Australian Open: Strýcová s Plíškovou nadělily soupeřkám kanáry a slaví postup. Štěpánek končí

- Jan Havlovic, Daniel Kubelka

Karolína Plíšková slaví snadný postup do 3. kola Australian Open. Ve svém druhém zápase na turnaji doslova smetla Rusku Blinkovovou, které dovolila uhrát pouze dva gemy! Postup vybojovala rovněž i Barbora Strýcová v duelu s Němkou Andreou Petkovicovou, kterou porazila 6:0 a 7:5. S pavoukem dvouhry se naopak loučí Radek Štěpánek, který podlehl Davidu Goffinovi jasně 0:3 na sety.

Karolína Plíšková smetla Blinkovovou

Aktuální světová pětka Karolína Plíšková po snadné výhře v prvním kole nad Španělkou Sorribesovou Tormovou neměla příliš práce ani ve svém druhém utkání na turnaji. V souboji o postup do 3. kola totiž z kurtu doslova smetla ruskou kvalifikantku Annu Blinkovovou, které dovolila uhrát pouhé dva gemy!

Plíšková vstoupila do zápasu se 189. hráčkou světa naprosto suverénně. V prvním gemu si vypracovala tři brejkboly, hned ten druhý využila a snadno získala servis své soupeřky. Tento okamžik jakoby předznamenal jasný vývoj celého zápasu. Rodačka z Loun totiž i v dalším průběhu nedala své sokyni příliš mnoho šancí a za 25 minut slavila zisk první sady v poměru 6:0.

I ve druhém setu pokračovala česká tenistka v jasném tažení za postupem do dalšího kola. Blinkovovou znovu brejkla hned v úvodním gemu a tak nejtěžší okamžik pro ni přišel ve čtvrté hře, kdy musela obracet stav 0:30 při vlastním podání. Ruska sice následně uhrála svůj vůbec první gem v zápase a zanedlouho i druhý, bylo to však z její strany ve čtvrek dopoledne vše. Plíšková totiž uhrála i potřebné poslední dvě hry a za necelou hodinu oslavila očekávanou výhru.

Ve 3. kole čeká na Plíškovou devatenáctiletá Lotyška Jelena Ostapenková (bilance 1 - 0). „První kola jsou vždycky nervóznější. Dneska jsem se cítila líp. I soupeřka byla kvalitnější než ta první, s ní to bylo divný. Úroveň ale pořád nebyla něco extra. Nedostaly jsme se do stavu třeba 3:3, kdy by se lámal chleba. Očekávám, že taková chvíle přijde v příštím zápase s Ostapenkovou,“ uvedla po vítězném zápase Karolína Plíšková.

Strýcová nadělila Petkovicové "kanára"

Barbora Strýcová je na začátku sezóny ve skvělé formě. Po semifinále v Sydney se na Australian Open raduje z postupu již do 3. kola. K němu jí pomohla suverénní výhra nad Němkou Andreou Petkovicovou, které česká tenistka dokonce nadělila nepopulárního kanára!

Plzeňská rodačka vstupovala do zápasu s negativní bilancí vzájemných utkání (2-3), avšak ovládla poslední měření sil vloni v Indian Wells. Do čtvrtečního duelu vlétla třicetiletá Češka ve velkém stylu. V prvním gemu sebrala Němce podání, totéž se jí podařilo v průběhu sady zopakovat ještě dvakrát a ač sama musela ve čtvrtém gemu odvracet tři brejkboly, dokráčela za 27 minut k zisku úvodního dějství v poměru 6:0!

I začátek druhého setu vyšel lépe Strýcové. Ta nejprve znovu hned v první hře připravila soupeřku o podání, získaný brejk pak následně po velkém boji potvrdila a dostala se do vedení 2:0. Petkovicová oproti první sadě ale přeci jen byla více ve hře. Českou tenistku nenechala odskočit na rozdíl větší než jednoho brejku, v osmé hře navíc získala ztracené podání zpět a srovnala skóre na 4:4. Strýcová sice následně znovu Němku brejkla, jenže Češka nedokázala využít šanci a při svém podání utkání doservírovat do vítězného konce. Situace se následně znovu opakovala, za stavu 6:5 už ale naše hráčka napodruhé dokázala odpor Petkovicové odrazit a po setech 6:0 a 7:5 vybojovat postup do 3. kola. V něm se utká s Francouzskou Caroline Garciaovou (bilance 5-1).

„Na začátku jsem byla nervózní, ale dobře jsem se hýbala. Andrea nezačala podle svých představ, dala mi větší náskok. Za stavu 6:0, 2:0 jsem měla pár šancí i na další gem, ale nedala jsem je a cítila jsem na sobě, že začínám tuhnout. Hrála jsem kratší a kratší údery, viděla jsem, že se ona vrací zpátky. Opakovala jsem si vydrž, vydrž. A dohraj to!“ uvedla po zápase Strýcová.

Štěpánek ani napodruhé Goffina neporazil

Pouť Radka Štěpánka v Melbourne skončila ve 2. kola hlavní soutěže. V něm český matador nestačil na světového hráče číslo jedenáct Davida Goffina z Belgie, kterému podleh po setech 4:6, 0:6 a 3:6. Goffin tak zvítězil i ve druhém vzájemném souboji obou tenistů.

Štěpánek, který mezi elitu australského grandslamu postoupil z kvalifikace, sice ve třetí hře úvodní sady přišel jako první o podání, rychým rebrejkem ale okamžitě dorovnal skóre. O osudu prvního setu tak rozhodla sedmá hry, kdy Goffin českého tenistu brejkl podruhé a získaný náskok poté udržel až do koncovky.

Druhá sada našemu hráči nevyšla. Goffin sice nejprve promrhal tři brejkboly v úvodním gemu, nicméně ten čtvrtý již proměnil a hned na úvod sebral Štěpánkovi servis. Belgičan i nadále navyšoval svůj náskok, soupeře brejkl ještě dvakrát a za stavu 5:0, ačkoliv Štěpánek bojoval ze všech sil a odvrátil postupně pět setbolů, nakonec druhý set uzavřel bez ztráty jediného gemu.

Třetí sada nabídla vyrovnaný průběh až do stavu 3:3. Goffin v následné sedmé hře čistou hrou připravil Štěpánka o podání a posléze bral i další dvě hry, čímž celý zápas po výsledku 3:0 na sety uzavřel.

„Měl jsem pár šancí vlastně jenom v prvním setu, pak se bohužel rozsvítila kontrolka mého těla. Chytlo mě koleno, původně jsem to chtěl skrečovat, ale pak mi řekli, že prášky za patnáct minut zaberou. Pak to trochu utichlo. Ale tohle je přesně, co se mi muselo po té porci zápasů stát, když nastoupím proti čerstvému hráči ze světové špičky. Uvidíme, jestli budu do zítřka v pohodě (mix), ještě je dost času dát koleno do pořádku,“ uvedl Štěpánek po prohraném zápase.

Šafářové odveta za Roland Garros nevyšla

Poprvé od neúspěšného finále French Open v roce 2015 se potkaly Serena Williamsová a Lucie Šafářová a odveta české tenistce nevyšla. Brněnská rodačka padla ve dvou setech 3:6 a 4:6 a ani na podesáté bývalou světovou jedničku neporazila.

Šafářová přitom měla šance, jak vyrovnaný zápas strhnout na svou stranu. V pátém gemu úvodní sady si během podání soupeřky postupně vypracovala tři brejkboly, neproměnila však ani jediný.  A tak přišel trest. Během osmé hry Češka neudržela vedení 30:0 a byla to právě Williamsová, která se jako první v utkání dostala k brejku, který následně při svém podání potvrdila a ujala se vedení v zápase.

Také vývoj druhé sady byl dlouho vyrovnaný. Jak Šafářová, tak její americká soupeřka v úvodu setu odvrátily každá po dvou brejkbolech, rozhodující okamžik tak přišel až v sedmé hře. V ní znovu naše zástupkyně neudržela vedení o dva fiftýny a Williamsová čtyřmi body v řadě sebrala Šafářové její servis. Získanou výhodu pak udržela až do konce a mohla se radovat z postupu do 3. kola turnaje.

„Neudělala jsem nic špatně, ale Serena hrála fakt dobře. Skvěle podávala a nedala mi moc příležitostí obrátit zápas. Pak byl velký tlak na můj servis. Nemyslím si, že jsem podávala špatně, ale v každém setu byl jeden gem, kdy jsem netrefila tolik prvních servisů. To byla její šance a ona ji využila. Nehrála jsem špatně, ale Serena prostě hrála jako Serena,“ uvedla česká tenistka po prohře.

Krejčíková postupuje v deblu, Hradecká se Siniakovou premiéru nezvládly

Barbora Krejčíková zvládla úvodní duel čtyřhry na Australian Open, když po boku Galiny Voskobojevové přehrála argentinsko-turecký pár Irigoyenová, Soyluová po více než dvouhodinové bitvě 6:4, 4:6 a 6:4. „Měly jsme hodně příležitosti a ne vždycky se nám zadařilo to dotáhnout. Udržely jsme potom servis a šly jsme do vedení 5:4. Soupeřky pak udělaly pár zbytečných chyb. Moc jsme tady toho nenatrénovaly a musely jsme jezdit pryč. Uvidíme, jestli nám to bude klapat dál. Tohle byl takový první poznávací zápas,“ uvedla po zápase Krejčíková.

Tu společně s Voskobojevovou čeká v dalším kole pár Grönefeldová, Peschkeová. „Podle tohohle a dalšího turnaje se domluvíme, jestli spolu budeme hrát dál. Obě dvě holky jsou zkušené. Květa je velká hráčka a má toho na kontě hodně. Má to strašně v ruce a oku. Celkově hraje trochu jiný styl než holky, umí hrát servis-volej, což je trochu něco jiného.“

Postup do 2. kola čtyřhry vybojovala také Andrea Hlaváčková s Číňankou Šuaj Pcheng. Česko-čínská dvojice na úvod turnaje přehrála japonský pár Dojová, Naraová 6:1 a 7:6(1).

S turnajem se naopak překvapivě loučí hned na úvod desátý nasazený pár tvořený Lucií Hradeckou a Kateřinou Siniakovou. Česká dvojice podlehla Němce Grönefeldové hrající po boku další Češky Květy Peschkeové ve třech setech, 6:7(9), 6:4 a 1:6. „Určitě byly daleko lehčí losy. Vyloženě na první společný zápas s Katkou by bylo lepší si zahrát si lehčí zápas. Ale musely jsme to vzít tak, jak to bylo. První set v tiebreaku byla smůla, to jsme měly zvládnout vyhrát. Pak kvůli našim chybám dopadl třetí set tak, jak dopadl,“ řekla po prohře Lucie Hradecká.

Česká tenistka Kristýna Plíšková se raduje z postupu do 2. kola čtyřhry na Australian Open. Společně s Viktorijí Golubicovou přehrály na úvod turnaje pár Bondarenková, Ostapenková výsledkem 6:3 a 7:5.

Karolína Plíšková s Julií Görgesovou nepotvrdily roli sedmého nasazeného páru a na Australian Open končí po prvním zápase. Česko-německý pár podlehl dvojici Klepacová, Martinezová Sanchezová po setech 5:7, 6:4 a 6:7(5).

Istomin se postaral o prvotřídní senzaci

Novak Djokovič loňský titul z Australian Open neobhájí. Aktuální světová dvojka totiž padla v pětisetové bitvě s až 117. hráčem světového žebříčku Denisem Istominem z Uzbekistánu v pěti setech, 6:7(8), 7:5, 6:2, 6:7(5) a 4:6. Srb tak nerozšíří svou sbírku šesti titulů z australského grandslamu.

Pro uzbeckého tenistu šlo o nejcennější vítězství v kariéře. "Dnes jsem hrál prostě moc dobře (úsměv). Překvapil jsem sám sebe. Chtěl bych poděkovat svému týmu, mamince. Odvedli jste dobrou práci. A také divákům, byli jste úžasní. V tuhle chvíli mám v sobě tolik emocí, nedokážu přesně popsat, co se ve mně odehrává. Děkuju vám všem, že jste přišli a že  jste mi fandili. Je to největší vítězství mé kariéry, znamená pro mě strašně moc. Nyní vím, že můžu hrát se všemi hráči vyrovnanou partii," vyprávěl Istomin.

Šestinásobný šampion Djokovič přijal porážku se zklamáním, avšak sportovně. "Nejsem zvyklý tady prohrávat takhle brzy. Tenhle kurt miluji a přinesl mi za deset let šest titulů a tolik krásného. Jsem samozřejmě zklamaný, ale je to jen sport. Musím to přijmout. Pojedu domů a těším se na svoji rodinu. Zasloužil si vyhrát, protože zahrál lépe v důležitých momentech. Byl outsider, ale nerozklepal se. A já měl den, kdy jsem nehrál nejlíp a on toho prostě využil," nehledal Srb výmluvy a uznal kvality soupeře.

Australian Open, 2. kolo dvouhry

Muži

Denis Istomin (UZB) - Novak Djoković (SRB) [2]  7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4
Marcos Baghdatis (CYP) - Rafael Nadal (ESP) [9] 3:6, 1:6, 3:6
Gilles Müller (LUX) - Milos Raonic (CAN) [3]  3:6, 4:6, 6:7(4)
Dominic Thiem (AUT) [8] - Jordan Thompson (AUS) 6:2, 6:1, 6:7(6), 6:4
Grigor Dimitrov (BUL) [15] - Hyeon Chung (KOR)  1:6, 6:4, 6:4, 6:4
Gäel Monfils (FRA) [6] - Alexandr Dolgopolov (UKR)  6:3, 6:4, 1:6, 6:0
Carlos Berlocq (ARG) - Richard Gasquet (FRA) [18]  1:6, 1:6, 1:6
Alexander Zverev (GER) [24] - Frances Tiafoe (USA)  6:2, 6:3, 6:4
RADEK ŠTĚPÁNEK (CZE) [Q] - David Goffin (BEL) [11]  4:6, 0:6, 3:6
Benoit Paire (FRA) - Fabio Fognini (ITA)  7:6(3), 4:6, 6:3, 3:6, 6:3
Donald Young (USA) - Philipp Kohlschreiber (GER) [32]  5:7, 3:6, 0:6
Ernesto Escobedo (USA) - David Ferrer (ESP) [21]  6:2, 4:6, 4:6, 2:6
Roberto Bautista-Agut (ESP) [13] - Jošihito Nišioka (JPN) 6:2, 6:3, 6:3
Ivo Karlović (CRO) [20] - Andrew Whittington (AUS)  6:4, 6:4, 6:4
Pablo Carreno Busta (ESP) [30] - Kyle Edmund (GBR)  6.2, 6:4, 6:2
Gilles Simon (FRA) [25] - Rogerio Dutra Silva (BRA)  6:4, 6:1, 6:1

Ženy
Naomi Osakaová (JPN) - Johanna Kontaová (GBR) [9] 4:6, 2:6
Caroline Wozniacká (DEN) [17] - Donna Vekićová (CRO)  6:1, 6:3
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (CZE) - Serena Williamsová (USA) [2]  3:6, 4:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (CZE) - Anna Blinkovová (RUS)  6:0, 6:2
Dominika Cibulková (SVK) [6] - Su-Wei Hsieh (TPE)  6:4, 7:6(8)
Mirjana Lucicová-Baroniová (CRO) - Agnieszka Radwanská (POL) [3]  6:3, 6:2
Sara Erraniová (ITA) - Jekatěrina Makarovová (RUS) [30]  2.6, 2:3 skreč Erraniová
Daria Gavrilovová (AUS) [22] - Ana Konjuhová (CRO)  6:2, 1:6, 6:4
Jelena Vesninová (RUS) [14] - Mandy Minellaová (LUX)  6:3, 6:3
Oceane Dodinová (FRA) - Caroline Garciaová (FRA) [21]  7:6(3), 4:6, 4:6
BARBORA STRÝCOVÁ (CZE) [16] - Andrea Petkovicová (GER)  6:0, 7:5
Alizé Cornetová (FRA) [28] - Maria Sakkariová (GRE)  5:7, 6:4, 1:6
Jelena Ostapenková (LAT) - Julia Putincevová (KAZ) [31]  6:3, 6:1
Danka Kovinićová (MNE) - Timea Bacsinszká (SUI) [12]  1:6, 6:7(5)
Jennifer Bradyová (USA) - Heather Watsonová (GBR)  2:6, 7:6(3), 10:8
Nicole Gibbsová (USA) - Irina Falcioniová (USA)  6:4, 6:1

Australian Open, 1. kolo čtyřhry

Muži

Olivo, Pella (oba ARG) - Lajović, Troicki (SRB)  4:6, 6:3, 3:6
Reid, Smith (oba AUS) - Groth, Guccione (oba AUS)  6:7(3), 6:2, 6:7(3)
Kubot, Melo (POL/BRA) [7] - Brunström, SIljeström (oba SWE)  7:5, 4:6, 6:4
Bury, Lorenzi (BLR, ITA) - Klaasen, Ram (RSA, USA) [6]  3:6, 5:7
K.Skupski, N.Skupski (GBR) - Cabal, Farah (COL) [14]  3:6, 4:6
Eysseric, Martin (oba FRA) - Raja, Sharan (oba IND)  7:6(9), 7:6(4)
Pavić, Peya (CRO/AUT) [13] - Melzer, Qureshi (AUT/PAK)  4:6, 6:2, 5:7
Benneteau, Chardy (oba FRA) - Fyrstenberg, Kližan (POL/SVK) 7:6(1), 6:1
Querrey, Young (oba USA) - J.Murray, Soares (GBR/BRA) [2]  6:3, 7:6(5)
Huey, Mirnyj (PHI/BLR) [10] - Paes, Sa (IND, BRA)  4:6, 7:6(3), 6:4
Molteni, Schwartzman (oba ARG) - Nestor, Roger-Vasselin (CAN/FRA) [8]  0:6, 4:6
Carreno-Busta, Garcia-Lopez (oba ESP) - De Minaur, Purcell (oba AUS)  6:4, 6:2
Brown, Ramos-Vinolas (oba ESP) - Zimonjić, Zverev (SRB/GER)  6:7(5), 2:6
Herbert, Mahut (oba FRA) [1] - Mannarino, Shamasdin (FRA/CAN)  6:2, 6:3
Erlich, Lipsky (ISR/USA) - Chačanov, Kuzněcov (oba RUS)  4.6, 4:6

Ženy

Irigoyenová, Soyluová (AGR/TUR) - KREJČÍKOVÁ, Voskobojevová (CZE/KAZ)  4:6, 6:4, 4:6
Arruabarrenová, Beguová (ESP, ROU) - Chricová, Mertensová (USA/BEL)  3.6, 4:6
Osakaová, Puigová (JPN/ROU) - Olaruová, Savčuková (ROU, UKR)  2:6, 4:6
Mariaová, Parmentierová (GER/FRA) - Čan, Namigataová (TPE/JPN) 6:3, 6:1
Golubicová, KR.PLÍŠKOVÁ (SUI/CZE) - Bondarenková, Ostapenková (UKR/LAT)  6:3, 7:5
Jankovićová, Wickmayerová (SRB, BEL) - Hingisová, Vandewegheová (SUI/USA) [5]  3:6, 4:6
L.Kičenoková, N. Kičenoková (obě UKR) - Bartyová, Dellacquaová (obě AUS) 2:6, 2:6
Cristeaová, Wittöftová (ROU/GER) [15] - Babosová, Pavljučenková (HUN, RUS)  4:6, 2:6
HLAVÁČKOVÁ, Pcheng (CZE, CHN) [12] - Dojová, Naraová (obě JPN)  6:1, 7:6(1)
Kingová, Švedovová (USA/KAZ) - Wang, Wongteanchaiová (CHN, THA)  7:6(5), 6:4
Hibinová, Rosolská (JPN/POL) - Putincevová, Riskeová (KAZ, USA)  6:1, 6:2
Baiová, Cabrerová (obě AUS) - Becková, Sevastovová (GER/LAT)  6:7(5), 1:6
Moorová, Sandersová (obě AUS) - Atawová, Xu (USA/CHN) [11]  4:6, 6:3, 2:6
HRADECKÁ, SINIAKOVÁ (obě CZE) [10] - Grönefeldová, PESCHKEOVÁ (GER/CZE) 6:7(9), 6:4, 1:6
Rogersová, Townsendová (obě USA) - Bertensová, Larssonová (NED/SWE) [14]  2:6, 7:5, 4:6
Klepacová, Martinezová Sanchezová (SLO/ESP) - Görgesová (GER), KA. PLÍŠKOVÁ  7:5, 4:6, 7:6(5)

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.

Úterý 17. 1.

Eso, eso, eso. Zakončil jsem to jako bombarďák, smál se Štěpánek po postupu

Karlovič zvládl další maraton a vzpomíná na památný duel se Štěpánkem

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu