Roland Garros: Tříhodinová řež se šťastným koncem! Muchová je poprvé ve finále grandslamu

- Redakce

Karolína Muchová zvládla nejdůležitější zápas kariéry a vybojovala postup do premiérového finále na grandslamovém turnaji! Ve čtvrtek na pařížské antuce udolala po více než třech hodinách světovou dvojku Arynu Sabalenkovou. V sobotním finále si zahraje se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Janovi Hrazdilovi se povedlo v juniorské čtyřhře probít do semifinále.

Centrální kurt Philippa Chatriera se ve čtvrtek odpoledne dočkal fantastické bitvy mezi Karolínou Muchovou a Arynou Sabalenkovou. Zápas, který trval přes tři hodiny, dokázala česká tenistka po neskutečném obratu ve třetím setu urvat pro sebe a po vítězství 7:6(5), 6:7(5), 7:5 postoupila do svého premiérového grandslamového finále.

V prvních dvou setech se sice oběma tenistkám dařilo prosadit na returnech, ale vždy okamžitě přišel rebrejk protihráčky a rozhodovalo se až v tiebreacích. Zatímco první tiebreak vyhrála Muchová 7:5, ten druhý si stejným skóre přisvojila Sabalenková.

Ve třetím setu to naopak nevypadalo s českou hráčkou vůbec dobře, když prohrávala už 2:5, a dokonce čelila v osmém gemu mečbolu. Od tohoto mečbolu se ale nakopla k fenomenálnímu obratu, pěti gemy v řadě dokázala strhnout vítězství na svou stranu a Sabalenkové zůstaly jen oči pro pláč. 

Tenistka z pražské Štvanice si k vítězství pomohla šesti esy a celkem 38 vítěznými údery, přičemž zahrála jen 27 nevynucených chyb. Sabalenková, což je vyhlášená ranařka, sice trefila hned 44 winnerů, ale také zapsala 53 nevynucených chyb, tedy téměř dvakrát tolik co Muchová.

„Bylo to jako na horské dráze. I když jsem prohrávala 2:5 ve třetím setu, věděla jsem, že je to jenom o jeden brejk. Čekala jsem na své šance a stalo se. Zvládla jsem ji brejknout a podržet své podání. Nikdy nevíte, co se stane. Snažila jsem se hrát míček po míčku a jsem moc šťastná, že jsem zápas otočila a zvítězila,“ hlásila finalistka Muchová.

Šestadvacetiletá Češka, jež si semifinále grandslamu zahrála podruhé v kariéře (poprvé na Australian Open 2021), si postupem do finále zajistila vylepšení kariérního maxima ve světovém žebříčku. Po Roland Garros bude figurovat přinejhorším na 16. místě rankingu WTA. 

Soupeřkou Karolíny Muchové v sobotním finále Roland Garros bude světová jednička Iga Šwiateková, která ve druhém semifinálovém utkání porazila po dvou hodinách Brazilku Beatriz Haddad Maiovou 6:2, 7:6(7), a bude tak i po pařížském grandslamu světovou jedničkou.

Šwiateková v utkání poměrně dost chybovala, dopustila se hned 26 nevynucených chyb, zatímco vítězných úderů měla 25. I proto měla s herním stylem Haddad Maiové velké problémy a v tiebreaku druhého setu dokonce čelila setbolu. Se všemi problémy se ale dokázala vypořádat, svou nejtěžší soupeřku na celém turnaji zdolala a může dál snít o třetím titulu z French Open v kariéře.

Katová s Puetzem slaví titul z mixu
Prvními letošními šampiony na Roland Garros se stali Miju Katová z Japonska a Tim Puetz z Německa. Tato dvojice vybojovala ve čtvrtek titul ve smíšené čtyřhře, když ve finále porazila kanadsko-novozélandský pár Biancu Andreescuovou a Michaela Venuse 4:6, 6:4, 10:6.

Utkání se více věnujeme zde.

Vybrané zápasy 12. hracího dne Roland Garros

Semifinále ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Aryna Sabalenková (2.) 7:6(5), 6:7(5), 7:5
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Beatriz Haddad Maiová (BRA, 14.) 6:2, 7:6(7)

Semifinále mužské čtyřhry
Granollers (ESP), Zeballos (ARG) – Dodig (CRO), Krajicek (USA) 3:6, 6:7(3)
Middelkoop (NED), Mies (GER) – Gille, Vliegen (BEL) 4:6, 5:7

Finále smíšené čtyřhry
Katová (JPN), Puetz (GER) – Andreescuová (CAN), Venus (NZL) 4:6, 6:4, 10:6

Čtvrtfinále čtyřhry juniorů
Bondioli (ITA), MRVA – Sciahbasi, Vulpitta (ITA) 3:6, 2:6
Camus (AUS), HRAZDIL – Barbier Gazeu (FRA), Radjenovič (SRB) 6:3, 2:6, 11:9

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
Grantová, Ngounoueová (USA) – KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ 6:0, 3:6, 10:8

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.