0:4 a brejkbol v pátém setu? Žádný problém! Monfils předvedl úchvatný comeback a slaví postup

- Jan Vojkůvka

Probíhající sezona je z pohledu neustále zraněného Gaela Monfilse jako noční můra. Až do Roland Garros vyhrál jen jeden zápas z osmi. V úterý ovšem dal v Paříži zavzpomínat na roky své největší slávy a v pěti setech udolal Argentince Sebastiana Baeze, se kterým přitom v rozhodující sadě prohrával už 0:4 a čelil brejkbolu na 0:5. Pak ale předvedl úchvatný comeback.

Monfils se rval s Baezem o postup takřka čtyři hodiny. Čtyři hodiny, které publikum na kurtu Philippa Chatriera neskutečně bavily. A nakonec k radosti přítomných diváků urval postup po setech 3:6, 6:3, 7:5, 1:6 a 7:5. Byl však doslova na pokraji propasti a čelil hrozbě už osmé porážky v sezoně.

V pátek setu totiž prohrával 0:4 a čelil brejkbolu na 0:5. Ztrácet v posledním setu tři brejky by se rovnalo prakticky jistotě prohry. Monfils si toho byl velmi dobře vědom a dělal vše pro to, aby stavu 0:5 nečelil. Rozmanitostí úderů nadaný tenista dokázal aplikovat některé změny a rázem ho byl celý kurt.

Nejen, že brejkbol odvrátil a snížil na 1:4, ale dokonce obral Baeze dvakrát o podání a srovnal na 4:4. Jeho comeback však mohl velmi rychle skončit neúspěchem, jelikož v deváté hře opět ztratil podání a soupeř měl příležitost duel doservírovat. Monfils ale v tu chvíli už věděl, co na Argentince platí.

Rychlým rebrejkem srovnal na 5:5, podržel si snadno své podání v jedenácté hře a hned v dalším gemu se přes dvě shody prokousal ke svému druhému mečbolu v utkání, který proměnil. Svůj fantastický obrat dotáhl do vítězného konce a začal slavit. Ač byl vyčerpaný a na pokraji sil, toto vítězství pro něj bylo ohromně cenné. Natolik, že si lehl na dvorec a rozplakal se.

„Rozhodně se jedná o jeden z mých dvou nejlepších zápasů kariéry,“ smál se od ucha k uchu na pozápasové tiskové konferenci. „Teď jen doufám, že budu dobře spát a pak mě čeká náročná regenerace. Ale bez ohledu na cokoliv, na čtvrteční zápas budu připravený,“ hlásil kolem jedné hodiny ranní.

Síly bude rozhodně ve čtvrtek proti Holgerovi Runemu potřebovat. Dánský mladík je totiž jedním z nejlepších antukářů současnosti. Jak ale Francouz ukázal v úterním duelu, dokáže až neskutečně čerpat energii z publika, které ho bude zajisté povzbuzovat. „Snažím se hrát plný adrenalinu a popravdě jsem burcoval hlediště, aby křičelo,“ dodal s tím, že je s vlastní formou spokojený a přinejmenším si dokázal, že na špičkový tenis stále má i ve 36 letech kvality.