Australian Open: Plíšková otočila z 2:5 a postoupila do osmifinále, Strýcová pokračuje turnajem bez ztráty setu

- Patrik Lidmila

Australian Open pokračuje dalším dnem, ve kterém ve dvouhrách nastoupily Barbora Strýcová a Karolína Plíšková. Výborně svou úlohu favoritky naplnila Barbora Strýcová, která se střetla s Francouzkou Caroline Garciaovou, a ač čelila setbolům, opět zvítězila 2:0 na sety. Karolínu Plíškovou čekal mnohem náročnější zápas a s Lotyškou Ostapenkovou už dokonce prohrávala 2:5 ve třetím setu. Dokázala ale zmobilizovat veškeré zbytky sil a urvat vítězství 10:8.

Karolína Plíšková otočila prohraný zápas

Zápas plný zvratů spolu odehrály Karolína Plíšková s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Ač před samotným utkáním třetího kola byla obří favoritkou Plíšková, na dvorci se nasazená pětka dostala hned několikrát do evidentní herní krize a marně hledala recept na hru lotyšské soupeřky. Poznat to bylo už v prvním setu, ve kterém se sice Plíšková oklepala ze ztráty servisu, ale následně herně odpadla, od stavu 4:3 prohrála tři gemy v řadě a překvapivě ztratila první set v poměru 4:6.

Své kvality Karolína jednoznačně potvrdila ve druhém setu, v němž naopak Ostapenková nedokázala navázat na svůj výkon z první sady a za pouhých 23 minut schytala kanára. V danou chvíli vše vypadalo velmi nadějně, Karolína si pomáhala na servisu, na returnu předváděla úžasné údery a soupeřku vystavovala tlaku, se kterým Ostapenková nedokázala nic udělat. Jenže přišel další zvrat a na pomyslného koně opět usedla Lotyška. V pátém gemu třetí sady si vypracovala celkem tři brejkboly a ten třetí dokázala proměnit.

Plíšková se dostala zcela mimo rytmus a v dalších dvou gemech uhrála pouze jeden fiftýn. Se ztrátou dvou brejků prohrávala 2:5, což mezitím odnesla také raketa české tenistky, která se potkala s betonovým povrchem. Bitva však nekončila, Ostapenková nedokázala doservírovat a Plíškovou pustila zpět do hry. Česká jednička vybojovala obě ztracená podání zpět a po obájení rebrejků se dostala do vedení 6:5. Viditelně rozhozená Ostapenková čelila hned v následujícím gemu mečbolu, dokázala se ale vzchopit, uhájit si servis a dramatická bitva pokračovala až do osmnáctého gemu, ve kterém si Plíšková vypracovala další dva mečboly a hned ten první využila! Zvítězila tak 10:8 a postoupila do osmifinále.

„Bylo to velmi těžké a na konci jsem měla dost štěstí. Jsem šťastná, že jsem vyhrála poprvé jsem postoupila do čtvrtého kola,“ řekla po utkání Plíšková. „Za stavu 2:5 zachybovala trochu více než předtím a já se snažila zůstat ve hře. Snažila jsem se trefovat všechny míčky do kurtu. (Ostapenková) hrála hodně rychle a agresivně. Takže já čekala na její chyby a pak jsem se dostala ke své hře a začalo to fungovat,“ dodala Plíšková, která si v dalším kole zahraje s Australankou Gavrilovovou.

Strýcová čelila setbolům, třetí set nepřipustila

Bez ztráty setu pokračuje turnajem Barbora Strýcová, která ani ve svém třetím představení nezaváhala. Soupeřkou ji v rámci třetího kola byla Francouzka Caroline Garciaová, první opravdu náročná soupeřka, s níž však Bára navázala na své výkony z předchozích zápasů a přehrála ji 6:2, 7:5.

Nescházelo přitom mnoho a zápas musel rozhodovat třetí set. Garciaová se v osmém gemu druhé sady dostala k premiérovému brejku v utkání a měla šanci podávat na vítězství v druhém dějství. Vypracovala si dokonce dva setboly, ale Strýcová se vzepjala k odporu, vývoj gemu otočila, vybojovala okamžitý rebrejk a čtyřmi gemy v řadě zakončila utkání.

Do zápas s Garciaovou nastupovala Strýcová v roli favoritky, i proto, že v doposud odehraných šesti zápasech pětkrát zvítězila. „Ona se hodně zlepšila za poslední rok. Věděla jsem, že to bude těžký zápas. I přesto, že jsem měla několik vítězství za sebou, tak jsem potřebovala hrát dobře a jsem ráda za to, jaký jsem předvedla výkon,“ těšilo českou tenistku při rozhovoru přímo na dvorci.

Šestnáctá nasazená si v dalším kole zahraje s lepší z dvojice Serena Williamsová, Nicole Gibbsová. „Tenis hraji kvůli tomu, abych porážela šampionky, těším se na další zápas,“ nebojí se případné konfrontace se světovou dvojkou.

Kristýna Plíšková postupuje v deblu

Po pátečním vypadnutí z turnaje ve dvouhře pokračuje Kristýna Plíšková na Australian Open ještě v deblu, kde se po boku Švýcarky Viktorije Golubicové prokousala již do třetího kola. Za necelou hodinu se česko-švýcarské dvojici podařilo pokořit čtrnáctý nasazený pár Kiki Bertensová, Johanna Larsonová v poměru 6:1, 6:4, když v utkání pouze jednou ztratily servis a samy naopak své soupeřky obraly o podání hned čtyřikrát.

„Ve třetím kole na grandslamu jsem ještě nebyla. Já jsem před zápasem upřímně čekala, že nevyhrajeme. Znám je sice jenom jako singlistky, ale přišlo mi, že hrají dost solidně. Úplně nás ale ničím neohrozily. Příští kolo bude úplně jiný kalibr,“ smála se po utkání Plíšková. „I když se snažím být optimista, tak to už úplně nevidím. V holčičím deblu je asi možné všechno, ale tyhle dvě jsou fakt dobré,“ upozornila na nadcházející souboj, v němž na Plíškovou a Golubicovou čeká ruský favorizovaný pár Makarovová, Vesninová.

Český souboj vyhrála Peschkeová

Český souboj v rámci ženské čtyřhry svědly Květa Peschkeová a Barbora Krejčíková. V utkání byla úspěšnější veteránka tenisových dvorců, která po Němky Grönefeldové porazila Krejčíkovou a Voskobojevovou 6:3, 7:6. V zápase měly přitom Krejčíková se svou parťačkou své šance, ale výhodu brejku v úvodní sadě nijak využít nedokázaly a naopak Grönefeldová s Peschkeovou další hrozby ztráty servisu bez větších obtíží odvracely.

„Bylo to hodně vyrovnané, o tom vypovídá i výsledek. Prohrály jsem jenom o pár míčů. Byl to dobrý zápas, obě jsme udělaly vítězné míče i nevynucené chyby, pracovaly jsme dohromady. Koncovka se nám bohužel nepovedla,“ řekla po utkání Krejčíková. „Příště méně nevynucených chyb a můžeme tyhle dvojice porážet. Obě hrály dobře, bylo těžké je brejknout, snažily se nás mást na síti. Květa je zkušená, moc toho nepokazila a byla trošku lepší než její parťačka. Každé kolo se počítá. První bylo super a že se dnes nedařilo, to se nedá nic dělat.“

Siniaková v mixu zahájila vítězně

Mladá česká tenistka, která vypadla z turnajů ve dvouhře i čtyřhře, v Austrálii pokouší štěstí i ve smíšené čtyřhře, do níž vstoupila vítězně. Kateřina Siniaková hraje po boku Brazilce Bruna Soarese, se kterým na úvod porazili 6:4, 6:3 dvojici Martinezová Sanchezová, Cuevas. V utkání, které bylo plné brejkbolů a úspěšných brejků byl úspěšnější favorizovaný šestý nasazený pár.

Grandslam začala i pro juniorky

Na svém třetím grandslamu se představila nadějná Češka Johana Marková, která nastoupila proti Britce Appletonové, s níž ale prohrála hned na úvod turnaje 3:6, 2:6 a ani tentokrát nepokořila brány prvního kola.

O poznání úspěšnější byla Denisa Hindová, která v prvním kole vyfasovala domácí Turuljovou a stále teprve čtrnáctiletá Češka postoupila do dalšího kola po vítězství, nad o dva roky starší soupeřkou, 6:1, 6:2.

3. kolo dvouhry mužů

Alexander Zverev (GER)[24] – Rafael Nadal (ESP)[9] 6:4, 3:6, 7:6 (5), 3:6, 2:6
Grigor Dimitrov (BUL)[15] – Richard Gasquet (FRA)[18] 6:3, 6:2, 6:4
Dominic Thiem (AUT)[8] – Benoit Paire 6:1, 4:6, 6:4, 6:4
Gael Monfils (FRA)[6] – Philipp Kohlschreiber (GER)[32] 6:3, 7:6 (1), 6:4
Ivo Karlovič (CRO)[20] – David Goffin (BEL)[11] 3:6, 2:6, 4:6
Gilles Simon (FRA)[25] – Milos Raonic (CAN)[3] 2:6, 6:7 (5), 6:3, 3:6
Pablo Carreno Busta (ESP)[30] – Denis Istomin (UZB) 4:6, 6:4, 4:6, 6:4, 2:6
Roberto Bautista Agut (ESP)[13] – David Ferrer (ESP)[21] 7:5, 6:7 (6), 7:6 (3), 6:4

3. kolo dvouhry žen

Dominika Cibulková (SVK)[6] – Jekatěrina Makarovová (RUS)[30] 2:6, 7:6 (3), 3:6
Nicole Gibbsová (USA) – Serena Williamsová (USA)[2] 1:6, 3:6
Darja Gavrilovová (AUS)[22] – Timea Bacsinszká (SUI)[12] 6:3, 5:7, 6:4
BARBORA STRÝCOVÁ [16] – Caroline Garciaová (FRA)[21] 6:2, 7:5
Caroline Wozniacká (DEN)[17] – Johanna Kontaová (GBR)[9] 3:6, 1:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [5] – Jelena Ostapenková (LAT) 4:6, 6:0, 10:8
Jelena Vesninová (RUS)[14] – Jennifer Bradyová (USA) 6:7 (4), 2:6
Maria Sakkariová (GRE) – Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO) 6:3, 2:6, 3:6

2. kolo čtyřhry mužů

Treat Huey (PHI), Max Mirnyj (BLR)[10] – Sam Groth, Chris Guccione (AUS) 6:7 (10), 6:7 (5)
Nenad Zimonjič (SRB), Mischa Zverev (GER) – Bob Bryan, Mike Bryan (USA)[3] 3:6, 2:6
Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (FRA)[1] – Jerzy Janowicz, Marcin Matkowski (POL) 6:3, 6:2
Karen Chačanov, Andrej Kuzněcov (RUS) – Sam Querrey, Donald Young (USA) 6:7 (5), 4:6
Feliciano López, Marc López (ESP)[5] – Jonathan Eysseric, Fabrice Martin (FRA) 6:4, 6:4
Marcus Daniell (NZL), Marcelo Demoliner (BRA) – Raven Klaasen (RSA), Rajeev Ram (USA)[6] 6:1, 7:6 (4)
Dušan Lajovič, Viktor Troicki (SRB) – Juan Sebastian Cabal, Robert Farah (COL)[14] 6:2, 5:7, 0:6
Lukasz Kubot (POL), Marcelo Melo (BRA)[7] – Nicholas Monroe (USA), Arťom Sitak (NZL) 6:4, 7:6 (3)

2. kolo čtyřhry žen

Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová (AUS) – Martina Hingisová (SUI), Coco Vandewegheová (USA)[5] 6:2, 7:5
Anna-Lena Groenefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ – BARBORA KREJČÍKOVÁ, Galina Voskobojevová (KAZ) 6:3, 7:6 (5)
Viktorija Golubicová (SUI), KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ – Kiki Bertensová (NED), Johanna Larssonová (SWE)[14] 6:1, 6:4
Raluca Olaruová (ROU), Olga Savčuková (UKR) – Raquel Atawová (USA), Yifan Xu (CHN)[11] 6:7 (5), 7:6 (4), 4:6
Caroline Garciaová, Kristina Mladenovicová (FRA)[1] – Annika Becková (GER), Anastasija Sevastovová (LAT) 5:7, 6:4, 6:3
Chen Liang, Zhaouan Yang (CHN) – Nao Hibinová (JPN), Alicja Rosolská 6:2, 6:2
Timea Babosová (HUN), Anastasija Pavljučenkovová (RUS) – Tatjana Mariaová (GER), Pauline Parmentierová (FRA) 6:4, 6:2

1. kolo smíšené čtyřhry

Katarina Srebotniková (SLO), Michael Venus (NZL) – Gabriela Dabrowská (CAN), Rohan Bopanna (IND) 4:6, 7:6 (5), 7:10
Irina-Camelia Beguová (ROU), Horia Tecau (ROU) – Vania Kingová (USA), Aisam-Ul-Haq Qureshi (PAK) 6:3, 6:4
María José Martínezová Sánchezová (ESP), Pablo Cuevas (URU) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (CZE), Bruno Soares (BRA) [6] 4:6, 3:6
Laura Siegemundová (GER), Mate Pavič (CRO) – Sania Mirzaová (IND), Ivan Dodig (CRO) [2] 5:7, 4:6
Saisai Čeng (CHN), Alexander Peya (AUT) – Sally Peersová, John Peers (AUS) 7:6 (3), 6:3

1. kolo dvouhry juniorek

Emily Appletonová (GBR)[4] – JOHANA MARKOVÁ 6:3, 6:2
DENISA HINDOVÁ – Selina Turuljaová (AUS) 6:1, 6:2

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Sobota 21. 1.

Už jsem se viděla v letadle domů, přiznala Plíšková po infarktovém postupu

Pátek 20. 1.

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.