Roland Garros: Djokovič bude hrát o 23. grandslamový titul, Ruud rychle vyřídil Zvereva

- Redakce

Atraktivní semifinálový souboj na Roland Garros mezi světovou jedničkou Španělem Carlosem Alcarazem a dvaadvacetinásobným grandslamovým šampionem Srbem Novakem Djokovičem nakonec trval „jen“ tři a čtvrt hodiny, z postupu se radoval Djokovič. Druhým semifinalistou se stal Nor Casper Ruud, který povolil Němcovi Alexanderovi Zverevovi jen sedm gemů. Úvod pátečního programu na Roland Garros patřil semifinálovým utkáním v ženské čtyřhře. V juniorském deblu hrál o postup do finále osmnáctiletý Jan Hrazdil, jenž však i vinou nevyužitých setbolů na turnaji dohrál.

Djokovič je ve finále RG, Alcaraze zabrzdily křeče
Novak Djokovič (3.) si v neděli zahraje o rekordní 23. grandslamový titul ze dvouhry. Šestatřicetiletý tenista v pátečním odpoledním semifinále přehrál Carlose Alcaraze (1.) po setech 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. První dva sety trvaly dvě a čtvrt hodiny, další dva jen hodinu. Na vině byly křeče Alcaraze, které ho chytly zkraje třetího dějství. 

Prvního brejku se ujal Djokovič, uspěl ve čtvrté hře. Za stavu 4:2 na podání odvrátil tři brejkboly, při svém dalším servisu využil celkově druhý setbol. Na zisk první sady potřeboval necelou hodinu hry.

Druhé dějství nabídlo větší vzruch až v její druhé polovině. Alcaraz nejprve získal brejk na 5:3, o podání následně přišel, set tak nedopodával. V desátém gemu měl tři setboly na returnu, které ještě nevyužil. V následující hře odvrátil brejkbol, za stavu 6:5 po čtvrtém využitém setbolu v sadě srovnal na 1:1 na sety.

Vypadalo to na velkou bitvu, z té nakonec sešlo. Alcaraz ještě získal první gem třetí sady, následně ale prohrál jedenáct her v řadě. Na vině byly křeče, které ho chytly po dvou a půl hodině hry, ve zbytku zápasu se z toho už fyzicky nevzpamatoval.

„Křeče jsou to poslední, co na této úrovni chcete," litoval Djokovič svého španělského soupeře. „Jsem však přesvděčený, že tento turnaj vyhraje mnohokrát. Je to neskutečný tenista, skvělý chlapík," smekl před světovou jedničkou Novak Djokovič, který se probojoval už do 34. grandslamového finále kariéry. Na Roland Garros si posedmé zahraje o titul.

Ruud nedal v semifinále šanci Zverevovi
Finálovým soupeřem Novaka Djokoviče na Roland Garros bude Casper Ruud (4.). Čtyřiadvacetiletý Nor ve svém semifinálovém utkání přehrál Němce Alexandera Zvereva (27.) po pouhých dvou hodinách a devíti minutách 6:3, 6:4 a 6:0.

Loňský finalista turnaje Ruud byl v duelu o poznání konzistentnější, o podání přišel pouze jednou (za stavu 2:0 v první sadě), celkově odvrátil osm z devíti brejkbolů. Sám využil proti chybujícímu německému soupeři hned šest šancí na returnu. Zatímco Ruud si připsal 25 vítězných úderů a 19 hrubek, bilance Zvereva byla 31:37.

Hrazdil neproměnil setboly, finále juniorky si nezahraje
Jan Hrazdil přišel o finále juniorky Roland Garros. Osmnáctiletý Čech a jeho deblový parťák Charlie Camus v pátečním semifinále podlehli páru Sciahbasi, Vulpitta po sadách 5:7, 6:7(7).

Česko-australská dvojice si na začátků obou setů vypracovala výhodu brejku, vždy ale o něj přišla. Shodně za stavu 5:4 navíc měli příležitost setbolů, ve druhé sadě dokonce dvou, ani jednu možnost nevyužili. V tiebreaku ztratili náskok 4:2, za stavu 7:6 i čtvrtý a poslední setbol v zápase.

Debl Sie, Wang je ve finále ženské čtyřhry
Deblová dvojice Su-wej Sie, Sin-jü Wang si na Roland Garros zahraje finále ženské čtyřhry. Nenasazené duo v semifinálovém střetnutí přehrálo šestý nasazený pár Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová po sadách 6:2, 3:6, 6:3. Vítězky zápasu po hladkém zisku první sady ve druhém dějství neudržely podání v šestém gemu, vinou čehož přišly o celý set. V závěrečném dějství si vypracovaly náskok 3:0, o výhodu brejku už nepřišly. Ve finále narazí na dvojici Leylah Fernandezová a Taylor Townsendová.

Fernandezová s Townsendovou jsou v deblovém finále
Prvními finalistkami ženské čtyřhry se na Roland Garros staly Kanaďanka Leylah Fernandezová a Taylor Townsendová ze Spojených států. Turnajové desítky přehrály v úvodním pátečním semifinále 6:0 a 6:4 favorizované Američanky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou. Nasazeným dvojkám oplatily porážku z březnového finále na tisícovce v Miami.

Vybrané zápasy 13. hracího dne Roland Garros

Semifinále mužské dvouhry
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Novak Djokovič (SRB, 3.) 3:6, 7:5, 1:6, 1:6
Casper Ruud (NOR, 4.) – Alexander Zverev (GER, 27.) 6:3, 6:4, 6:0

Semifinále ženské čtyřhry
L. Fernandezová (CAN), Townsendová (USA) – Gauffová, Pegulaová (obě USA) 6:0, 6:4
Melicharová-Martinezová (USA), E. Perezová (AUS) – Sie (TPE), Sin. Wang (CHN) 2:6, 6:3, 3:6

Semifinále čtyřhry juniorů
Camus (AUS), HRAZDIL – L. Sciahbasi, Vulpitta (oba ITA) 5:7, 6:7(7)

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.