Rod Laver přímo z Melbourne: Češi si Laver Cup nesmí nechat ujít, v Praze to bude paráda

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Jak by se vám zamlouval deblový pár Roger Federer – Rafael Nadal? I tohle může přinést záříjový Laver Cup v Praze. Pojmenován je po jednom z nejlepších hráčů všech dobu – Rodu Laverovi. Toho potkal Tenisový svět v dějišti Australian Open a o Laver Cupu si s ním popovídal. „Kdo má rád tenis, neměl by si tuhle příležitost nechat ujít,“ vzkázal Rod Laver a zavzpomínal na Prahu i české tenisty.

Do Prahy se vrátí poprvé od roku 1961, kdy si na Štvanici zahrál tenis a koupil skleničky na brandy. Po uběhlých 57 letech je Rod Laver v rodné Austrálii modlou neskutečného formátu třeba i proto, že dvakrát vyhrál všechny grandslamy za jeden rok. Na Australian Open je po Laverovi pojmenovaný centrální kurt, nedávno dostal novou bronzovou sochu a teď mají o jeho odkazu slyšet i fanoušci v Česku.

Právě na jeho počest do naši země přijedou ti nejlepší tenisté světa včetně Rogera Federera a Rafaela Nadala, aby se utkali v unikátním formátu Laver Cupu. Protože Federer i Nadal určitě budou v jednom týmu Evropy, může dojít na jejich společnou čtyřhru. „Roger a Nadal spolu na jedné půlce kurtu, to by byl náramný tým,“ zasněl se Laver při rozhovoru pro česká média.

Je tady po vás v Melbourne pojmenovaná hala, teď vám postavili sochu, v září bude v Praze Laver Cup... Jak tuhle mánii okolo vašeho jména prožíváte?
Je skvělé, že se po mně jmenuje aréna, která se využívá kromě Australian Open třeba i na spoustu koncertů. Líbí se mi i ta nová socha, je správně akční. Ale to všechno neudělali jenom pro mě, ale spíš pro tenis.

Ceníte si hodně úcty Rogera Federera a Rafaela Nadala, kterou vám vyjádřili v souvislosti s Laver Cupem?
Kdekdo zapomíná na šampiony z minulosti. Laver Cup má připomínat všechny Sedgmany, Rosewally a další slavné tenisty. S tím za mnou přišli Roger a jeho manažer Tony Godsick. Celá idea mi přišla hrozně přitažlivá. Federer a Nadal už jsou jistými účastníky, bude to v září v Praze paráda. Jsem rád, že je moje jméno s takovou akcí spojené.

Trvalo dlouho, než vás přesvědčili?
Vůbec ne. Mně se jejich myšlenka hned zalíbila. Je to jako v golfu, který má svůj Ryder Cup. Je mi ctí, že se tenhle tenisový turnaj váže k mému jménu.

Řekl jste, že smyslem Laver Cupu je udržet trochu z tenisového amatérismu. Co jste tím myslel?
Chtěli jsme připomenout dobu, která předcházela otevřené éře s Borgem, Beckerem, Federerem a dalšími hvězdami. Jak bude růst lavercupová tradice, pozvánky budou dostávat i hrdinové těch starších časů.

PRAHA? JINÝ SVĚT

První ročník Laver Cupu se bude konat v Praze. Co vás napadne, když se řekne Česko?
Jan Kodeš. Vyhrál Wimbledon i Roland Garros, okamžitě mě napadá jeho jméno. 

Byl to váš soupeř, že?
Ano, střetli jsme se v mnoha zápasech, taky v semifinále Davis Cupu tady v Melbourne. Vyhrál Wimbledon i Roland Garros. Vzkázal mi: Cokoliv pro tebe můžu v Praze udělat, stačí si jen říct.

A vaše odpověď?
Zatím jsem nad tím nepřemýšlel. (směje se) Jsem jenom moc rád, že se do Prahy vrátím. Myslím, že jsem v ní hrál exhibici někdy v šedesátých letech. 

Bylo to v roce 1961. Jedinkrát?
Už je to doba! Ano, víckrát jsem u vás nebyl. Navštívil jsem Budapešť a další města ve střední Evropě. S tenisem jsem procestoval tolik zemí. Ale do Československa jsem se podíval jen jednou.

Jaké máte na Prahu vzpomínky?
Moc jich není. Myslím, že jsem v Praze koupil skleničky na brandy. Moje uklízečka se potom rozhodla, že jednu po druhé zlikviduje. Už neexistují. Jen jednu jsem před ní schovával: „Všechny nedostaneš!“ Jedna z deseti přežila.

Jak se vám v Praze hrál tenis?
To byl úplně jiný svět, hlavně ty pomalé antukové kurty. My Australané na nich neuměli moc hrát, protože jsme vyrostli na trávě. Tak jsem řekl tehdy jednomu člověku z Dunlop, společnosti vyrábějící rakety: „Prostě mě tam dostaň, chci vidět, jak nás poráží.“ Takže jsem strávil dva roky zápasy na antukových kurtech a pak jsem tomu konečně porozuměl. My jsme se totiž našim přehnaným sebevědomím poráželi sami.

A jaký soupeř byl Jan Kodeš?
Hrál samozřejmě dobře na antuce, ale dařilo se mu na každém povrchu. To bylo na evropského hráče trochu neobvyklé, hlavně že byl schopen hrát zdatně i na trávě. Těším se, až ho zase uvidím v jeho teritoriu, to tenkrát byly šťastné časy.

Kodeš byl prý podavač míčků ve vašem zápase proti Jiřímu Javorskému...
To je skvělé, spousta lidí to říká. Ale tak starý snad ještě nejsem, ne? (směje se)

Co říkáte na aktivní české hráče?
Neměl jsem zatím možnost vidět tady na Australian Open jejich zápasy. Berdych je Čech, ne? Jo, myslím, že Federer ho měl prokouknutého. Ale je skvělé, že máte celkově tolik dobrých hráčů. Stejně jako třeba Srbsko. Dívám se na ně a říkám si: Bože, jsou taky vysocí, mají ohromnou výhodu. Je ohromné, že takovéhle země jsou schopny konkurovat na nejvyšší úrovni.

Z Česka pochází skvělé levoruké hráčky – Petra Kvitová nebo Lucie Šafářová. Vy sám jste levák, máte pro takové typy slabost?
Jo, asi mám. Hodně lidí se mě ptá, proč mají levorucí tenisté takovou výhodu. My jako leváci vyháníme servisem soupeře mimo kurt. Když jde o důležité body, tak je rozdíl, jestli vaše nejlepší podání jde hráči do těla, nebo mimo. Ale jinak je to spíše nevýhoda.

S IVANEM LENDLEM NA GOLF

Znáte se s Ivanem Lendlem? Trénoval ho váš kamarád Tony Roche a k Austrálii měl vřelý vztah.
Pamatuji si, že jsme spolu svého času chodívali tady v Austrálii na golf, je to milý chlap. Ivan je velký šampion, vyhrál toho hodně. Asi ho mrzí, že nikdy nevyhrál Wimbledon, ale i tam měl své šance, když se dostal až do finále. Zase si to vynahradil na US Open, kde ve své době kraloval. Je pěkné ho vidět zpátky u tenisu a jako trenérovi se mu vede taky moc dobře. Jen dobře, že se vítězové minulosti úplně nevytratí.

V Praze se takových osobností na Laver Cup sejde celá řada...
A vytvoří týmy, budou spoluhráči. Tahle myšlenka se mi moc líbí. V každém výběru se sejde šest tenistů, singlisté i deblisté. Bude to velká podívaná. Máme štěstí, že jsme za kapitány sehnaly Björna Borga s Johnem McEnroem. Ti budou mít dané čtyři hráče podle umístění v žebříčku a další dva vyberou sami.

Jak by se vám líbil deblový pár Federer – Nadal?
To by bylo fakt něco, co tady ještě nebylo. Roger a Nadal spolu na jedné půlce kurtu, to by byl náramný tým. (smích) Roger hraje výborné voleje, má skvělé tenisové myšlení. Pokládám ho proto i za skvělého deblistu. K tomu Nadalovy masivní topspiny, byl by z nich byl skvělý pár.

Golfový Ryder Cup je velmi prestižní. Věříte, že podobného věhlasu dosáhne i Laver Cup?
Myslím, že to zabere tři čtyři roky, než si získá jméno. Ale jestli budou ti nejlepší hráči ochotní nastupovat, může se z Laver Cupu stát opravdu důležitá soutěž. Protože si myslím, že je vymyšlena opravdu chytře. Místo třetího setu se bude hrát tiebreak do deseti bodů, nebudou to dlouhé vyčerpávající mače. Každý den uvidíte čtyři pět hodin, jak spolu soupeří nejlepší tenisté světa. Díky systému bodování bude pořád o co hrát, až do posledního dne nebude o vítězi rozhodnuto.

Budete fandit Evropě, týmu Světa či zůstanete neutrální?
(směje se) Nemůžu nikomu stranit, musím být neutrální. Spíš se nechám strhnout kvalitou zápasů. A opravdu se těším do Prahy. Slyšel jsem, že na váš stadion se vejde osmnáct tisíc diváků. Kdo má rád tenis, neměl by si tuhle příležitost nechat ujít.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Středa 25. 1.

Karolína na druhou. Kouč Plíškové přemýšlí, jak vyrobit šampionku

Rod Laver přímo z Melbourne: Češi by si Laver Cup neměli nechat ujít, v Praze to bude paráda

Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Australian Open: Plíšková přehrála Gavrilovovou a je ve čtvrtfinále

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

Napoprvé to nevyšlo. Věřit v grandslam musí hlavně sám Tomáš, říká Ivaniševič

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton


Galerie