

„US Open už jsme měly téměř prohrané, ale bojovaly jsme do poslední chvíle a otočily to. V Paříži to bylo taky na tři sety, vždycky zvládáme lépe koncovky zápasů,“ popisovala Šafářová recept na úspěch.

Začalo to všechno před dvěma lety právě na Australian Open, kde se nová dvojice dala dohromady. „Tehdy jsme se po postupu do finále všude fotily a měly z toho obrovskou radost,“ vzpomněla si Šafářová. Hned z toho byl tehdy překvapivý titul a i přes zranění obou parťaček může tým Bucie v pátek získat už čtvrtý grandslam za pouhé dva roky.

TANEČKY SNAD BUDOU!

I proto Šafářovou trochu mrzí, že význam deblu je oproti singlu tolik podhodnocen. „Spousta lidí nedává čtyřhře žádnou důležitost. I když pro diváka je to občas atraktivnější, protože se tam toho hodně děje,“ řekla stále singlová specialistka.

„Nikdy to nemůže být na stejné rovině se singlem, ale čtyřhra by se neměla podceňovat. Třeba i proto, že nám kolikrát vyhrála Fed Cup,“ připomněla Šafářová s úsměvem. Debl má o dost větší jméno třeba ve Spojených státech, kde na jejich zápasy s americkou parťačkou Sandsovou chodí davy lidí i v noci.

Šafářová teď doufá, že čtyřhru zase trochu více zpopularizuje dalším grandslamovým titulem z Austrálie. Nebude to mít ale lehké – proti nim totiž stojí česko-čísnký pár Andreou Hlaváčkovou, Šuaj Peng. Ty ještě neztratily na turnaji jediný set. „Vytvořily výborný tým, co se dobře doplňuje. Už spolu vyhrály turnaje před tím. Bude to těžký zápas,“ uznala sílu soupeřek.

„Ale jedna Češka bude mít pohár, takže pro zemi dobrý,“ dodala se smíchem. Samozřejmě by byla radši, kdyby pohár pro vítězky Australian Open mohla v pátek pozvednout ona. A když se to povede, předvedou nejspíš s parťačkou Bethanií jejich pověstné tanečky.

„Dostaly jsme tam další dva kroky, takže ve čtvrtek bychom mohly potrénovat. Ale když vyhrajeme, tak bychom to asi na kurtu předvedly,“ přislíbila s úsměvem.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Středa 25. 1.

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton