Australian Open: Berdych na Federera nestačil, Kristýna Plíšková prohrála s Kerberovou

- Petr Šístek

Páteční program na Australian Open přinesl skutečně pikantní duel mezi Rogerem Federerem a Tomášem Berdychem, kteří se spolu utkali o postup do čtvrtého kola. V jejich vzájemném souboji byl mnohem úspěšnější Federer, který zvítězil ve třech setech. Taháku dne předcházel souboj Kristýny Plíškové se světovou jedničkou Kerberovou, s níž česká tenistka ve dvou setech prohrála. Naopak se dařilo českým deblistkám - Andrea Hlaváčková i Barbora Strýcová postupují dál.

Berdych na Federera nestačil

Papírově nejzajímavější zápas třetího kola proti sobě svedl českou jedničku Tomáše Berdycha a hrající legendu Rogera Federera v souboji, který by za normálních okolností přišel na řadu až ve druhém grandslamovém týdnu. Jenže poté, co Federer předčasně ukončil předcházející sezonu a klesl v žebříčku na 17. místo, tak bylo jasné, že už ve třetím kole budeme svědky zajímavého souboje. A vyšlo to na Berdycha.

Český tenista do zápasu vstoupil velmi dobře, čistou hrou, ale to bylo vše. Za celý zápas se nedostal ani k jednomu brejkbolu a v utkání na rozjetého Federera jen marně zkoušel všemožné změny rytmu. Z dramatické bitvy, která byla očekávaná, se stala poměrně jednostranná záležitost, v níž Federer vždy po získání brejku již jen udržoval náskok a doservírovával sady. Nakonec za pouhou hodinu a půl se Federer dočkal vítězství 6:2, 6:4, 6:4 a vyřadil Berdycha z turnaje.

Berdych sice na servisu nepředvedl vůbec špatný výkon, ale ve chvílích, kdy čelil brejkbolu, si nedokázal pomoci. Federer byl naopak veleúspěšný, z pěti brejkbolů proměnil čtyři a zaslouženě postoupil popatnácté do osmifinále v Melbourne.

Kristýna Plíšková na světovou jedničku nestačila

Světová jednička už byla nad síly Kristýny Plíškové. Střetnutí s Angelique Kerberovou se české tenistce vůbec nevydařilo a po 56 minutách se s turnajem ve třetím kole loučí. V prvním setu dokonce schytala neoblíbeného kanára, ač měla i na returnu svou šanci, začátek utkání ji zcela utekl a netrvalo ani třicet minut a Plíšková prohrávala 0:6, 0:2. Z problémů zkraje druhé sady se ještě dostala, poprvé si udržela servis a dokonce jedno Kerberové prorazila, čímž srovnala na 2:2, ale víc příležitostí využít nedokázala.

V šesté hře přitom měla brejkbol, mohla uskočit Němce na výhodu brejku a zamířit si pro třetí set. Neproměnila však a naopak v devátém gemu sama přišla o podání, čehož Kerberová využila k doservírování, vítězství 6:4 a postupu do osmifinále.

„Jsem zklamaná, čekala jsem trošku jiný výkon, nervozita mě stála první set. Byla to trošku daň, čekala jsem přitom, že to ustojím úplně v klidu,“ přiznala Plíšková po utkání. „Pár zápasů jsem na centru už odehrála, ale úplně jsem to neustála. Ani sama nevím, co na mě vlastně dolehlo, byla jsem trošku překvapená z toho, co jsem předvedla. Samozřejmě proti ní je to těžké, je potřeba tak o tři údery víc, než s někým jiným.“

Hlaváčková i Strýcová postupují

Na dvorcích v Melbourne Parku se představily v rámci druhého kola také dva páry s českým zastoupením. Andrea Hlaváčková společně s Číňankou Pcheng nedaly téměř žádnou šanci dvojici Knappová, Minellaová, s nimiž sice v úvodu zápasu prohrávaly 0:2, ale nakonec slaví postup do třetího kola po hladké výhře 6:3, 6:2 za pouhých 67 minut.

„Byl to takový nebezpečný zápas, protože venku hodně foukalo. Hrály jsme na začátku s krátkými pauzami kvůli dešti, protože to vypadalo, že začne pršet a nebudeme hrát. Člověk je z toho mírně rozhozený, ale zvládly jsme to,“ těšilo po utkání Hlaváčkovou, kterou o víkendu čeká vstup do soutěže ve smíšené čtyřhře. „Moc se na to těším. Čím více zápasů, tím lépe. Hraju s Francouzem Rogerem-Vasselinem. Mám dobrého parťáka, který ve mně věří. Na kurtu si to většinou umíme užít, těšíme se na to oba dva.“

O něco dramatičtější, přesto s podobným výsledkem, skončil zápas Barbory Strýcové a Sanii Mirzaové proti australsko-čínské dvojici Stosurová, Čang. Favorizované nasazené čtyřky zvítězily 6:1, 6:4 a do jediných problémů se dostaly pouze na začátku druhého setu, kdy prohrávaly 0:2. Po úspěšném obratu ještě čelily v desátém gemu pěti brejkbolům, nakonec však v maratónském gemu využily v pořadí čtvrtý mečbol a přes osm shod zápas ukončily.

„Cítila jsem se docela dobře. V průběhu prvního setu na mě padla trochu slabost, málo jsem před tím jedla, ale hned jsem se dala do kupy,“ přiznala menší obtíže Strýcová. „Máme tady nejvyšší cíle. Každé kolo je tady hrozně těžké a oba páry, se kterými jsme hrály, byly dost záludné. Se Saniou se mi ale hraje skvěle, je zdravě sebevědomá.“

Bronzoví olympionici padli

Držitelé bronzu z loňských olympijských her v Rio de Janeiru Radek Štěpánek a Lucie Hradecká vytvořili smíšený pár i na Australian Open. Tentokrát však tak úspěšní nebyli a loučí se už v prvním kole soutěže, v němž narazili na dvojici Spearsová, Cabal, kteří se ukázali být nad síly českého páru.

Klíčovým se ukázal být první set, do kterého Štěpánek s Hradeckou vstoupili velmi špatně a rychle prohrávali 0:4. Sice se ještě dokázali zmobilizovat k odporu a od stavu 1:5 uhráli tři gemy v řadě, porážce 4:6 však nezabránili. Vstup do druhé sady byl o poznání lepší, ale rychlé vedení 2:0 Češi neudrželi a druhé dějství nakonec dospělo do tiebreaku, kde v silném větru po jediném minibrejku, při ztrátě podání Štěpánka, získali Spearsová s Cabalem mírný náskok, který přetavili ve vítězství 7:4 a postup. Oba čeští zástupci se tak definitivně loučí s Melbourne, kde vypadli ve všech třech soutěžích.

Australian Open, 3. kolo dvouhry

Muži

Andy Murray (GBR)[1] - Sam Querrey (USA)[31] 6:4, 6:2, 6:4
Mischa Zverev (GER) - Malek Džazírí (TUN) 6:1, 4:6, 6:3, 6:0
TOMÁŠ BERDYCH [10] - Roger Federer (SUI)[17] 2:6, 4:6, 4:6
Lukáš Lacko (SVK) - Kei Nišikori (JPN)[5] 4:6, 4:6, 4:6
Stan Wawrinka (SUI)[4] - Viktor Troicki (SRB)[29] 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7)
Steve Darcis (BEL) - Andreas Seppi (ITA) 6:4, 4:6, 6:7 (1), 6:7 (2)
Jo-Wilfried Tsonga (FRA)[12] - Jack Sock (USA)[23] 7:6 (4), 7:5, 6:7 (8), 6:3
Bernard Tomic (AUS)[27] - Daniel Evans (GBR) 5:7, 6:7 (2), 6:7 (3)

Ženy

Angelique Kerberová (GER)[1] - KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (CZE) 6:0, 6:4
Eugenie Bouchardová (CAN) - Coco Vandewegheová (USA) 4:6, 6:3, 5:7
Sorana Cirsteaová (ROU) - Alison Riskeová (USA) 6:2, 7:6 (2)
Anastasija Sevastovová (LAT)[32] - Garbiñe Muguruzaová (ESP)[7] 4:6, 2:6
Ashleigh Bartyová (AUS) - Mona Barthelová (GER) 4:6, 6:3, 3:6
Jing-Jing Tuan (CHN) - Venus Williamsová (USA)[13] 1:6, 0:6
Elina Svitolinová (UKR)[11] - Anastasia Pavljučenkovová (RUS)[24] 5:7, 6:4, 3:6
Jelena Jankovičová (SRB) - Světlana Kuznecovová (RUS)[8] 4:6, 7:5, 7:9

Australian Open, 2. kolo čtyřhry

Muži

Rohan Bopanna (IND), Pablo Cuevas (URU)[15] - Alex Bolt (AUS), Bradley Mousley (AUS) 6:2, 6:7 (2), 4:6
Pablo Carreno Busta (ESP), Guillermo Garcia-Lopez (ESP) - Matthew Barton (AUS), Matthew Ebden (AUS) 3:6, 6:3, 6:4
Robert Lindstedt (SWE), Michael Venus (NZL) - Ivan Dodig (CRO), Marcel Granollers (ESP)[9] 6:4, 3:6, 6:7 (5)
Henri Kontinen (FIN), John Peers (AUS)[4] - Marcos Baghdatis (CYP), Gilles Muller (LUX) 6:3, 6:2
Julien Benneteau (FRA), Jeremy Chardy (FRA) - Dominic Inglot (GBR), Florin Mergea (ROU)[16] 6:3, 6:7 (5), 6:7 (2)
Jurgen Melzer (AUT), Ajsám Kúreší (PAK) - Brian Baker (USA), Nikola Mektič (CRO) 4:6, 3:6
Marc Polmans (AUS), Andrew Whittington (AUS) - Daniel Nestor (CAN), Edouard Roger-Vasselin (FRA)[8] 0:6, 6:3, 6:4
Jean-Julien Rojer (NED), Horia Tecau (ROU)[11] - Wesley Koolhof (NED), Matwe Middelkoop (NED) 6:3, 6:4

Ženy

Samantha Stosurová (AUS), Šuaj Čang (CHN) - Sania Mirzaová (IND), BARBORA STRÝCOVÁ [4] 1:6, 4:6
Jekatěrina Makarovová (RUS), Jelena Vesninová (RUS)[3] - Liezel Huberová (USA), Maria Sanchezová (USA) 6:3, 6:1
Vania Kingová (USA), Jaroslava Švedovová (KAZ)[8] - Danka KoviniČová (MNE), Laura Siegemundová (GER) 6:1, 6:4
ANDREA HLAVÁČKOVÁ, Šuai Pcheng (CHN) [12] - Karin Knappová (ITA), Mandy Minellaová (LUX) 6:3, 6:2
Alizé Cornetová (FRA), Magda Linetteová (POL) - Eri Hozumiová (JPN), Miyu Katová (JPN) 6:3, 3:6, 3:6
Louisa Chiricová (USA), Elise Mertensová (BEL) - Mirjana Lucicová-Baroniová (CRO), Andrea Petkovičová (GER) 0:6, 6:3, 1:6
Lauren Davisová (USA), Megan Moultonová-Levyová (USA) - Katarina Srebotniková (SLO), Sajsaj Čeng (CHN)[13] 3:6, 3:6
Gabriela Dabrowská (CAN), Michaella Krajiceková (NED) - Andreja Klepac (SLO), María José Martínezová-Sánchezová (ESP) 6:7 (9), 4:6

Australian Open, 1. kolo smíšené čtyřhry 

Bethanie Matteková-Sandsová (USA), Mike Bryan (USA) [1] - Arina Rodionovová (AUS), John-Patrick Smith (AUS) 6:4, 4:6, 10:6
Jün Čchan (TPE), Lukasz Kubot (POL) [5] - Darja Gavrilovová (AUS), Luke Saville (AUS) 6:4, 7:6 (4)
Abigail Spearsová (USA), Juan Sebastian Cabal (COL) - LUCIE HRADECKÁ, RADEK ŠTĚPÁNEK [7] 6:4, 7:6 (4)

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.