Roland Garros: Muchová utržila kanára, přesto pokořila argentinskou antukářku! Vondroušová padla se světovou devítkou

- Redakce

Karolína Muchová dokázala během středečního programu Roland Garros porazit argentinskou antukářku Nadiu Podoroskou, a to navzdory kanáru, který ve druhém setu utržila. Naopak Markéta Vondroušová nenašla recept na chytře hrající světovou devítku Darju Kasatkinovou a s dvouhrou na pařížském grandslamu se loučí. Ve čtyřhře se představily čtyři Češky. Do akce šly i dvojnásobné turnajové vítězky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, jež ale v Paříži nečekaně končí hned v prvním kole. Úspěšně naopak do deblové soutěže vstoupila Linda Nosková po boku Iriny Chromačevové. Vítězství slaví rovněž Marie Bouzková se Sarou Sorribesovou Tormovou.

Muchová navzdory kanáru postupuje
Karolíně Muchové (43.) se povedlo oklepat z kanáru, který obdržela v utkání s Argentinkou Nadiou Podoroskou (103.) a vybojovala postup do třetího kola pařížského grandslamu. Česká tenistka zvítězila po téměř dvou hodinách 6:3, 0:6, 6:3.

Muchová sice vstoupila do celého zápasu ztrátou servisu, ale rychle dokázala Podoroskou rebrejknout a šňůrou čtyř gemů v řadě skóre první sady otočila.

Poté, co první set vyhrála 6:3, se však její hra trochu rozpadla a na Podoroskou najednou marně hledala recept. Výsledkem bylo, že ve druhém setu utržila kanára. Úspěšně se ale z toho Češka oklepala, ve třetím setu hru vyrovnala a od stavu 2:3 získala čtyři gemy v řadě, čímž duel zakončila.

„Až na to, že mi utekl první servis, tak jsem první set hrála velmi dobře, hrála jsem svou agresivní hru a padalo mi to tam, soupeřka nedostala moc šancí. Druhý set šel hodně rychle. A ve třetím začala velmi dobře, já musela trochu přidat, povedlo se mi vrátit k tomu, co jsem hrála v prvním setu, byla jsem agresivnější, víc jsem chodila do lajn,“ hodnotila Muchová.

Ve třetím kole si Muchová zahraje s Rumunkou Irinou Beguovou (27.).

Vondroušová padla se světovou devítkou
Dvouhra na letošním Roland Garros skončila pro Markétu Vondroušovou (60.) už ve druhém kole. Česká tenistka doplatila trochu na nemilosrdný los, který jí už pro druhý zápas nadělil soupeřku z elitní světové desítky a na devátou hráčku žebříčku Darju Kasatkinovou recept najít nedokázala. Za hodinu a 44 minut prohrála ve dvou setech 3:6 a 4:6.

Duel to byl velmi vyrovnaný a nabídl hned 23 brejkbolů. V koncovkách však měla více štěstí ruská hráčka, které se povedlo uskočit do vedení v osmém gemu první sady a devátém gemu druhého setu. V obou případech se Vondroušová už marně snažila s výsledkem něco udělat.

Vondroušovou může mrzet zejména řada nevyužitých šancí, které těsně před brejky Rusky měla. V sedmém gemu prvního setu si vypracovala tři brejkboly, ale nakonec gem po pěti shodách prohrála. Obdobně dopadla i v osmém gemu druhého setu, v němž měla dva brejkboly, které rovněž neproměnila. Kasatkinová totiž dokázala v kritických okamžicích chytře na Češku zatlačit a zároveň skvěle eliminovala hlavní zbraň Vondroušové, což jsou její kraťasy.

„Brejkbolů byla škoda, ale ona proti nim zahrála hodněkrát dost dobře. Nedala mi je zadarmo, musela jsem víc riskovat. Fakt zahrála dobře, já taky nebyla špatná. Takže si z toho netrhám vlasy,“ nechala se slyšet Vondroušová, kterou v Paříži čeká ještě soutěž čtyřhry po boku kamarádky Miriam Kolodziejové.

Krejčíková se Siniakovou senzačně končí v prvním kole
Sedminásobné grandslamové šampionky a vítězky posledních tří grandslamů, Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, se loučí s Roland Garros hned v prvním kole! České hráčky, které plnily roli nasazených jedniček, neudržely vedení proti Ulrikke Eikeriové a Eri Hozumiové, s nimiž prohrály 6:3, 2:6, 2:6.

Skončila tak série 24 vyhraných zápasů na grandslamových turnajích v řadě, kterou populární duo K+S započalo na Australian Open 2022. Postupně Češky vyhrály právě Australian Open, následně Wimbledon, US Open a letos znovu Australian Open, přičemž na loňském Roland Garros kvůli covidu Krejčíkové startovat nemohly.

Porážka v prvním kole French Open přišla v době, kdy Krejčíková i Siniaková prohrály své první zápasy v hlavní soutěži singlu a nenacházely se v úplně nejlepším rozpoložení. Siniaková se totiž vrátila po dvouměsíční absenci způsobené zraněním zápěstí a Krejčíkové se nedařilo v průběhu celé antukové části sezony na tomto povrchu aklimatizovat.

Bouzková zvládla vstup do čtyřhry
Marie Bouzková slaví spolu se Sarou Sorribesovou Tormovou vítězný vstup do čtyřhry na letošním Roland Garros. Česko-španělská dvojice si v prvním kole poradila se Sophií Changovou a Angelou Kulikovovou, které porazila po obratu 3:6, 6:4, 6:2 a postoupila do druhého kola.

Nosková s Chromačevovou vstoupily do deblové soutěže výhrou
Linda Nosková a Irina Chromačevová zahájily deblovou soutěž na letošním Roland Garros hladkým vítězstvím za pouhých 73 minut. Česko-ruský pár si poradil s dvojicí Alexandrou Panovovou a Janou Sizikovovou dvakrát 6:4. V obou setech se Noskové s Chromačevovou podařilo soupeřky obrat dvakrát o podání, příliš je tak nemusí mrzet, že shodně v těchto dějstvích samy o jeden servis přišly.

Vybrané zápasy 4. hracího dne Roland Garros

2. kolo ženské dvouhry
Storm Hunterová (AUS, 204.) – Elina Svitolinová (UKR, 192.) 6:2, 3:6, 1:6
Jelena Ostapenková (LAT, 17.) – Peyton Stearnsová (USA, 69.) 3:6, 6:1, 2:6
Camila Giorgiová (ITA, 37.) – Jessica Pegulaová (USA, 3.) 2:6 skreč 
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Nadia Podoroská (ARG, 103.) 6:3, 0:6, 6:3
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (60.) – Darja Kasatkinová (9.) 3:6, 4:6
Caroline Garcíaová (FRA, 5.) – Anna Blinkovová (56.) 6:4, 3:6, 5:7
Iryna Šymanovičová (214.) – Aryna Sabalenková (2.) 5:7, 2:6

2. kolo mužské dvouhry
Roberto Carballes Baena (ESP, 57.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 3:6, 6:7(4), 2:6
Stan Wawrinka (SUI, 89.) – Thanasi Kokkinakis (AUS, 108.) 6:3, 5:7, 3:6, 7:6(4), 3:6
Corentin Moutet (FRA, 61.) – Andrej Rubljov (7.) 4:6, 2:6, 6:3, 3:6
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Taro Daniel (JPN, 112.) 6:1, 3:6, 6:1, 6:2
Lucas Pouille (FRA, 675.) – Cameron Norrie (GBR, 13.) 1:6, 3:6, 3:6
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Marton Fucsovics (HUN, 83.) 7:6(2), 6:0, 6:3

1. kolo ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Eikeriová (NOR), Hozumiová (JPN) 6:3, 2:6, 2:6
Chromačevová, NOSKOVÁ – Panovová, Sizikovová 6:4, 6:4
Changová, Kulikovová (obě USA) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 6:3, 4:6, 2:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.