Radši bych to sledoval z tribuny, přiznal Berdych. Federer mu nedal šanci

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na kurt přišel vyrovnaně a beze strachu. První gem získal Tomáš Berdych bez ztráty fiftýnu a zdálo se, že prokletí proti Federerovi je pryč. Jenže pak čekalo českého tenistu kruté déjà vu.

Je to pro Berdycha frustrující pocit. První grandslam s novým koučem Goranem Ivaniševičem, nová naděje a plány na zisk velké trofeje, jenže pak přijde už ve třetím kole fenomenální Federer. Český tenista s ním držel krok jen v útržcích zápasu, jinak Švýcar dominoval.

Častokrát Berdych už skoro přestal hrát, načež Federer ještě balónek doběhl nebo skvělým reflexem vrátil zpátky. Po některých úderech pak Berdych jenom zakroutil hlavou. Aréna Roda Lavera viděla Rogera Federera zpátky v plné síle. Tak, jak drtil soupeře před lety.

Hrál proti vám Federer někdy lépe?
Těžko říct, ale jeho výkon byl rozhodně působivý. Já jsem hned na začátku ztratil podání, o to hůř se s ním pak bojuje. Tenhle zápas skoro vůbec nebyl o mně. On to zvládl výborně.

Vypadalo to ale, že jste si na začátku dost věřil.
Hodně brzo se to začalo sypat a pokračovalo to pak celý zápas. Nenašla se chvíle, kdy jsem mohl něco vytvořit jinak. Hrál jsem s ním v éře, kdy všechny porážel a tohle byl velmi podobný výkon. Byl jsem naštvaný kvůli sobě – poctivě makám, připravuji se a on takhle všechno zhatí. A já s tím vůbec nic nezmůžu. Takových utkání jsem v kariéře moc nezažil.

Dá se vůbec zhodnotit váš výkon?
Začátek prvního setu nebyl optimální, nevydržel jsem s ním hrát. A pak už se to těžko hodnotí, k ničemu mě nepustil. A když už jsem získal bod, bylo to spíš díky jeho chybě. Ten zápas v podstatě nebyl o mně. Radši bych seděl na tribuně a díval se, než tohle zažíval na kurtu.

Mrzí vás, že jste Federera potkal tak brzy?
Někdo to štěstí mít musel a byl jsem to já. Ale beru to, musím se s tím srovnat. Sezóna je teprve na začátku.

Grandslamu podřizujete v podstatě všechno. Jak hodně teď bolí taková porážka?
Na jednu stranu si přeju vyhrát grandslam – je to nejvyšší cíl. Ale nechci se k němu úplně upínat. Vede k němu dlouhá cesta. Musím vyhrát sedm zápasů a nikdo mi je nedonese na zlatém podnose. Musím stát nohama na zemi. Jo, je to k naštvání. Vím, co jsem obětoval, co mě to stojí a co tenisu dávám. A pak zažiju takový zápas. Vidím, že nestačí jen být natrénovaný. Musí se sejít víc věcí. 

Zdá se, že těm nejlepším tenistům jste se v jednu chvíli dokázal docela přiblížit. Co se pak stalo?
Těžko říct. Co se týče tréninku a přípravy, nevidím nic, co bych si mohl vytknout. Ale třeba jsem kdysi byl na nejvyšší úrovni, která stačila jenom k tomu, abych se k nim přiblížil. Ale tohle můžu hodnotit, až jednou skončím. Pak řeknu s jistotou, kdy jsem hrál svůj nejlepší tenis. Ale třeba mám ty nejlepší dny ještě před sebou.

Nevezme vám to chuť snažit se dál?
Pořád můžu držet nějakou úroveň, se kterou budu spokojený a bude mi dávat šance bojovat a zkoušet to. Není to příjemná porážka, ale v tenise i životě takových bude ještě dost. Čím rychleji se s ní vyrovnám, tím spíše můžu pokračovat dál.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Sobota 21. 1.

Pátek 20. 1.

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.