Boj o naději. Kapitán Navrátil oznámil nominaci Česka proti Austrálii

- Jakub Slunečko

Kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil odletěl na svou australskou misi. Do boje proti favorizovanému soupeři vysílá sestavu v čele se zkušeným Radkem Štěpánkem. Sekundovat mu bude Jiří Veselý, Jan Šátral a Zdeněk Kolář. „Důležité bude hrát po prvním dni 1:1. I když nejsme favoriti, tajně doufám ve vítězství,“ řekl Navrátil před odletem do Austrálie.

Tam se poprvé za svou kariéru kapitána týmu vydává bez svých svěřenců. Štěpánek, Veselý a Šátral totiž nedávno hráli na Australian Open v Melbourne (kde se odehraje i Davis Cup), a tak v dějišti na kontinentu rovnou zůstali.

Šestadvacetiletý Šátral je v týmu nováčkem. Loni udělal výkonnostní vzestup a překvapivě došel až do druhého kola US Open. Dvacetiletý Kolář už byl s týmem jako pátý hráč loni v Ostravě.

„Nominace se mi sestavovala špatně, protože Tomáš Berdych dopředu oznámil, že hrát nebude. Po zranění achilovky Lukáše Rosola a dlouhodobějším zranění ruky Adama Pavláska jsem musel sáhnout k alternativě,“ vysvětlil Navrátil své čtyři volby.

Bez překvapení je v týmu jako nejvýše postavený hráč Jiří Veselý, který doufá ve svůj daviscupový průlom. „Proč by to nemohlo přijít teď? Budu hrát v pozici, který by mi měla být příjemná. Nebudu nikomu muset nic dokazovat a budu moct hrát uvolněně,“ řekl Veselý v Melbourne Tenisovému světu.

Kapitán Navrátil se může v Austrálii znovu spolehnout i na osmatřicetiletého Radka Štěpánka. Ten zatím letos hraje v parádní formě. A i když měl po druhém kole v singlu Australian Open zdravotní problémy, nominaci neodmítl. „Měl by pomoct hlavně ve čtyřhře. Má teď vynikající formu a jeho zkušenosti budou velice platné,“ ocenil Navrátil.

TAJNĚ DOUFÁM VE VÍTĚZSTVÍ

Do dvouhry se může dostat takřka kdokoliv. Jasnou volbou je Jiří Veselý, zahrát by si mohl ale i nováček Jan Šátral. „Tenhle hráč má na to, aby se dostal do první světové stovky, protože tvrdě pracuje. Uvidíme, co s ním Davis Cup udělá, protože má velkou šanci nastoupit ve dvouhře i ve čtyřhře,“ řekl Navrátil.

Kapitán českého týmu bude ještě muset přehodnotit taktiku, protože oproti očekáváním za Austrálii nenastoupí 27. hráč světa Bernard Tomic. „Viděl jsem jeho tiskovku a říkal, že se na Davis Cup těší, takže nevím, co se stalo. Ale i tak je nominace hodně kvalitní,“ věděl šéf české lavičky.

Poukázal tím hlavně na světovou třináctku Nicka Kyrgiose, problémové dítě australské tenisu, které má domácímu publiku co vracet. Na Australian Open totiž vypadl už ve druhém kole. „Kyrgios je už opravdu hodně dobrý hráč, pomalu se dere do první desítky.“

Cesta by tak podle Navrátila měla vést přes druhého australského singlistu, kde ještě není úplně jasno, kdo nastoupá. „Absencí Bernarda Tomice naše naděje určitě stouply. Groth hraje jednostranně a Thompson je taktéž nováčkem.Jak Radek Štěpánek tak Jirka Veselý jsou zkušení hráči a přes ně by pár bodů do naší šatny mohlo přijít,“ věřil před odletem Navrátil.

Plán je takový, že po prvním dni bude stav nerozhodný 1:1. Australané pak mohou znervoznět, prohrát dvě dvouhry a Češi se pokusí dokonat zázrak ve čtyřhře. „Doufám, že to bude vyrovnané utkání. Tajně toužím po tom, abychom se domů vraceli s výsledkem 3:2 pro nás,“ řekl Navrátil na závěr.

V Melbourne už se brzy potká se svými svěřenci, které bude připravovat přímo v dějišti Australian Open. Celý tým se pak přesune na stadion Kooyong v jiné části města, kde zápas proti favorizované Austrálii příští pátek vypukne.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Úterý 24.1.

Davis Cup: Austrálie jde na Čechy i s Kyrgiosem, na Thompsona čeká debut

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton

Pátek 20. 1.

Blog Petra Pály (2): V Melbourne jde pomalu do tuhého

Pestrý život Andrey Hlaváčkové: Přes den hraje tenis, po večerech stříhá

Kristýno, jednou budeš šampionka, napsal Plíškové Russell Crowe

Čtvrtek 19. 1.

Spokojený život Ivana Lendla: Trénuje Murrayho a fandí českým biatlonistům

Vítr v zádech, po boku dva bodygardy. Barbora Strýcová řádí v Melbourne dál

Singl mi moc nechybí. Chci uspět na grandslamech, hlásí Hlaváčková

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Ročník 1975. Ráda porážím o 20 let mladší hráčky, říká veteránka Peschkeová

Příliš málo problémů. Plíšková ztratila jen dva gemy a těší se na první „krizovku“

Blog Petra Pály: Jak české tenistky válí na Australian Open

Video: Rána jako z děla! Štěpánek dlouho vyklepával prsty. Přestal jsem je cítit, přiznal