Z exotických turnajů až na světová kolbiště. Šátral si plní sny a bude reprezentovat v Davis Cupu

- Petr Šístek

Ještě před dvěma lety byl Jan Šátral touto dobou až dvanáctým nejvýše postaveným českým tenistou v žebříčku ATP. Krčil se v páté stovce, ale nechyběla mu cílevědomost i smělé sny. Nyní, po raketovém vzestupu a premiérových titulech na challengerech, ke kterým přidal kupříkladu i úspěšné zvládnutí kvalifikace US Open, kde došel až do druhého kola, si plní další sen. Již příští týden se totiž stane členem českého daviscupového týmu během utkání proti Austrálii.

Říká se, že čeští tenisté herně dospívají až v pozdějším věku. Tomáš Berdych na velký grandslamový úspěch čekal do čtyřiadvaceti let, Radek Štěpánek pak s přibývajícím věkem doslova zrál. To Jan Šátral se až do svých čtyřiadvaceti let pohyboval prakticky výhradně na turnajích kategorie futures, které kombinoval s českými „áčkovými“ turnaji, jež se nezapočítávají do žebříčku ATP.

Ještě na začátku roku 2015 tak byla jeho žebříčkovým maximem 408. příčka. Poté se ale rozhodl za tenisem více cestovat a právě svůj průlomový rok zahájil turnaji na Srí Lance, kde si zahrál semifinále i finále. Poté přidal úspěchy i v Egyptě a ovládl domácí turnaj v Mostě, což jej vyneslo již do třetí stovky.

Následně se rodák z Mělníka rozhodl vydat již na challengery a dařilo se mu zde opravdu znamenitě. Hned na prvních pěti v řadě totiž dokázal postoupit do čtvrtfinále, přičemž na třech z nich se musel navíc prokousávat kvalifikací. Přestože se Šátralovi nedařilo probít se do semifinále, tak se stále více utvrzoval v tom, že i s žebříčkově o mnoho výše postavenými tenisty může hrát zcela vyrovnané zápasy.

Velkým impulsem pro další zlepšení byl pro Šátrala i premiérový start v grandslamové kvalifikaci, který si odbyl na US Open. Na Švéda Ymera, který v témže roce zaujal úspěšně zvládnutou kvalifikací všech čtyř grandslamů, ale zde uhrál pouhé tři gemy. V závěru roku pak zaznamenal zatím životní skalp, když v Taškentu porazil tehdy 106. hráče světa Radu Albota a sezonu ukončil na 224. místě žebříčku ATP.

Cesta vzhůru ale nepokračovala zcela pohádkově. Šátral sice zahájil loňský ročník postupem do čtvrtfinále challengeru v Happy Valley, ale poté čekal na výraznější úspěch kromě obhajoby titulu na turnaji futures v Mostě dlouhých šest měsíců. Avšak jeho následující počin byl velmi nečekaný a o to cennější. Na challengeru v Marburgu si totiž došel pro premiérový challengerový titul v kariéře.

Na ten dokázal navázat i o měsíc později v Hamburku, kde se poprvé dokázal kvalifikovat na turnaj kategorie ATP. To, že se pro Šátrala rozhodně nejednalo o náhodný počin, český tenista potvrdil i na US Open, kde prošel bez ztráty setu kvalifikací, v úvodním kole hlavní soutěže vyhrál první pětisetový zápas v životě a následně sehrál krásné utkání s pozdějším semifinalistou Gaëlem Monfilsem.

Rodák z Mělníka tehdy své vystoupení ve Flushing Meadows hodnotil jako splněný sen, ale Tenisovému světu se svěřil i s dalšími cíli. „Netajím se tím, že bych na Davis Cup jel moc rád. Věřím, že se jednou nominace dočkám,“ říkal zasněně. Výbornou formu následně potvrdil i na challengeru v Římě, kde ve finále nedal šanci 65. hráči světa Robinu Haasemu a opět zaznamenal významný vzestup žebříčkem ATP, v němž si vylepšil kariérní maximum ji na 136. pozici.

Přestože Šátralovi závěr sezony v hale nevyšel podle představ, tak má nyní skvělou příležitost k útoku na elitní světovou stovku, neboť v první polovině letošního roku neobhajuje téměř žádné body. Na Australian Open skončil těsně před branami hlavní soutěže, když jej ve finále kvalifikace přehrál Luca Vanni.

Vekou radost mu ale jistě udělala nynější pozvánka do daviscupového týmu. „Tenhle hráč má na to, aby se dostal do první světové stovky, protože tvrdě pracuje. Uvidíme, co s ním Davis Cup udělá, protože má velkou šanci nastoupit ve dvouhře i ve čtyřhře,“ chválil jej kapitán Jaroslav Navrátil. Aby se Šátral představil českým fanouškům v co nejlepším světle, tak se tento týden vydal doladit formu na challenger na havajský ostrov Maui, kde se v úvodním kole utká s Američanem Mitchellem Kruegerem.

Davis Cup: Austrálie jde na Čechy i s Kyrgiosem, na Thompsona čeká debut